Adı sosyalist mücadeleyle anılan bir eski tüfek daha öldü. Mihri Belli’nin yoldaşı sosyalist, yazar, çevirmen Sevim Belli 100 yaşında İstanbul’da öldü.

Sevim Belli’nin ölüm haberini Odak dergisi sosyal medya hesabından duyurdu.

“Türkiye devrimci hareketinin önemli değerlerinden Sevim Belli, İstanbul’da yaşamını yitirdi.

“27 Nisan 1925 doğumlu Sevim Belli, yaşamını tüm olanakları ile birlikte devrim ve sosyalizm mücadelesine adamış bir isimdi. Sevim Belli, TKP’nin Mustafa Suphilerden sonra gelen kadrolarından olan Şefik Hüsnü, eşi Mihri Belli, Reşat Fuat, Hikmet Kıvılcımlı gibi direnişçi isimleri arasında yer aldı.

“Fedakarlığı, mücadele azmi, insan sevgisi, umudu ve direngenliği ile bilinen Sevim Belli’nin cenazesi ile ilgili ayrıntılı bilgi verilecektir…”

SEVİML BELLİ KİMDİR? SEVİM BELLİ’NİN HAYATI

İstanbul'un köklü ailelerinden birine mensup olup 1924-1947 arası başkomiserlik ve emniyet müdürlüğü yapmış olan İsmail Hakkı Bey ve Ayşe Kalkavan'ın kızı, Rizeli armatör Rıza Kalkavan'ın torunudur.

Genç yaşlardan itibaren mücadele dolu bir hayatın içinde yer aldı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra eğitimine devam etmek amacıyla ABD’ye gitti. Daha sonra uzmanlık eğitimini sürdürmek için Paris’e geçti.

SEVİM BELLİ VE NAZIM HİKMET

1951 yılında, Berlin’de düzenlenen 3. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali’ne katılan Belli, burada Nâzım Hikmet ile tanışarak sosyalist mücadeleye daha güçlü bir şekilde bağlandı.

Bu süreçte, Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile hem yurtiçinde hem de yurtdışında bağlantılar kurarak kuryelik yaptı. Türkiye’ye döndüğünde, İstanbul’dan Paris’e gitmek üzereyken yakalandı ve bu olay TKP’ye yönelik büyük bir operasyonun başlamasına neden oldu.

Bu süreçte, “51 Tevkifatı” olarak bilinen dalga ile gözaltına alınan Belli, TKP Merkez Komitesi üyeleri Şefik Hüsnü Değmer, Zeki Baştımar, Reşat Fuat Baraner, Mehmet Bozışık, Halil Yalçınkaya ve Mihri Belli ile birlikte tutuklandı.

 SEVİM BELLİ’NİN HAPİSHANE VE EVLİLİK YILLARI

1957 yılında cezaevindeyken, TKP’nin önde gelen isimlerinden Mihri Belli ile evlendi. Ancak o dönemde komünist oldukları gerekçesiyle hüküm giymiş doktorların mesleklerini icra etmesi yasaklanmıştı. Bu nedenle 1964 yılında ailesiyle birlikte Cezayir’e yerleşerek burada doktorluk yaptı.

1966’da Türkiye’ye dönen Belli, 12 Mart 1971 muhtırasının ardından tekrar gözaltına alındı ve üç yıl cezaevinde kaldı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra ise bir kez daha yurtdışına çıkmak zorunda kaldı.

SEVİM BELLİ VE SOSYALİST MÜCADELE

Sevim Belli, sadece pratik mücadelenin içinde yer alan bir devrimci değil, aynı zamanda sosyalist yazıları ve çevirileriyle de Türkiye’deki sol hareketin gelişimine büyük katkılar sunan bir isimdi. Yaşadıklarını “Boşuna mı Çiğnedik” adlı kitabında kaleme aldı, mücadele dolu hayatını gelecek kuşaklara aktardı.

Sevim Belli, hayatını devrimci mücadeleye adayan, baskılara boyun eğmeyen, direnişiyle ve entelektüel birikimiyle sosyalist harekete yön veren isimlerden biri olarak hafızalarda kalacak.

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)