“Okuduğum en gerilimli kitap.” – KINGLEY AMIS
Edebiyat du¨nyasında özellikle polisiye tu¨ru¨ndeki katkılarıyla tanınan
G. K. Chesterton eserlerinde yalnızca gerilim ve aksiyon kısmına odaklanmaz, aynı zamanda insan doğası, ahlak ve inanç u¨zerine derin felsefi sorular da ortaya koyar. İngiliz edebiyatının en değerli yazarlarından biri olarak polisiye edebiyatına kazandırdığı karakterler ve özgu¨n anlatım tarzıyla bugu¨n de bu¨yu¨k bir etkiye sahiptir.
Gizli polis Gabriel Syme, Londra’da bir parkta bir anarşistle sohbet etmeye başlar. Vazifesini yapmaya kendini adamış olan Syme, bu yeni arkadaşı aracılığıyla Avrupa Merkezi Anarşist Konseyi’ne gizlice girmeyi başarır.
Ancak Syme, Konsey’de başka bir gizli polisin daha olduğunu keşfedince, operasyonlardaki rolu¨nu¨ sorgular. Avrupa’da umutsuz bir kovalamaca başladığında kafa karışıklığı gittikçe artar. Çok geçmeden Syme, Konsey’in sakladığı dehşet dolu sırlarla yu¨zleşmek zorunda kalacaktır.
Chesterton’ın başyapıtı Bay Perşembe hem bir siyasi kıssa, hem bir Edward dönemi gotiği hem de heyecanlı bir dedektif romanı.
Çevirmen: Yakut Eren
(Tanıtım metni)
Gilbert Keith Chesterton kimdir?
(d. 29 Mayıs 1874 – ö. 14 Haziran 1936), İngiliz yazar.
İngiliz edebiyatında yazarlığı kadar, aykırı düşünceleriyle de kendine sıra dışı bir yer edinen Chesterton, 1874 yılında Londra'da dünyaya geldi. 1936 yılındaki ölümüne dek, gazeteciliği, sanat ve edebiyat eleştirmenliği ile yazarlığının yanı sıra, din ve dünya sorunları üzerine, keskin kalemiyle yazdığı polemik yazılarıyla da dikkati çekti. Yine ünlü bir yazar olan, vatandaşı Rudyard Kipling'in sömürgeci eğilimlerini ve İngiltere'nin dış siyasetini kıyasıya eleştirdi. Sanayileşmiş toplumlarda insani değerlerin hızla yitirildiğini vurgulayarak, akla ve bilime dayandırılan dünya görüşlerine karşı, sağduyu ve imandan yana tavır aldı. Ülkesindeki yaygın Protestan inancına karşın Katolikliği seçen ve Orta Çağ değerlerini savunan yazarın bu eğilimleri, edebi eserlerinde de iz bırakmıştır.
Gercekedebiyat.com
|
YORUMLAR