Milli takımda baş antrenörlük yapan, santrafor oynayan Raşit’i Türkiye’nin en iyi stoperi yapan, 'Şok pres' felsefesini Türk futboluna yerleştiren Özkan Sümer, 22 Ocak 2020'de AA'da Eyüp Karakuş'la yaptığı konuşmada özetle şunları söylemişti:

- Küresel olan, ulusalı yok eder.

-Başka ülkelerin uygulamalarından kopya çekmek, müthiş bir yanılgıdır.

-Arşimet noktası üretimdir. ‘Yabancıya hayran, kendi insanına düşman’ anlayışını yıkmalıyız.

- Türk futbolu, Kıbrıs’tan sonra dünyada en fazla yabancı kullanan ülke. Türk futbolu, dünyada en yaşlı lig. Türk futbolu, en az oyuncu üreten lig. Türk futbolu, dünyada en borçlu lig. Türk futbolunun bir kısmı belediyeler tarafından yönetilen tek ülke. 

-Sistem kurmak, planlar yapmak.

-Galatasaray 4 sene art arda şampiyon oldu, UEFA Kupası’nı da aldı ve battı. Böyle bir şey olabilir mi? Tüm bunlara baktığımızda oyuncu üretmiyorsun, üretilenleri yönetmiyorsun, bunları katma-çıkarma yönündeki bilinçli bir uygulamadan mahrumsun, işler nasıl yürüyecek?

-Futbol, kültür değeri üzerinde bir şenliktir. Biz Trabzonspor, Cumhuriyet’in takımıyız.

-Taraftarlık sadakat üzerinedir. Şimdi müşteri haline getirildi.

-Kültür, kimlik, devamlılıkta, yol gösterici cumhuriyet.

-Zorlanmadan gelişme olmaz.

- Bir kere Türk futbolu iyi yönetilmiyor, hatta hiç yönetilmiyor.  Çok teknik bir iştir. Bu kadar teknik bir işin bu kadar yüzeysel ve bu kadar olayın becerisini ve değerini kavramamış insanlar tarafından yönetilmesi veya sorumluluk üstlenilmesi aklın alabileceği bir şey değil.

-Ülke futbolunun akıbeti bu bakımdan büyük bir çöküş, hatta büyük bir tükeniş içinde.  

-Oyuncu üretimindeki en büyük engellerden biri onların önünü kesen yabancı oyunculardır çünkü tercih onların. Toplum, çok üzücüdür ki hiçbir şey üretmeyen yabancı bir oyuncuya inanılmaz bir destek veriyor. Genç oyuncu da azarlanıyor. 

- Kulübün kendisi taraftar derneğidir. Çeşitli taraftar derneği kurmaya çalışmak  paralel taraftar dernekleri kurmak anlamına gelir.  

- Futbol, herkesin herkesle iletişim kurabileceği ortak bir şenliktir.

- Futbol bir kimlik ve kültür değeri üzerinde insanların bir araya gelmesi ve bir coşku yaşamasıdır.

- Futbol savaşın barışıdır.  Futbolun en yüksek değeri, her şeyinin insana dayalı olması. Bütün malzemesi insandır.

-Futbolda teknik tarafının kıymetli olabilmesi için etik ve estetik değeri de olması lazım.  

- Gençlerin zorlanmadan gelişmenin olmayacağını bilmesi lazım. Her zorluk onun gelişmesine önemli bir katkıdır. Bedel yoksa ödül de yoktur.

ÖZKAN SÜMER KİMDİR? ÖZKAN SÜMER'İN HAYATI

Ocak 1940'ta Trabzon'un Maçka ilçesinde üç kardeşin ortancası olarak dünyaya gelen Özkan hoca, ilkokulu Maçka'da okurken, ortaokul ve lise öğrenimini Trabzon'da tamamlamış.

Ortaokul yıllarında İdmanocağı ile futbolculuk kariyerine başlayan Özkan Sümer, Trabzonspor'un kuruluşuyla birlikte (1967) bordo-mavili formayı sırtını geçirdi. 

Futbolculuğunun ardından teknik direktörlüğe soyunan Sümer, 1978 yılında Trabzonspor'un hocası oldu ve Karadeniz ekibi, Özkan Sümer ile 1978-1979 ve 1980-1981 sezonunda şampiyonluğa uzandı.

Özkan Sümer, 1983-1984 sezonunda Galatasaray'ı çalıştırdı. Ertesi sezon yeniden Trabzonspor'a dönen Sümer, burada bir yıl görev yaptı. 1990-1991 ve 1997-1998'de de bordo-mavili ekibin başında yer alan deneyimli teknik adam, Denizlispor, Samsunspor ve Konya Mobellaspor'da birer yıl hizmet verdi.

2001 yılında Trabzonspor'un başkanlığına getirilen Özkan Sümer, 2003-2004 sezonunun henüz ikinci haftasında görevinden istifa etti.

Özkan  Sümer, 22 Aralık 2020'de öldü.

Gerçek Edebiyat

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)