Son Dakika



Cumhuriyetimizin gurur abidelerinden Devlet Tiyatroları, 10 Haziran 1949 tarihinde kabul edilen 5441 Sayılı Kanun’la kuruldu.

O günden bu güne sayısız oyun sergileyen, sayısız yeni eser, yetenekli oyuncu, yönetmen, sahne arkası çalışanları yetiştiren Devlet Tiyatroları ülkemiz sanatında tartışılmaz/unutulmaz bir yere sahip. Sanatın etkileyici gücüyle acı tatlı nice anılara kaynaklık etti. Nesiller boyu Türk insanını çağdaş uygarlık yolunda sanatın/tiyatronun gücüyle donattı. Türkiye’nin kültürel atılımında sanatın bayrağını önde taşıyan en güçlü kurumlarımızdan biri oldu.

ahmet yıldız

Bu öncü kuruluşumuz şimdi hiçbir devlet kurumunda bulunmayacak denli zengin bir kütüphaneye sahip.

2011 yılında açılan ve yetenekli insanlardan oluşmuş teknik bir büro tarafından yönetilip sürekli güncellenen Devlet Tiyatroları Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi, zengin kaynak arşiviyle oyun yazarlarına, öğrencilere, tiyatroseverlere hem kütüphanesiyle, hem belgeliğiyle, hem “digital” bilgi bankasıyla, en önemlisi Ankara’da tarihi Genel Müdürlük binasının en üst katındaki nezih yerinde sessiz sedasız hizmet veriyor.

ahmet yıldız

 

Kütüphane sorumlusu Seval Uzgören’in anlattıklarından derlediklerimiz şöyle:

Devlet Tiyatroları’nın sahnelediği bütün oyunların afişi, broşürü, fotoğrafları, basında çıkmış haberleri, oyun videoları, efekt ve müzikleri, oyunda görev alanlar (Yaratıcı kadro, oyuncu kadrosu ve teknik kadro) gibi detaylı bilgilerine herkesin kolayca erişebilmesini sağlayan “digital” bir sisteme sahip. (DT Digital Oyun Bilgi Sistemi

- Sistemde, yaklaşık 1900 adet oyun görüntüsü mevcut. İlk oyun görüntüsü ise 1970-71 sezonunda sahnelenen “Mançalı Don Kişot” oyununa ait.

- Bütün oyunlar kütüphanede hizmet veren mevcut bilgisayarlardan ücretsiz izlenebilir.

- Kütüphanede 7 bin civarında oyun, eleştiri, tiyatro tarihi, kuram ve felsefe kitabı var.

- Prof. Sevda Şener, 1000 civarında kitabını buraya bağışlamış durumda; herkes yararlanabilir.

-  Ayrıca edebi kuruldan geçen Devlet Tiyatrosu’nda oynanmış ya da oynanmamış 3500 civarında oyun metnine ulaşmak mümkün. Bu metinlerin bir kısmı kitap olarak basılmamış olup yalnızca yazarının ve edebi kurulun bilgi sahibi olduğu metinler.

 

ahmet yıldız

-     - Yeni basılmış oyun kitaplarının yanında, hemen hemen tüm sahaflar taranarak eski oyun kitapları kütüphaneye kazandırılmış.

 - Kütüphanede 1949’dan bu yana kurum içi eğitim amaçlı entelektüel çalışma broşürleri ve Devlet Tiyatrosu yayınları da mevcuttur. (DT Kütüphane Katalog)


Tiyatroyla ilgili süreli yayınlar burada okunabilir.

Her yaştan ilgili kütüphaneden ücretsiz yararlanabilir.

Kütüphane sessiz nezih bir kafeteryaya sahip.

Hafta içi 9.00 -17.00 arası açık.

 

ahmet yıldız

 

Görüldüğü gibi bu müthiş zengin içerikte, adeta bir derya olan Devlet Tiyatroları Refik Ahmet Sevengil Tiyatro Kütüphanesi, oyun yazarlarını, akademisyenleri, kaynak taramasına gereksinim duyan bilim insanlarını, konservatuvar öğrencilerini, oyunu kaçırmış tiyatroseverleri, tiyatro bölümüne hazırlananları, bir oyun sahneye koyacak yönetmenleri bekliyor.

 

Ahmet Yıldız

GERCEKEDEBİYAT.COM

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM