Son Dakika



1931 yılında o dönemde (Şimdi Tunceli'ye bağlı) Erzincan'ın ilçesi olan Pülümür'de doğan Cemal Süreya'nın ailesi Dersim olayları yıllarında manifatura dükkanı işletiyordu. Dükkandaki konuşmaları hafiyelerin jurnali sonucu aile 1938 yılında Bilecik'e sürgün edildi.

Cemal Süreya oradan, iyi eğitim alması nedeniyle annesinin ölümüyle İstanbul'a halasının yanına gönderildi ve gerçekten de iyi bir eğitim alma olanağı buldu. Türk edebiyatı, İkinci Yeni akımnının önde gelen şair ve kuramcılarından birisini kazandı.

Pülümür ilçesi, yıllar sonra 24 Ağustos 2013'de Cemal Süreya'ya sahip çıkarak heykelini yaptırdı. Heykel açılışına, CHP Milletvekili Kamer Genç, Pülümür Kaymakamı Kudret Kurnaz, Belediye Başkanı Mesut Coşkun ile çok sayıda davetli katıldı.

Heykeltraş Murat Yeşilgöz tarafından iki aylık (yalnızca iki ay!) bir çalışmanın ardından tamamlanan Cemal Süreya heykelinin açılışında konuşan Pülümür Belediye Başkanı Mesut Coşkun, "Belediye olarak yöremizin değerlerine sahip çıkmak adına, ilçemizden çıkmış en büyük edebiyatçı ve şairin heykelini açıyoruz. Bununla hem şaire duyduğumuz saygımız ifade ediyor hem de heykele yazdırdığımız Sürgün şiiriyle Dersim sürgünlerini anlatmaya çalışıyoruz. Cemal Süreya özbe öz Dersim çocuğu, tam bir Dersimlidir." dedi.

Cemal Süreya'nın masasının önünde oturur vaziyette durduğu heykeli yapan Heykeltraş Murat Yeşilgöz, "'Cemal Süreya heykel olarak canlansa ne yapar' diye düşündük ve sıradanlığın dışına çıkarak bu heykeli yaptık." diye konuştu.

*

Gerçekedebiyat olarak fotoğrafta görsek de heykeli yadırgadığımızı belirtmek isteriz. Mermer masa, yere oturan Neyzen Tevfik örneği bir Cemal Süreya imgesi bize hoş gelmedi. Niçin böyle yapıldığını da tam anlayamadık.

Heykel açılışının ardından Pülümür Belediyesi Christian Ude Kültür Merkezi'nde Bal Festivali'nin açılışının yapılması da bir tuhaf geldi.

Düzenlenen bal yarışmasında dereceye girenlere ödüllerin de verildiği açılış, konuklara bal ikram edilmesinin ardından sona erdi. Tunceli'nin Pülümür ilçesinde yılda ortalama 150 ton bal üretimi yapılıyor.

(Bu haber sitemizde 21 Ağustos 2021'de yayınlanmıştır)

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM