Tarihi romanlar yazarı Mehmet Coral, Doğan Kitap'dan yayınlanan son kitabında yazar Saint-Exupéry ve onun fenomen kahramanı “Küçük Prens”in romanını yazdı.

Küçük Prens Çöle Düşen Yıldız adlı roman için Hürriyet yazarı İzzet Çapa, Mehmet Coral'la konuştu. Konuşmada ilginç bulduğumuz bölümü gerçekedebiyat.com okurları için yayınlıyoruz:

Daha önce Küçük Prens’in yazarı Antoine de Saint-Exupéry’nin yazılmış dört biyografi kitabı varken, bir beşincisini yazmaya neden gerek duydunuz?

- Benim yazdığımın farkı, kitabın kahramanı Küçük Prens’in biyografisini Saint-Exupery’nin hayatı üzerinden yazmış olmam. Yani romanın yaşam öyküsü... Kitabı okuyan bir Fransız diplomat, “Böyle bir şeye hayatımda ilk defa şahit oluyorum. Bir edebi yapıtı, yaratıcısı üzerinden yeniden inşa etmişsin” dedi.

mehmet cora

ADANA’YA MECBURİ İNİŞ SONRASI ZİNDANA ATILDI

Kitabınızda çok ilginç ayrıntılar da var. Örneğin Exupéry’nin hocası Louis Bleriot’nun Taksim Topçu Kışlası’ndaki uçuşu gibi...   

- Bleriot dünyanın ilk havacılık kahramanlarından biriydi. 1909 yılında bugünkü Gezi Parkı’nın tam ortasından havalanıyor ama kısa bir süre sonra topal bir ördek gibi Tatavla’daki (Kurtuluş) bir evin bahçesine düşüyor. Oradan geçen birkaç kişi ve iki zabit yardımına koşuyor.  

Bunları hangi kaynaktan öğrendiniz? 

- Sonradan Fransız Kültür Bakanı olan ünlü yazar Andre Malraux, Saint-Exupéry’nin ölümünün 20. yılında radyolarda anlatıyor bunu. Hatta “Kurtarmaya gelen iki Türk zabitten biri ileride Türkiye Cumhuriyeti’ni kuracak olan Mustafa Kemal’di” diyor. Ayrıca Saint-Exupéry’nin uçuş dersi aldığı bir başka öğretmeni; Yüzbaşı Degoist... Hem Fransız Havayolları Air France’ın kuruluşunda öncülük yaptı hem de Osmanlı Hava Kuvvetleri’ni kurmak için İstanbul’a geldi. 

Saint-Exupéry’nin aklına İstanbul’u getirenler de bu isimler galiba... 

- Saint-Exupéry’nin en büyük hayallerinden biri İstanbul’da yaşamaktı. 1919’da kız kardeşine yazdığı mektupta; “Bir gün mühendis olup çok para kazandığımda üç otomobil alacağım, seninle birlikte İstanbul’a gideceğiz, orada sultan olacağım” diyor. Zaten kitaptaki B612 gezegeninin ilhamını da Kapadokya üzerinden uçarken Göreme’den almış. “Burası ayrı bir gezegen herhalde” diye düşünmüş. 

Bir de üstadın Adana macerası var... 

- Saint-Exupéry, 1935’te Adana’ya mecburi iniş yapıyor. Uçağı kırmızı olduğu için “Bolşevikler, komünistler, kızıllar geldi. Yetişin, ülkeyi istila ediyorlar” diye ortalık karışıyor, jandarma bunu tutuklayıp zindana atıyor. Ama bir gün sonra Ankara’daki en yüksek makamdan alınan izinle serbest bırakılıp yoluna devam ediyor. 

Kimmiş bu en yüksek makam?

- Falih Rıfkı’ya göre Atatürk... Çankaya isimli kitabında “Dünyaca tanınan bir Fransız havacının mağduriyetini önledi” diye Atatürk’e ithafta bulunuyor. Yine Falih Rıfkı’ya atfedilen bir konuşmaya göre, “İstikbal göklerdedir” sözünü Mustafa Kemal, Saint-Exupéry’nin konferanslarından ilham alarak söylemiş. 

(...)

İzzet Çapa

(www.hurriyet.com.tr)

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)