Son Dakika



Milyonlarca Türk ve Alman milli takımımızı Yarı finale çıkaran turnuvanın en güzel maçını izleyemedi. 

Bu çağda bu teknolojik olanaklarla üstelik ev sahibi olarak bu maçların yayınına aylardır hazırlanmış Almanya gibi bir ülkenin ‘arıza’ bahanesine sarılmarak Türkiye Avusturya maçını yayınlamaması inandırıcı gelmedi. 

Almanya’da yaşayan yaklaşık 160.000 Avusturyalı ve 3 milyon Türk bulunuyor. Bu kişilerin karşılaşmayı şifreli izlemek zorunda olması, eski Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu’nun da tepkisini çekti. Mutlu, sosyal medya hesabından, “Bu cehalet mi, kibir mi, yoksa ne? Almanya'da 3 milyon Türkiyeli yaşıyor. Vergilerini ödüyorlar. Avusturya-Türkiye maçı kamu yayıncılarının yerine ücretli kanalda yayınlanacak. Bu utanç verici.” 

Şifreli kanal Magenta TV aylık 10€ ile bu mücadelenin izlenebileceğini dile getirdi. Öte yandan Magenta TV telif hakları sebebiyle maçların cafe, bar ve farklı toplu izleme mekanlarında yayınlanmayacağını duyurdu. 

ALMANYA BUNU HEP YAPIYOR

Almanya bunu daha önce de yapmıştı. A Milli Kadın Voleybol Takımımızın 2023 yılı Avrupa şampiyonu olduğu akşam Almanya'da tv başına oturanlar üçüncü lig hentbol haberleri bile verilirken bu gurur verici haberin söz konusu devlet kanallarının yanında en ünlü kanallarca bile es geçildiğini hayretle izlemişlerdi. 

Bir yıl sonra da 3 milyon Türk’ün yaşadığı ülkede Türklerin milli takımlarını izlemelerini engelleyen oldukça ‘ırkçı’ bir yayın politikası izlediler. 

Maç öncesi zaten Türk Milli Takımına Avusturya karşısında neredeyse sıfır şans veriyor ve Türklerin elenip gözlerden ırak kalacağını düşünüyor, böyle yorum yapıyorlardı. 

MERİH DEMİRAL’IN HAREKETİ

Ancak belki de turnuvanın en iyi maçı oynandı ve oldukça diri bir Türk Milli Takımı ortaya çıktı.  

Bu maçla hiç ilgilenmiyormuş görünen Alman resmi çevreleri bu kez seyircilerin yaptığı işarete aynı işaretle karşılık veren maçın iki gol atmış yıldızı Merih Demiral’ı hedefe koyarak bu olay üzerinden Türk Milli Takımının önünü kesmeye çalışıyorlar. 

Öyle ki bütün televizyonlar oynanan müthiş oyunu değil gün boyu bu işareti konuşup provokasyonlarına devam etti. Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Merih Demiral'ın gol sevincini hedef alarak UEFA'dan yaptırım istedi. Faeser, sosyal medya playformu X üzerinden yaptığı açıklamada, "Aşırı sağcı Türklerin sembollerinin stadyumlarımızda yeri yoktur. Avrupa Futbol Şampiyonası'nın ırkçılık platformu olarak kullanılması kesinlikle kabul edilemez. UEFA'nın konuyu araştırıp yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" kışkırtması yaptı. 

Bakan Faeser ayrıca, "Güvenlik yetkililerimiz Almanya'daki aşırı sağcı Türkleri yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin denetimi altında." dedi. 

BOZKURT İŞARETİ

MHP’yle özdeşleşmiş ama Atatürk’ün de lakabı olan Bozkurt Türk tarihinin dünyaca bilinen bir simgesidir.  

Bozkurt, bugün Türk milliyetçiliğinin sembolü. Atatürk tarafından da ulusal sembol ilan edilmiş ve birçok yerde kullanılmıştır. 

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk parası üzerine bozkurt resimleri basıldı. 

Nazım Hikmet de Atatürk’ü Kuvayı Milliye Destanı’nda “kurt” tasviriyle tanımlamıştı. O dizelerde “Sarışın bir kurda benziyordu. Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı. Yürüdü uçurumun başına kadar, eğildi, durdu. Bıraksalar ince, uzun bacakları üstünde yaylanarak ve karanlıkta akan bi yıldız gibi kayarak Kocatepe'den Afyon ovasına atlıyacaktı.” 

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)