Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’nin Doğan Hızlan’ın "onursal" başkanlığında toplanan seçici kurulları bu yılki ödül sahiplerini belirledi. Yarışmaya ‘Şiir’ dalında 52, ‘Roman’ dalında 49 eserle başvurulduğu bildirildi.

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre ödüller, salgın hastalık tedbirleri nedeniyle "takdim töreni" düzenlenmeksizin sahiplerine sunuldu. 

Roman dalında, Âşıklar Bayramı romanıyla Kemal Varol, şiir dalında Hayhuy adlı şiir kitabıyla Elif Sofya ödül aldı.

"İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü"nün sahibi, At Sancısı romanıyla Elvan Kaya Aksarı olurken, "İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü"ne ise Sevgili Kardeşim Ben adlı kitabıyla Enes Kurdaş layık görüldü.

"Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu"nda Mehmet Eroğlu, Deniz Yüce Başarır, Faruk Şüyün, Seval Şahin ve aileyi temsilen Ali Cem İlhan yer alıyor.

Metin Celal’in başkanlığındaki "Attilâ İlhan Şiir Ödülü Seçici Kurulu"nda A. Ali Ural, Adnan Özer, Tuğrul Tanyol ve aileyi temsilen Kerem Alışık yer aldı.

ATTİLA İLHAN ÖDÜLÜ TARTIŞMALARI

Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı,  ödül gerekçesinde "Attilâ İlhan'ın temel düşüncesi olan "ulusal kültür bileşimini gerçekleştirme misyonuna layık olacak" eserlerin desteklenmesini hedefliyor diyor. 

Zaten onların demesine gerek yok: Attilâ İlhan ailenin değil Türkiye'nin değeridir; Attilâ İlhan'ın yaşamı boyunca savunduğu düşüncelere karşı insanlarla, onun adını taşıyan bir vakıfın işi olmaması gerekir.

2020 roman ödülü alan ve daha önce şair olarak bilinen, ancak romancılıkta karar kılan Kemal Varol'un Haw adlı Türkçe'de olmayan harfli romanı 2014 yılında -bu yüzden olacak(!)- Semih Gümüş'ün seçici kurul başkanı olduğu Cevdet Kudret Roman Ödülü'ne de değer görülmüştü.

Düşünceleri ve siyasal eylemleri Attilâ İlhan'la taban tabana zıt olduğu herkesçe bilinen Özgür Gündem yazarı ve 15 Temmuz hain FETÖ darbesinden iki ay sonra İçişleri Bakanlığı tarafından devlet memurluğundan alınmış bir öğretmen olan Kemal Varol'a Attilâ İlhan Roman Ödülü gibi bir ödül vermek edebiyat çevrelerinde tartışmalara neden oldu.

Seçici Kurul'da romancı olarak bir tek Mehmet Eroğlu yer alırken, akademisyen üye Seval Şahin'in düzenli olarak program yaptığı Açık Radyo, Attilâ İlhan'ın her fırsatta eleştirdiği "Açık toplum" günlerinden kalma Soros Vakfı kuruluşu bir yuva. 

Roman dalında seçici kurul üyesi Deniz Yüce Başarır adlı kişinin ise seslendirmecilikten yayıncılığa (edebiyata demiyoruz) hasbelkader transfer olduğu biliniyor; çünkü yayınlanmış bir kitabı yok, bir edebiyat yazısına bile daha rastlamadık. (Varsa özür dileriz; ilk fırsatta okumak isteriz!) Diğer üye Faruk Şüyün'un romanla ilişkisi ise Dünya Kitap yönetmeni olmasından ileri gitmiyor. Yazdığı kitaplar "lezzetli" yemek kitapları! 

Attilâ İlhan Şiir Ödülü seçici kurulu en azından şairlerden oluşuyor. Ancak "Seçici kurul başkanı" Metin Celal Zeynioğlu hemen hemen tüm ödül seçici kurullarında bulunuyor. Attilâ İlhan'ın şiddetle karşı olduğu "Türkiye edebiyatı", "Türkçe edebiyat" adını yazılarında eylemlerinde savunan/kullanan ve  kendilerini böyle adlandıran yazar şairlere kol kanat gerip onlarca yazı yazan/tanıtan ('çokkültürcü' liberal dünyanın adamı) birisi olarak biliniyor.

Sonuçta tartışmalar, "Attilâ İlhan'ı sevmeyen seçici kurul, Attilâ İlhan'ı sevmeyenlere ödül verdi!" olarak özetlendi.

Büyük şairimizin deyişiyle: "Güler misin ağlar mısın?"

(Ödül alanların kitapları edebudsman tarafından incelenmek üzere bugün sipariş edilmiştir; en kısa sürede sitemizde yayınlanacaktır; "meraklısına" duyurulur.)

Edebudsman 

che guavera

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)