Son Dakika



Atatürk'ün kurduğu Anadolu Ajansı, bu özelliğine yakışır biçimde yayınevlerimizin yapması gereken bir etkinlik yapıyor. Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle 100 Yılın 100 Eseri projesi kapsamında, Cumhuriyet döneminin 100 önemli yazarı hakkında bilgi ve fotoğraflar sergisi açtı.

İstanbul Rami Kışlası Kütüphanesi'nde açılan sergi edebiyatseverleri bekliyor.

Serginin fikir babaısı ve uygulayıcısı yazar Samed Karagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projede 5 kitap ve serginin yer aldığını söyledi.

Karagöz, "100 Yılın 100 Edebi Eseri", "100 Yılın 100 Sinema Eseri" ve "100 Yılın 100 Sanat Eseri" kitaplarının yayınlandığını, "100 Yılın 100 Mimari Eseri" ve "100 Yılın 100 Musiki Eseri"nin de yılbaşında yayınlanmasının planlandığını aktardı.

Proje fikrinin uzun yıllar öncesine dayandığını belirten Karagöz, "Cumhuriyetin 75. yılı kutlamalarında, 1998 yılında birtakım haberler vardı, listeler hazırlanıyordu. Her liste tartışmalıdır, benim hazırladığım bu liste de mutlaka birilerince beğenilecek, birilerince de beğenilmeyecektir. Zaten bu işin doğası gereği böyledir. Ama 1998'de hazırlanan listelerde çok ideolojik yaklaşıldığını gördüm. Amacım sadece kuru bir liste hazırlamak değildi. Kalıcı olmasını arzu ettiğim bir çalışmaydı inşallah da öyle olduğunu ümit ediyorum. Bu seçkiyi yaparken temel motivasyonumuz, beş kitap için de en iyi 100 eseri ortaya koymak değil, o bambaşka bir iddia olur. Bu kitapların temel esprisi, en geniş panoramayı sunmaya çalışmak. Yani farklı akımlardan eserlere, farklı ideolojilerden farklı dünya görüşlerinden, kişilere yer vermek. Herhangi bir ideolojik taassubun içine girmeyerek daha kapsamlı bir çalışma oluşturmaya çalıştım." diye konuştu.

100. YILIN 100 ESERİ EDEBİYAT SEÇKİSİNDE YER ALAN YAZARLAR

100 Yılın 100 Eseri - Edebiyat kitabında Kırık Hayatlar (Halit Ziya Uşaklıgil), Bize Göre (Ahmet Haşim), Çulluk (Mahmut Yesari), Yaprak Dökümü (Reşat Nuri Güntekin), Zeytin Dağı (Falih Rıfkı Atay), Sen Aşk Nedir Bilmezdin (Ümit Yaşar Oğuzcan), Hasretin Parangalar Eskittim (Ahmed Arif), Fosforlu Cevriye (Suat Derviş), Huzur Sokağı (Şuli Yüksel Şenler), Yaralısın (Erdal Öz), Alo Harika Hanım Nasılsınız (Tarık Dursun k.) gibi 100 yapıtı ilk kapaklarıyla temiz bir baskıyla yer alıyor.

Karagöz seçimini ideolojik takıntılarla yapmadığını şöyle açıklıyor: "Sezai Karakoç da var, Nazım Hikmet de var. Necip Fazıl Kısakürek, Attila İlhan, Mehmet Akif Ersoy, Fazıl Hüsnü Dağlarca da var."

Samed Karagöz, kitapta şairlerin yanı sıra farklı kesimlerden romancıların da yer aldığını, Türk edebiyatı ya da Türk sanatında kapladıkları yer nispetince bir panorama ortaya koymaya çalıştığını sözlerine ekledi.

Hazırlanan 3 kitabın içeriğine "https://100yilin100eseri.com" adresinden de ulaşılabiliyor.

Sergi, 25 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM