Postmodernistlerin hedefinde: Tarihin Savunusu
Dürüstlükleri ve doğruluklarıyla diğer Avrupa tarihçilerinden ayrılan İngiliz tarihçilerin önemli temsilcilerinden Prof. Richard John Evans'ın Tarihin Savunusu kitabı VakıfBank Kültür Yayınlarınca yayımlandı. Kitap postmodern saldırıların odağındaki tarih biliminin bir savunusu niteliğinde.
VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), “Tarihin Savunusu” isimli kitabı okurlarıyla buluşturuyor. Richard Evans’ın kaleme aldığı Uygur Kocabaşoğlu’nun dilimize çevirdiği bu çalışma, tarih disiplininin bir savunusu. Geçmiş kültürleri, yaşam biçimlerini, olgu ve olayları anlamamız ya da onlarla anlamlı bir irtibat kurmamız konusundaki şüphelerin yoğun olduğu bir çağda Evans, “Tarihin Savunusu”nda nüktedan üslubu, 20. yüzyıl tarihçiliğinin önde gelen tarih metinlerine referanslar veren yoğun çalışmasıyla, içeriği ve tarzıyla tarih yazımında bir modern klasiğe imza atıyor.
VBKY’nin tarih kitaplığı, İngiliz tarihçi Richard Evans’ın yazdığı “Tarihin Savunusu” kitabıyla genişlemeye devam ediyor. Geçmiş kültürleri, yaşam biçimlerini, olgu ve olayları anlamamız ya da onlarla anlamlı bir irtibat kurmamız konusundaki şüphelerin yoğun olduğu bir çağda Evans, “Tarihin Savunusu”yla 20. yüzyıl tarihçiliğinin önde gelen tarih metinlerine referanslar veriyor, derin içeriği ve tarzıyla bir modern klasiğe imza atıyor. Kitap, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren postmodernist eleştirinin hedefinde olan “tarihçilik” kavramını irdeliyor. Postmodernist kuramcılar ve eleştirmenler, tarihçilerin kullandıkları kategorileri ve varsayımları yeniden düşünmeye ve mesleklerini uygulama şekillerinin doğruluğunu sorgulamaya teşvik etmeleri doğru ve yerindedir ancak postmodernizm de bir teoridir. Yani diğer teoriler gibi bir yaklaşımdır ve dolayısıyla tartışmaya açıktır. Geçmişin olaylarını, nesnel ve doğrulanabilir olarak anlatmanın imkânını sorgulayan, tarih disiplinini kurgusal olmakla itham eden yazarlar ve ekoller, 1970’lerden itibaren yaygınlaşmış, birçok profesyonel tarihçiyi de etkisi altına almıştı. Richard Evans’ın kaleme aldığı bu çalışma kapsamlı içeriği ve tarzıyla modern bir klasik olmasının yanı sıra tarih disiplininin bir savunusu olma iddiasını da taşıyor. Kitaptan: “Çağlar boyunca tarihçiler, doğruluğun ve gerçekliğin gerekliliği üzerinde ne denli anlaşmış olurlarsa olsunlar, bunların hangi amaçlara hizmet edeceği ve olguların ne şekilde ortaya konulacağı konusunda epey farklı görüşlere sahip olmuşlardır. Orta ve Yeni Çağlarda, pek çok tarihçi işlevini, dünyada Tanrı’nın amaçlarını ortaya koyuşunun kaydedilmesi olarak görmüştür. Olaylar meydana geliyordu, çünkü son tahlilde Tanrı öyle olmasını istiyordu; insanlık tarihi iyi ve kötü doğaüstü güçlerin oyun sahasıydı. Aydınlanma’nın rasyonalist tarihçileri bunun yerine beşerî güçlere dayanan bir tarihsel açıklama tarzı koydular, ama hâlâ yaptıkları işin ahlakî bir izah bulma işi olduğunu düşünüyorlardı. Aydınlanma tarihlerinin en büyüklerinde, örneğin, Edward Gibbon’un Roma İmparatorluğu’nun Gerileyişi ve Çöküşü’nde (Decline and Fall of the Roman Empire), aktörler insan olmaktan çok ahlakî niteliklerdir ve alınacak nihai ders şudur: Aydınlanma rasyonalistlerinin lanetlediği hurafeler, fanatizm ve dinsel inançlar, büyük ve iyi kalpli bir imparatorluğu çökertmiş tehlikeli güçlerdir ve kökleri kazınmadığı takdirde daha fazla tahribata yol açabilirler. Tarih, “örnekler yoluyla öğreten felsefe”ydi; insan doğası evrensel, değişmez ve tarih dışıydı.”
Sir Richard John Evans, Cambridge Üniversitesi'nde Kraliyet onursal Tarih Profesörü ve Londra Gresham Koleji'nin dekanıdır. Avrupa Tarihi Profesörü olarak görev yaptığı East Anglia Üniversitesi'nde ve tarih profesörü ve dekan yardımcısı olarak görev yaptığı Londra Üniversitesi Birkbeck'te dersler vermiştir. Çok sayıda kitabı arasında The Coming of the Third Reich (2003), The Third Reich in Power (2005) ve The Third Reich at War (2008) ile The Third Reich in History and Memory (2015) adlı derlemesi bulunmaktadır. En son kitapları Altered Pasts: Counterfactuals in History (2013) ve The Pursuit of Power: Europe 1815-1914 (2016). İngiliz Akademisi Leverhulme Madalyası ve Ödülü, Tarih Derneği Norton Medlicott Madalyası, Amerikan Tıp Tarihi Derneği William H. Welch Madalyası ve Hamburg Hür ve Hansa Şehri Sanat ve Bilim Madalyası sahibidir. Free Thinking de dâhil olmak üzere radyo ve televizyon programlarına sık sık katkıda bulunmaktadır. Kitapları Wolfson Tarih Ödülü ve Fraenkel Çağdaş Tarih Ödülü'ne layık görülmüştür. İngiltere'de bilim dünyasına hizmetlerinden dolayı 2012 yılında şövalye ilan edilmiştir.
Proje Editörü: Dr. Mehmet Yılmaz Akbulut Kitap Editörü: Elif Nur Sezgin
Gercekedebiyat.comRİCHARD J. EVANS KİMDİR?
YORUMLAR