Son Dakika



Ahmet Kuyaş adlı akademisyen tarihçi 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarını İstanbul'n Fethi kutlamalarına benzeterek ikisinin kutlanmasına da karşıyım dedi.  Kuyaş, insanların Büyük Taarruz’un ardından gelen zaferin yıl dönümünü kutlamaktan sıkıldığını öne sürdü.

"Belki artık insanlar bu işlerden sıkıldı. Bayrak töreni, İstiklal Marşı bilmem ne. Yüz yıl sonra hala bunu kutlamak..." diyen Kuyaş, "Nasıl ilk başladığında 29 Mayıs İstanbul'un alınmasını her sene böyle gürültüyle kutlanması konusunda epey espriler üretilmişti. Galiba biraz bu da oluyor. Türkiye bunları kanıksadı. Bayrak töreni, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar falan bunlar bir takım insanları sıkıyor olabilir. " sözlerini söylemekten sakınmadı.

Kuyaş, kendisine 'Sizi sıkıyor mu?' diye sorulsa 'Evet' yanıtını vereceğini söyledi.

Bu cevabı eleştiren Arslan, Kuyaş'a şu yanıtı verdi:

"Neden? Her ülkenin tarihinde kilometre taşları vardır. O kilometre taşlarında çocuklar bayraklarla sokaklara dökülür, geçit alayları, fener alayları yapılır. Eskiden stadyumlarda kutlamalar olurdu. Sıkılıyorsanız gitmezdiniz. Sanki normalmiş gibi."

"Bu benim fikrim, katılırsınız katılmazsınız ama tekrar edeceğim diyen Kuyaş "şöyle devam etti:

"1920 ve 1930’larda bu lazımdı. Çünkü bir ulus yaratmamız lazımdı. Siz 101 yıl falan diyorsunuz ya, Türkiye bir ulus devlet olarak henüz çok genç. O zaman çocuktu. Bunlara ihtiyaç vardı. Çünkü bayramlarla insanlara belirli bir tarihi anlatıyorsunuz. Herkes okula gitmiyor. Unutmayın, Cumhuriyet ilan edildiği zaman Türkiye’de okuma yazma oranı %8. Böyle ulus olunmaz. O bayramlar o işe yaradı. Dünyanın her yerinde zaten bayramlar bu işe yaramıştır zamanında. Bugün ise artık 3 ayda bir sürekli bayram kutlayıp habire İstiklal Marşı dinlemek."

"SEYİRCİLERİMİZDEN TEPKİLER GELİYOR"

Bu konuşmanın ardından seyircilerin tepki gösterdiğini belirten Ayşenur Arslan seyircilerin tepki gösterdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Hiç almadığım kadar mesaj alıyorum. Özellikle sizin sözlerinize de eleştiriler oluyor. Hanımefendiler, beyefendiler biz karşılıklı zaten bugünkü Türkiye'nin tablosuna da uygun bir biçimde farklı görüşlerle bir tartışma içindeyiz. Ben bunun faydalı olduğu kanaatindeyim."

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM