Ozanlar diyarı Kırşehir aynı zamanda Hacı Bektaş-ı Veli, Ahi Evran, Âşık Paşa, Tapduk Emre, Yunus Emre, Şeyh Edebali gibi geniş bir coğrafyaya nüfuz edebilmiş Anadolu Türk Erenlerinin yetiştiği eski ve köklü bir ildir.

Türk halk ruhunun, edebiyatının, sanatının ve müziğinin ve Anadolu coğrafyasının tam merkezinde bulunan Kırşehir dünyada eşine az rastlanan bir kararla bir il iken ilçe haline getirildi. Bu karardan sonra Avanos, Kozaklı ve Hacı Bektaş kaybedildi. Suç ise son derece komiktir. Beklenilen oyları alamamak... Partileri ve milletvekilleri konusunu bilerek açmıyorum. Zaten bu kararı alan sayın başbakan daha sonra bunun bir hata olduğunu kabul etmiştir.

Günümüzde artık bu tarihi hatadan dönmemizin zamanı geldi ve geçiyor. Hacı Bektaş ilçesi toplumuyla ve yönetimiyle artık ait olduğu ile dönmek istiyor. Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Hacıbektaş halkından aldıkları destekle 'Kırşehir bizim eski ilimiz, inşallah bir gün ilerleyen zamanlarda tekrar Kırşehir'e kavuşacağız.’ diyerek bu büyük özlemin altını çizdi.

UNESCO, Ahilik teşkilatının kurucusu Ahi Evran'ı anma ve kutlama yıl dönümleri arasına aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2021 yılını, Ahi Evran'ın doğumunun 850. yılı olması nedeniyle Ahi Evran Yılı ilan etti.

Ahi Evran tıpkı Hacı Bektaş Velî gibi, aynı dönem ve şartlarda Anadolu’da yaşamış, önemli toplumsal faaliyetlerde bulunmuş büyük bir halk düşünürü ve manevi bir toplum önderidir. Bu iki eşsiz kişilik aynı toprağın iki harikasıdır.

Ahi Evran Anadolu’da Ahiliğin kurulup gelişmesi ve değişik yörelerde örgütlenmesinde etkin bir rol oynamıştır. Hacı Bektaş Velî ile Ahi Evran, hemen hemen aynı dönem ve koşullarda Anadolu’yu yurt edinip Anadolu’nun sosyal ve kültürel anlamda gelişmesi için çaba harcamışlardır.

Aralarında gönül birliği bulunmaktadır. Her ikisinin de XIII. yüzyıl Anadolu’su toplumsal ve kültürel yaşamında ciddi katkıları bulunmaktadır.

Aynı dönemde Selçuklu Devleti zamanında yaşayan Ahi Evran ve Hacı Bektaş'ın arasındaki fikir ve inanç ilişkilerine en büyük kanıt Hacıbektaş Vilâyetnâmesi’dir.

1954’te Kırşehir’i ilçe yapan dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in bile Kırşehir’i ilçe yapmasının fahiş bir hata olduğunu kabul ettiğine dikkati çeken Başkan Ekicioğlu, “Kırşehir 1957’de yeniden il yapılsa da eski ilçeleri Avanos, Hacıbektaş ve Kozaklı’yı kaybetmiştir. 12 Haziran 1957 tarihinde çıkartılan 7001 sayılı kanunla yeniden il yapılan Kırşehir’in, tarihsel kültürel olarak adeta et-tırnak olduğu Hacıbektaş ile arasına fiilen yapay bir sınır çizilmiştir” diyerek bu konunaki rahatsızlığını dile getirmiş oldu.

Kırşehir’in ne komşu illerle ne de merkezi yönetimle bir derdi yoktur. Buram buram Anadolu kokan al toprağıyla ve kendi yağıyla kavrulur, bu böyle geldi böyle de devam eder.

Sayın Cumhurbaşkanımız, bu konudaki en önemli rahatsızlığı, o topraklarda ruhu dolaşan evliyalarımız Ahi Evran ve Hacı Bektaş çekmekte.

Biz bu yıl bitmeden sizi Ahi Evran vakfı yöneticisi sayın Süleyman Demir, bendeniz ve belediye başkanımız Sayın Selahadin Ekicioğlu ile beraber ziyaret etmek isteriz.

Hehangi bir partiyi temsilen değil, devlete her zaman desteğini vermiş duygulu, sanatçı, üretici, dost, çilekeş, milliyetçi, vatansever, ehli Kırşehir ili adına sizin bir acı kahvenizi içmek isteriz. Lütfen sesimizi duyunuz.

Cem Güneş
Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)