Son Dakika



İyileşme Olasılıkları – Sena Başöz
Fısıldama Metotları – Noor Abuarafeh

Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine ev sahipliği yapacak. İki kattan oluşan galeri mekânında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortada bulunan geniş sergi alanında iki sanatçının işleri birlikte sergilenecek.  Yapı Kredi Kültür Sanat’ın desteğiyle yeni üretilen çalışmaları da içeren “Bir Arada” sergi dizisi 31 Mayıs 2023 tarihine kadar Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergilerini ağırlıyor. Serginin küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlenecek.

Sanatsal yaklaşımları ve araştırma konuları ortak olan, ancak farklı coğrafyalarda yaşayan sanatçıları bir araya getiren bu sergi dizisi müşterek aciliyetlere odaklanacak. İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs & Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arasında en belirgin olanı her ikisinin de arşiv üzerine çalışması. Her iki sanatçı da hayal ile hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyorlar. Tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendiği ve yorumlandığıyla ilgilenen sanatçılardan Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalardan nasıl iyileşebileceğimiz üzerine olasılıklar hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kurarken Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyonlar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor. İşlerinde iyileşme, hatırlama ve arşiv konularının ortak temalar olarak yer bulduğu sanatçılar fotoğraf, video, heykel ve buluntu nesneler gibi birçok farklı yöntemle çalışıyor.

Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle arşivi canlandırmak ve güncel bir perspektifle yeniden düşünmek amacıyla, sanatçıların ortak ilgi alanlarını gözeterek onlara Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonu üzerinden araştırma yürütmeleri önerildi. Bu koleksiyon, çoğunluğunu Selahattin Giz’in (1914-1994) çektiği, bir kısmını da topladığı 35.000 fotoğrafla 20. yüzyılın ilk çeyreğinin toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatını belgeliyor. Sergide sanatçıların koleksiyondaki araştırmalarından yola çıkarak ürettikleri yeni eserler yer alıyor.

Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” sergisi için yeni ürettiği “Geçit Töreni” isimli yerleştirmesi, Beyoğlu’nun kendisi gibi çok katmanlı bir çalışma. İstiklal Caddesi’nden ağır bina parçalarını taşıyarak geçen ve bu parçalarla oyun oynayan performansçıları izlediğimiz eser, heykel ve performansı içeren bir video yerleştirme. Çalışma Beyoğlu’nun devamlı değişime uğrayan kimliğinin farklı dönemlerden kalan yapıların üzerine tekrar tekrar kurulduğunu hatırlatıyor.

Sanatçılar Sena Başöz ve Noor Abuarafeh sergi kapsamında performanslar da gerçekleştirecekler. Sena Başöz’ün Türkiye’de ilk defa gerçekleştireceği performans “Slalom” (2021-2023) farklı kurumsal bağlamlarda ilişki kurduğu arşivlerin içeriğine göre yeniden üretiliyor. Performans, gezegenin iklim kriziyle azalan vaktinde, doğanın güçleri karşısında hareket ederek, donuk bir şekilde varlığına devam eden kurumsal arşivleri yeniden canlandırmayı deniyor.

Noor Abuarafeh’in sergi kapsamındaki konuşma performansı “Son Müze: Müzeler Müzesi” (2017) ise müzelerin yakın geleceğini konu alıyor. Sergi dünyanın bugünlerde geçtiği zor zamanların ağırlığı içinde, yüksek sesli ve keskin kararlara rağmen herkesin kendi fısıldama metotlarını bulduğu ve iyileşme olasılıklarına açılıp hafiflediği ortak bir zemin hayal ediyor.

Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiye eşlik edecek aynı isimde Türkçe-İngilizce bir sergi kitabı da yayımlanacak. Kitapta Eva Vaslamatzi’nin Sena Başöz üzerine, Lara Khaldi’nin ise Noor Abuarafeh üzerine yazdığı birer metne serginin küratöryel metni ve yine küratörler Didem Yazıcı ve Burcu Çimen’in Sena Başöz ve Noor Abuarafeh ile yaptığı bir şöyleşi eşlik ediyor.

