Hamle dergisinin yazar ve şairleri düşündürdü
Şair ve eleştirmen Kaan Eminoğlu 'twiiter'inden tarihin derinliklerinde kalmış edebiyat dergilerinden Hamle'yi tanıtırken ilginç vurgular yaptı. Kaan Eminoğlu derginin kapağını, "1955 tarihli Hamle dergisi. Dergide Nuri Pakdil, Sezai Karakoç vb. sağ görüşlü edebiyatçılarla Salâh Birsel, Özdemir İnce vb. sol görüşlü edebiyatçılar yer alıyor. Bugünkü kutuplaşma ortamında böylesi bir çeşitliliği yaşayabilen herhangi bir dergi yok. Maalesef 1955'ten gerideyiz." eleşitirisiyle yayınlayarak yapay ideolojik ayırımların gereksizliğine dikkat çekti.. 1955 tarihli Hamle dergisi. Dergide Nuri Pakdil, Sezai Karakoç vb. sağ görüşlü edebiyatçılarla Salâh Birsel, Özdemir İnce vb. sol görüşlü edebiyatçılar yer alıyor. Bugünkü kutuplaşma ortamında böylesi bir çeşitliliği yaşayabilen herhangi bir dergi yok. Maalesef 1955'ten gerideyiz pic.twitter.com/9ypeLL00ho Hamle sözcük itibariyle atılış anlamına gelmektedir. Dergiyi çıkaranlar ilk sayıda sadece bu anlamla yetinmeyeceklerini, derinlikli işler çıkaracaklarını da vurgularlar. Pratiğe dökülemeyen değerli fikirlerin insanlara ulaşması ve bu fikirlerden bütün insanlığın haberdar olması maksadıyla kurulmuş bir yayın olarak kendilerini tanıtırken ne kadar idealist olduklarını da ifade ederler. Hamle’nin sanatta ve edebiyatta ün yapmış birçok yazar ve şaire sayfalarında yer verdiğini görüyoruz: Gerçekedebiyat. com
HAMLE DERGİSİ
Hamle ilk kez Kasım 1952 yılında Kahramanmaraş’ta ilk sayısını yayımlamasıyla yayın hayatına başlar. Hamle’nin idare yeri Maraş Lisesi’dir. İlk sayısı Maraş’ta bulunan Alpaylar Matbaası’nda basılarak okurlara sunulur.
Hamle’nin ilk sayısındaki bilgilerden hareketle ilk sahibinin S. Sabri Aytemiz olduğunu görüyoruz. Sonraki sayılara baktığımızda ise Hüseyin Özçelik’in dergiyi devraldığını görüyoruz. Yazı işlerinin idaresinden ise Abdürrezzak Doğuç sorumludur. Hamle toplamda 22 sayı olarak yayımlanmıştır.
Jacques Prevert, M. Nuri Pakdil, Yaşar Nabi Nayır, Salah Birsel, Sezai Karakoç, Ergün Barlas, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Samim Kocagöz, Özdemir İnce, Şevket Yücel, Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt ve Şevket Yücel… Hamle’de yazı ve şiirleri yayımlanan kişilerdir.
YORUMLAR