Bülent Habora'nın ardından....
Gazeteci, yazar, yayıncı dostumuz Bülent Habora, 1 Mayıs 2014 sabahı İzmir’de yaşamını yitirdi. Arkadaşımız, uzunca bir süredir kanser sağaltımı görüyor, ayrıca diyalize giriyordu. Ancak bir "eski tüfek" olarak bu koşullarda bile savaşımdan ve yazma uğraşından vazgeçmemiş; Evrensel gazetesindeki “PalmiyealtıYazıları”nı 15 Nisan 2014 tarihine değin sürdürmüştü. Durumu ağırlaşınca, 17 Nisan’da Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ne yazık ki son 1 Mayıs’ı göremeden aramızdan ayrıldı.
I940 yılında İstanbul’da doğan Habora, ilk gazetecilik ve yazarlık deneyimini Adana’da edindi. Ankara Hukuk Fakültesi’nde okuduğu sıralar Cemil Sait Barlas’ın Son Havadis ve Pazar Postası gazetelerinde yazdı. İstanbul’da Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji ve Felsefe bölümlerinde okudu. 1965’te Habora Kitabevi’ni açtı, ertesi yıl kurduğu Habora Kitabevi Yayınları’ndan, aralarında Bekir Yıldız, Sennur Sezer, Şükran Kurdakul, Muzaffer Buyrukçu, Eray Canberk, Afşar Timuçin, Aydın Hatipoğlu’nun yapıtlarının da bulunduğu 400 kadar kitap yayımladı. Ayrıca şiir, roman, anı, gazete yazıları, röportaj, güldürü ve deneme türünde 30’u aşkın kitaba imza attı. 1992’den beri İzmir’de yaşıyordu.
Habora’nın cenazesi, eşinin yanında toprağa verilmek üzere bugün İzmir’den İstanbul’a uğurlandı. Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde düzenlenen törene, Bülent Habora’nın kızı Melisa Yağmur Habora, oğlu Volga TuygunHabora’nın yanı sıra, İzmir’deki ozan ve yazar dostları da katıldı.
Bülent Habora, kuşağımın yazarı, yayıncısı ve sosyalisti idi. Son zamanlarda sık sık konuşuyor, haberleşiyorduk. Hastalığını yenmek için büyük bir direnç gösteriyor, sevgili kızı Yağmur’un da yardımıyla Evrensel’deki yazılarını aksatmamaya çalışıyordu. Gökkubbede hoş bir seda ve belleklrde iz bırakarak ayrıldı aramızdan. Emekleri unutulmayacak. Ailesine ve dostlarına başsağlığı diliyor, anısına saygılar sunuyorum.
Attila Aşut
Odatv.com
BÜLENT HABORA KİMDİR?
28 Şubat I940’ta İstanbul’da doğan Habora, ilk gazetecilik ve yazarlığa Adana'da başladı. Ankara Hukuk Fakültesi’nde okuduğu sıralar Cemil Sait Barlas’ın Son Havadis ve Pazar Postası gazetelerinde yazdı. İstanbul’da Edebiyat Fakültesi’nde Sosyoloji ve Felsefe bölümlerinde okudu. 1963 Ağustosu’na kadar dönemin ünlü sinema ve magazin dergileriyle (Ses, Pazar, Büyük Gazete) Cengiz Tuncer, Tarık Dursun K., Aydın Emeç’in yönettiği Son Posta gazetesinde yazdı. 1965’te Habora Kitabevi’ni açtı, ertesi yıl kurduğu Habora Kitabevi Yayınları’ndan, aralarında Bekir Yıldız, Sennur Sezer, Şükran Kurdakul, Muzaffer Buyrukçu, Eray Canberk, Afşar Timuçin, Aydın Hatipoğlu’nun yapıtlarının da bulunduğu 400 kadar kitap yayımladı. 35 kadar kitap yazan Bülent Habora, 1992’de İzmir’e taşındı. Orada da kitapçılık yaptı.
YORUMLAR