Zygmunt Bauman öldü
Modernlik ve Müphemlik, Etiğin Tüketiciler Dünyasında Bir Şansı Var mı?, Yasa Koyucular İle Yorumcular,Parçalanmış Hayat -Postmodern Ahlak Denemeleri, Küreselleşme - Toplumsal Sonuçları , Akışkan Gözetim, Sosyalizm - Aktif Ütopya, Cemaatler-Güvenli Olmayan Bir Dünyada Güvenlik Arayışı, Azınlığın Zenginliği Hepimizin Çıkarına Mıdır?, Sosyolojik Düşünmek gibi kitapların yazarı Polonyalı filozof/sosyolog Zygmunt Bauman İngiltere'nin Leeds kentindeki evinde, ailesinin yanında 91 yaşında öldü.hayata veda etti.
Bauman'ın eşi Aleksandra Jasinska-Kania, Bauman'ın ölümünü duyurmak için ünlü düşünürün "akışkan modernite" kavramına atıfta bulunarak, "akışkan sonsuzluğa gitti" ifadesini kullandığı belirtildi.
Sosyolog ve filozof Bauman'ın eserlerinde üç büyük ana temanın işlendiği görülür: Modernlik (katı-modernlik, ulus devlet olgusu), postmodernlik (akışkan modernlik) ve küreselleşme.
Bauman, pozitivist sosyolojiye karşı çıkarak endüstrileşmiş toplumun bilimi olarak görülen sosyolojiyi kendine özgü yöntemlerle yeniden diriltmeye çalışmış, bunda da bir ölçüde başarılı olarak anlayıcı/yorumsamacı sosyolojinin savunucusu olmuştur.
Modern toplumun bilimi olarak kabul gören sosyolojinin yaşadığı bunalımın aslında ampirik sosyolojinin bir bunalımı olduğunu savunmuştu.
Bauman kültürü, "katı" modern dünyada toplumu istenilen kalıba sokmamanın aracı olarak kullanılmasını eleştirirken, "akışkan" postmodern anlayışta sanatın kurum ve etkinliklerle tüketim aracına dönüştürülmesine de karşı çıkmıştır. Hatta Bauman'a göre kültürel gelişmenin devletin sanatsal faaliyetlere verdiği destekle sağlanabileceğini savunmuştur.
ZYGMUNT BAUMAN KİMDİR? YAŞAMI KİTAPLARI...
Zygmunt Bauman, 19 Ekim 1925’te Polonya Poznan’da doğdu. II. Dünya Savaşı patlak verene kadar, Polonya-Poznan’da yaşamını sürdürmüştür. Daha sonra Sovyetler Birliği’ne taşındı ve savaşın ardından Varşova Üniversitesi’nde doktorasını yaparak Doçentlik sınavını verdi.
1954’ten itibaren aynı üniversitede Sosyoloji dersleri verdi. 1968 yılında Polonya Komünist Partisi’nden ayrıldı. Aynı yıl, politik nedenlerden dolayı sosyoloji prefesörlük unvanını kaybetti. İsaril’e göç etmek zorunda kaldı. 1971 yılında Bauman, Büyük Britanya’nın çağrısı üzerine, Leeds Üniversitesi’nde yeniden sosyoloji kürsüsüne sahip oldu. 1990’lara kadar orada çalışmalarını sürdürdü.
Zygmunt Bauman, 1980’li yıllardan itibaren, Almanya’daki Nasyonalsosyalizm üzerinden Holocaust hakkındaki çözümlemeleri bu bağlamda önemli bir etki yaptı.
Bauman, aynı zamanda postmodernizm hakkındaki çalışmalarıyla da önemli bir yer tutmaktadır. Siyasal, etik ya da genel olarak kuramsal düzlemde postmodernizmin değerlendirilmesini yapmış ve açık anlaşılır fakat derinlikli de olan metinleriyle postmodernizmin ne olup olmadığını, ne tür olanaklar sağladığını göstermeye ve netleştirmeye çalışmıştır.
1989 yılında Amalfi Ödülünü ve 1998 yılında Theodor Adorno Ödülünü almıştır.
Bauman'ın Türkçe'ye çevrilmiş kitapları:
Sosyolojik Düşünmek, çeviren: Abdullah Yılmaz, Ayrıntı yayınları, 1999
Modernite ve Holocaust, Sarmal yayınları, çeviren: Süha Sertabiboğlu
Yasa Koyucular ve Yorumcular, Metis yayınları, çeviren: Kemal Atakay
Siyaset Arayışı, Metis yayınları, çeviren: Tuncay Birkan
Postmodern Etik, Ayrıntı yayınları
Parcalanmış Hayat, Postmodern Ahlak Denemeleri, Ayrıntı yayınları
Postmoderlik ve Hoşnutsuzlukları, Ayrıntı yayınları, çeviren: İsmail Türkmen
Modernlik ve Müphemlik, Ayrıntı yayınları
Ölümlülük Ölümsüzlük ve Diğer Hayat Stratejileri, Ayrıntı yayınları, çeviren: Nurgül Demirdöven
Bireyselleşmiş Toplum, Ayrıntı yayınları, çeviren:Yavuz Alagon
Çalışma, Tüketicilik ve Yeni Yoksullar, Sarmal yayınları, çeviren: Ümit Öktem
Özgürlük, Sarmal yayınları, çeviren:Vasıf Erenus.
Küreselleşme, Ayrıntı yayınları, çeviren: Abdullah Yılmaz.
Akışkan Aşk, Versus Yayınları, çeviren: Işık Ergüden
Akışkan Modern Toplumda KÜLTÜR, a-tıf yayınları, çeviren: İhsan Çapçıoğlu - Fatih Ömek
GERCEKEDEBİYAT.COM
YORUMLAR