Şimdi 'Suriye'de ne işimiz var?' diyenlerin çoğu bir zamanlar Türk askerinin bir an önce Suriye'ye girmesini istiyor bunun için çağrıda bulunuyorlar büyük bir uluslararası baskı oluşturuyorlardı.

Orhan Pamuk'un başını çektiği bir grup 'uluslararası' yazar Le Figaro'da Esad'ı tehdit eden bir bildiri yayınlamış, çiçeği burnunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "girelim Kobane'yi kurtaralım sonra çıkarız" demişti.

 Türk askerini, Kobane dedikleri asıl adı Ayn-El Arap olan ve PKK tarafından kurtarılmış bölge ilan edilen Suriye toprağına çağıran yazar şairlerimiz de vardı.

İstanbul’da “Cezayir Restoran”da “KORİDORU AÇ TÜRKİYE!” diyen yazar ve şairler “Kobane için 1 cümle” sloganı adı altında toplandı. (Niçin 2 cümle değil ya da 1 şiir 1 öykü/roman yazmak değil, biz anlayamadık!)

Kendisine torpil geçtiği anlaşılan Murathan Mungan “1 cümle”den fazla cümle kurarak, “Kobane’de yaşanan soykırım provasını emperyalist güçlerin çizdiği haritalara bakarak değerlendirmek yanlıştır. Kobane emperyalizm tahliliyle açıklanamaz. Kobane bizim halkımızdır. Hükümet, dış politikasını ve itibarını rehin bırakmıştır. Kravatlı IŞİD'çilere hiç ihtiyacımız yok. Kobane'ye koridor açılmazsa, bugün başkalarının başlarına yıkmaya çalıştığınız dünya sizin başınıza yıkılabilir. Kobanê dünya halklarına örnek teşkil edecek bir direniş. İlkel silahlarla ağır silahlara karşı direniyorlar..."

“Haklı!” Kobanelilerin lazerle yer gösterttikleri Amerikan uçaklarının ve bombalarının ne kadar "ilkel" olduğu ise dinleyiciler arasında fısıldandı.

Bölgede gerçekte ne olup bittiği konusunda ya büyük bir cahillik, ya da ikiyüzlülük gösterisine dönüşen toplantıda, konuşulanların bir bölümünü yorumsuz olarak aktarıyoruz.  

'KOBANE'YE TÜRK ASKERİNİN GİRMESİNİ İSTEYEN İMZACILAR

 Sezai Sarıoğlu: “De ve da kendi kaderini kendi tayin etsin. Devletler ayrı yazılsın, Kobane, insan ve isyan hep birlikte yazılsın.” 

Menekşe Toprak: “Kadim toprakların çocukları ağıtlar dinleyerek değil de masallar dinleyerek büyüsün diye Kobane’ye koridor açın.” 

Orhan Alkaya: “Koridoru tıkama.”

Gaye Boralıoğlu: “Öteki dünyanın cehenneminden korkanlar bugün yüzyılın cehennemini yarattılar, vebali ağırdır. Bu korkunç savaş bir an önce sonlandırmalıdır.”

Roni Margulies: “Sınırlar sadece haritalarda olur, toprağın üzerinde sınır yoktur. Koban’ede yaşayanlar sınır ötesi değillerdir, akrabalarımızın yaşadığı komşu semttir Kobane.”

Seray Şahiner: “Seyirci kalıp gaddarın gölgesine sığınmaktansa Kobane’nin ê’sindeki şapkanın gölgesine sığınıp Pir Sultan’ın ‘Açılın kapılar şaha gidelim’ dediği atla ‘koridoru aç Türkiye’ diyelim.”

Emrah Serbes: “Kobane’ye açılacak koridorun Türkiye’nin iç barışı ve huzuru için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Direnişçileri selamlıyorum.”

Necmiye Alpay: “Son Cumartesi Anneleri oturumunda Hanım Tosun’un sözlerinde hepsi özetli: ‘JİTEM’in bize yaptıklarını bugün Kobane’de IŞİD yapıyor”. 

Murat Uyurkulak: “Kobane kalesi düşerse bu ülkede zaten zor ayakta duran barışın, kardeşliğin burçları yıkılır. Kobane’ye koridor aç.”

