Yıllar önce bir edebiyat dergisi tasarımını değiştirmişti. Yeni sayının giriş yazısında editör, bazı okurlardan “Dergimizi geri istiyoruz” mektupları aldığını yazmıştı.
Oysa dergi aynı dergiydi, sadece tasarımı değişmişti. Editörün verdiği cevap, aslında tasarımın, okur katında derginin kimliğini belirleyen bir değer taşıdığını ve bir değişiklik sonrasında derginin “aynı dergi” olarak algılanmayabileceğini de imliyordu. Anlaşılıyor ki, dergi yönetiminin daha nitelikli bir yayın için tasarımda, mizanpajda yapacağı değişiklikler beraberinde bazı eleştirileri ve riskleri getirebiliyor. Dergi okurunun kitap okurundan farklı bir kitle olduğu hesaba katıldığında renkli ve zengin görselliğe dayalı tasarımların okur katında bir tür nitelik kuşkusu oluşturacağı da düşünülebilir. Hâsılı dergiler için tasarım yenilemek, olumlu ve olumsuz bir yığın eleştiriyi de göze almak demek. 2015’te önemli edebiyat dergileri yeni yüzleriyle raflardaki yerini almaya başladı.
2003’ten 2012’ye kadar aylık yayınlanan ve 2012 Eylül’ünden itibaren yayın aralığını iki aylığa dönüştüren Kitap-lık dergisi, dergicilik tarihimizde yayımlandığı 22 yıl boyunca en çok tasarım değişikliğine giden dergilerden biri olarak dikkati çekiyor. Hiç kuşkusuz bunda dönemsel özellikler kadar derginin yayın anlayışı da belirleyici oldu. Dergi, 2015’in Ocak-Şubat sayısında “Kitap-lık renklendi” anonsuyla yayımlandı. Edebiyatımızın önemli dergilerinden Hece ve Hece Öykü ise Rasim Özdenören’in genel yayın yönetmenliğine geçtikten sonra okurlarını şaşırtarak yeni ve daha renkli bir kapak ve çeşitli çizimler ile yazar fotoğraflarının yer aldığı sayfa düzeniyle okurlarına ulaştı. Bu değişiklik sadece kapak ve iç tasarım düzeyinde yaşanmadı, derginin hacmi de değişti. 2015 öncesinde daha kalın basılan Hece ve Hece Öykü dergileri, bu yılın ilk sayılarında okurları daha ince sayılarla selamladı.
Yağmur dergisi de kapaktaki görsel değişimle, bu yıl yeni bir tasarımla okurların karşısına çıkan dergiler arasında yer aldı. Dergi, canlı ve renkli kapağı kadar içeriğindeki özgün sunumuyla da dikkati çeken dergilerden. İtibar dergisi ise yeni dönemde iç düzenini korurken kapağını daha renkli hale getirdi. Önceden kapakta yazar ve şair portrelerine yer veren dergi, artık yekpare renkli tablolar kullanıyor. Bu da dergiye daha modern ve canlı bir kimlik kazandırıyor.
İki aylık öykü, roman, eleştiri dergisi Dünyanın Öyküsü, yeni yılla birlikte kapak ve içerik tasarımını yenileyen dergilerden. Dergi eski kalabalık kapağını sadeleştirirken içerikteki yazıların anonsları daha koyu ve yalın bir şekilde verilmiş. Bu ilk sayıda kapakta Murathan Mungan ile Aslı Erdoğan fotoğrafları yer alıyor.
Türk Dil Kurumu’nun çıkardığı Türk Dili dergisi de hem kapakta hem de içerikte ince ve küçük dokunuşlarla yeni bir tasarımı benimsemiş görünüyor. Dergide yazıların karakterleri ve kapaktaki yazar anonslarının sıralaması yeni yılla birlikte değişti. Seçilen hurufatın metinleri daha okunur kıldığı söylenebilir.
Yüzünü yenileyen bütün dergilerin daha canlı ve renkli oldukları göze çarparken söz konusu değişikliklerin dergilere nasıl bir değer kattığı biraz da olurların ilgisiyle ortaya çıkacak.
YORUMLAR