Söyleşiler

Bülent Eczacıbaşı ile “İşim Gücüm Budur Benim” ve “Aklımızda Bulunsun” Üzerine

25 Nisan Salı 18.30 / Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, YKY’den çıkan “İşim Gücüm Budur Benim” ve “Aklımızda Bulunsun” adlı kitapları hakkında okurlarıyla sohbet etmek üzere Loca’nın konuğu oluyor. Söyleşinin moderatörlüğünü Nilay Örnek üstleniyor.

Kısa bir süre önce yayımlanan “Aklımızda Bulunsun“, kişisel anekdotlarla renklendirilmiş kırk kısa denemeden oluşuyor. İş insanı Eczacıbaşı bu yeni kitabında liderlikten iş ahlakına, şirketlerde mizah kültüründen kapitalizmin geleceğine, karar almada duyguların rolünden özel kesim-devlet ilişkisine kadar geniş bir konu yelpazesindeki fikir ve tecrübelerini sohbet üslubuyla okuyucuya aktarıyor.

Eczacıbaşı incelemeci bir üslupla yazdığı ilk kitabı “İşim Gücüm Budur Benim”de iş yaşamının ana meselelerine hem dünya hem Türkiye perspektifinden kapsamlı bir bakış getirmiş, yeni paradigmaların ışığında, başta iş insanları olmak üzere üzerimize düşen görevler neler, hangi yeni riskler ve fırsatlarla karşı karşıya kalacağız gibi sorulara yanıt aramıştı. “Türkiye’nin yeni hikâyesi”nin nasıl yazılması gerektiğine ilişkin öneriler sunmuş, kitabın yarattığı tartışmalardan yola çıkarak düşüncelerini okurlarıyla paylaşmıştı. Kitap, söyleşilerden arındırılmış kısa versiyonu ile yeniden yayımlandı.

Bülent Eczacıbaşı, Nilay Örnek’in moderatörlüğünde gerçekleşecek bu söyleşide her iki kitabında ele aldığı meseleler ve kendi yazarlık serüveni üzerine keyifli ve ufuk açıcı bir sohbet gerçekleştirecek.

Söyleşi herkese açık ve ücretsiz. Kapılar etkinlikten yarım saat önce açılıyor.

Yazar Konuşmaları: Nihan Eren ile “Nefeshane” Üzerine

27 Nisan Perşembe 19.00 / Instagram canlı yayın

Öykülerinde geçip giden zamanın yarattığı binbir çeşit kaygıyı, insanları, mekânları, eşyaları, doğayı ve kenti düşsel bir anlatımla dile getiren B. Nihan Eren’le instagram’da, canlı yayında yeni kitabı “Nefeshane” konuşulacak.

İlk öykü kitabı “Yavaş”ta hayatın orta yerinden masalsı, çocuksu bir dille sağdığı öykülerinde dünyaya televizyondan bakan kasaba insanının tuhaf dünyasını anlatıyordu B. Nihan Eren. İkinci öykü kitabı “Kör Pencerede Uyuyan”da hayatların tehlikeye girmesi üzerine kurulu sert öyküler yer alıyordu. “Hayal Otel”de ise yazar, bir kıyı kasabasının dışında, henüz tabelası bile asılmamış bir otelde gönülleri kararmış, umutsuz insanları anlatıyordu.

Yeni kitabı “Nefeshane”de nefes almayı bambaşka açılardan ele alıyor yazar. İyice olgunlaşan, lezzetini derinleştiren ama yeni arayışlardan da vazgeçmeyen bir dille kaleme aldığı öykülerin hepsinde aynı rüzgâr esiyor, aynı çatlak yürüyor, “hep nasıl olduysa” öyle devam ediyor hayat, bir nefese muhtaç insanı acıtarak, bölerek, bütünleyerek.