Sevinç Koçak: “İnsanlar ölüyor canım kardeşim; insanlar, kurşuna diziliyor, başları kesiliyor, kadınlara tecavüz ediliyor, çocuklar katlediliyor ve insanlar direniyor.” 

Ahmet Büke: “Doğduğun yer artık yoksa, öleceğin yer de seni kabul etmiyor, bunu belledik.”

Oya Baydar: “Kobane küçücük bir umut ışığıdır. Işığın sönmesine izin verme.” 

Şeyhmus Diken: “Kobane insan olmanın kadri kıymetidir. Orada insanlığın geleceği uğruna savaşılıyor. Sahip çık. Sahip çık ki, insanlığa dair değerler kazansın. 

Sema Kaygusuz: "Hayatımızın en önemli toplantılarından birini yapıyoruz. Yarım yıl önceki Nazizmin yarattığı gibi bir tahribatla karşı karşıyayız."

TYS İkinci Başkanı Kamil Tekinsürek: “AKP hükümeti bu insani talebi yerine getirmeli, koridoru aç.”

PEN ikinci başkanı Halil İbrahim Özcan: “Kobane geçmişten bugüne direniş odağıdır. Kobane hepimizin ruhu ve canıdır.”

Aslı Erdoğan: “Şimdi kuşatılmış durumdayız. Bir süreliğine yan yana durmadan bu çemberi kıramayız. Kobane'ye doğru yola çıkalım.”

KOBANE ADI ALMANCA MI? KOBANE ADI NEREDEN GELİYOR?

Özgür Gündem yazarı Muhsin  Kızılkaya, CNN Türk‘te Cüneyt Özdemir‘in sunduğu 5N1K programına konuk olan yazar Kızılkaya, Kobanê‘nin PKK için önemini şu şekilde aktardı: “1979 yılında da Abdullah Öcalan sınır dışına çıktı ilk olarak Kobani kasabasına gitti. O yolculuk PKK‘nın tarihinde Kutsal Yolculuk olarak kabul edilir. Hicret olarak nitelendirilir. Öcalan‘ın Ortadoğu sahasında yani Önderlik sahası adı verilen yere geçişi sağladığı ve ilk ayak bastığı yer oldu.”

Asıl ismi Ayn El Arab olan Kobane’nin, ismini Alman şirketinden aldığını öne süren Kızılkaya, “Kobani yüzyılın başında küçük bir köy bile değildi. Bağdat Demiryolu inşası sırasında Almanlar orada bir istasyon kurdular. O yolu yapan şirketin isminden mülhem oraya "Company" yani Şirket anlamında Kobani denilmeye başlandı. Ayn El Arab yani Arap Çeşmesi diyordu Osmanlı oraya... Sonra orası Ermeni tehciri sırasında bir toplanma merkezi olarak kullanıldı. Bu sırada bir kaç kilise inşa edildi. Sonra Araplaştırma politikası ile sınırlar çizildi. Sınır çizilirken tren hattı esas alındı. Kobani ile Suruç birbirinden böylece ayrıldı. Yani bir köyün iki mahallesi gibiydiler. Zaman içinde orada kalan Ermeniler Araplaştırma politikası sebebiyle Sovyetler Birliği‘ne kaçmak zorunda kaldılar. Orada Kürtler ve Araplar beraber yaşamaya başladı. Biraz da Ermeni kalmıştı.” dedi.

"1925‘teki Şeyh Said kıyamı sırasında kıyama katılsın veya katılmasın bölgedeki aşiretlerin önemli bir kısmı oraya göç etmek zorunda kaldı. Bunun üzerine orada bir entelektüel mahfil oluşmaya başladı. 1930‘lu yıllarda Bedirhan Kardeşler vatandaşlıktan atıldıkları için Şam‘da ilk Kürtçe dergi olan Havar dergisini yayınladılar. O çevredeki Kürtler arasında bir uyanış başladı. İlk Kürtçe latin harfleriyle alfabe orada oluştu. Kürtlerin Nazım Hikmet‘i kabul edilen şair orada yetişti. Bütün Kürt aydınları oraya yerleşmeye başladı." diye konuştu. (Hürseda)

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)