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık etkinlikler yöneticisi Ahsen Erdoğan moderatörlüğünde Instagram üzerinden canlı olarak düzenlenecek sohbete buradaki linke tıklayarak katılabilirsiniz.

Psikanalistlerle Çocuk ve Ergen Söyleşileri: Çocuğun ve Yetişkinin Dünyasında Hayvan

30 Nisan Pazar 18.00 / Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca

Freud’a göre, insanlığın evrensel narsisizmi üç büyük incinmeye uğrar. İlk incinme, Kopernik’in dünyanın hem güneşten küçük hem de onun etrafında döndüğünü keşfetmesi ve dünyanın evrenin merkezi olarak görülemeyeceğini ilan etmesi ile oluşan kozmolojik incinmedir. İkincisi, Darwin’in evrim teorisi ile yarattığı biyolojik incinme; kendisini tüm canlıların efendisi ilan eden ve hayvanlarla arasına gittikçe daha fazla mesafe koyan insan türüne, insanın hayvandan üstün olmadığını ve hatta hayvanlarla akrabalık bağı taşıdığını kanıtlamasıyla oluşur. Son incinme; psikanalizin keşfiyle birlikte ruhsal yas¸amın bilinçdıs¸ı niteligˆinin açığa çıkmasıyla insanın tümgüçlü olma düşleminin yaralanmasıdır ve bu, insan öznesini kökten merkezsizleştirerek psikolojik incinmeye yol açar. Bu söyleşide, bir ötekimiz olan hayvanla olan ilişkilerimiz bu bağlamda ele alınacak. Hayvanın insan ruhsallığında temsil edilmesinin farklı düzeyleri tartışmaya açılarak şu sorulara yanıt aranacak: . Her insan bir hayvan dostu olsun ister mi? Hangi yapıdaki insanlar hangi hayvanı tercih eder? Bir hayvan dostumuzun olmasının bize ruhsal bakımdan katkısı nedir? Köpek ve kedi fobilerinin gerisinde yatan gerçek nedir? Çocuk ve ergenin dünyasında hayvanların yeri hakkında neler söyleyebiliriz?

Etkinlik ücretsiz ve herkese açık. Kapılar yarım saat önce açılacak.

Çocuk Konseri

BabyConcerts ile Kitap Okuma: “Bozuk Müzik Kutusu”

29 Nisan Cumartesi 11.00 / Yapı Kredi Kültür Sanat – Loca

Türkiye’nin bebek ve çocuklara yönelik ilk ve tek klasik müzik topluluğu “BabyConcerts”, Yapı Kredi Kültür Sanat’ Yayıncılık’la birlikte özel bir konser serisine başlıyor. “BabyConcerts ile Kitap Okuma” başlıklı seride minikler, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan çocuk kitapları eşliğinde klasik müzik dinleyecekler. Programda bir balerin de danslarıyla hikâyeyi yorumlayacak. 3-6 yaş grubuna yönelik ilk konserler; YKY tarafından yayımlanan, Çiğdem Kaplangı’nın yazdığı ve Emine Bora’nın resimlediği “Bozuk Müzik Kutusu” kitabına ayrıldı.

Didem Karakaya – Flüt
Alise Juska Savga – Keman & Sanat Direktörü
Kasia Özdemir – Keman 
Feride Berin Varol – Çello 
Olga Yürükoğlu – Balerin 
Burcu Çıtlak – Anlatıcı 

Etkinlik biletlidir. Biletler Biletix‘ten temin edilebilir. Gişeden bilet satışı yok. Konser 3-6 yaş arası çocuklar için uygun. Yerler numarasız. Oturma düzeni sandalye ve minderlerle sağlanacak. Kapılar konserden yarım saat önce açılıyor.

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM