Vedat Günyol Sempozyumla anıldı
Kartal Belediyesi’nin, onuruna her yıl deneme yarışması düzenlediği yazar, eleştirmen, gazeteci, çevirmen ve öğretmen Vedat Günyol için sempozyum düzenlendi.
Sempozyum Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Edebiyat dünyasından önemli yazarların yanı sıra çok sayıda okurun da katıldığı sempozyum, 3 oturum ile gerçekleşti. Yaklaşık 5 saat süren sempozyumun ardından Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Adem Uçar konuşmacılara teşekkür ederek Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel adına çiçek takdim etti.
“Vedat Günyol ve Deneme Üstüne” adlı sempozyumda ilk oturum 13.30’da başladı. Avukat Celal Ülgen’in oturum başkanlığını yaptığı ve “Hümanist Vedat Günyol” konu başlıklı otumda konuşmacı olarak Tahir Şilkan, Arife Kalender, Cengiz Bektaş ve Mustafa Köz yer aldı.
15.30’da başlayan ve “Sanatçıların Cumhurbaşkanı Vedat Günyol” başlığını taşıyan oturumu ise Adnan Özyalçıner yönetti. Bu oturumda da Hikmet Altınkaynak, Ulviye Alpay, Yusuf Çotuksöken ve Aykut Sezgin konuşmacı olarak yer aldı.
Sempozyumun son oturumunda ise oturum başkanları Celal Ülgen ve Adnan Özyalçıner genel değerlendirme yaptı. Oturumların sona ermesinin ardından önce Celal Ülgen ve Adnan Özyalçıner tarafından Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı Adem Uçar’a sempozyuma katkılarından dolayı plaket takdim edildi.
Vedat Günyol’un edebiyat ve yazın dünyası için vazgeçilmez bir değer olduğunu ve Günyol ile ilgili etkinliklerin Kartal Belediyesi’nin itibarlı etkinleri arasında yer aldığını kaydeden Başkan Yardımcısı Adem Uçar ise Ülgen ve Özyalçıner’e Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel adına çiçek takdim etti.
VEDAT GÜNYOL KİMDİR? (1911 - 2004)
İstanbul Fatih'te doğdu. Orta öğrenimini 1934'te Saint Benoit Fransız Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. İlk çevirilerini üniversite yıllarında yaptı.
Paris’te başladığı Devletler Hukuku doktorasını 2. Dünya Savaşı yüzünden yarım bırakmak zorunda kaldı ama 10 yıl sonra geri dönerek tamamladı. Paris’te bulunduğu sürede Halide Edip Adıvar ve eşi Adnan Adıvar ile yakın dost oldu. Halide Edip Adıvar ile ortak çeviriler yaptı.
1941’de Cemal Nadir'le Arkadaş adlı haftalık çocuk dergisini yayınladı.
Şirket-i Hayriye ve Yücel dergilerinde çevirmenlik yaptı.
İstanbul Hukuk Fakültesi'nde amme hukuku asistanlığı ve Fransızca okutmanlığı (1939-40); Vefa Lisesi (1940) ve Gedikpaşa Ortaokulu'nda Fransızca öğretmenliği; Ankara MEB'de neşriyat müdürlüğü ve tercüme bürosu üyeliği (1942-50); aynı tarihlerde Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Ankara Gazi Lisesi'nde ve İtalyan Lisesi'nde Fransızca öğretmenliği (1950); Banko Di Roma'da hukuk müşavirliği (1955-60) görevlerinde bulundu.
1950’de İstanbul barosuna 2550 sicil numarası ile kaydoldu, 8 yıl avukatlık yaptı. 1962 yılında Çan Yayınlarını kurdu. 1972 yılında Atatürk Erkek Lisesi (Taksim) Fransızca Öğretmenliğinden emekli oldu. Birçok ansiklopedide edebi kurul üyeliği yapmıştır.
İki defa yargılanmıştır. Sabahattin Eyüboğlu ile beraber çevirdikleri ve Devrim Yazıları adıyla yayınladıkları bir kitap yüzünden 2 yıl yargılandıktan sonra serbest bırakıldı.
1971’de ise Komünist Parti Kurucularından olduğu iddiasıyla Sabahattin Eyüboğlu ve eşi, Azra Erhat, Yaşar Kemal ve eşi ile birlikte tutuklandı ama ilk celsede beraat ettiler.
Maltepe Üniversitesi bünyesindeki Özel Marmara Radyo Televizyon ve Gazetecilik Anadolu Teknik Lisesi'nde Türker Gedik ile birlikte İnsan Hakları ve Demokrasi dersleri veren Vedat Günyol'a Nisan 2002'de Maltepe Üniversitesi tarafından fahri doktorluk unvanı verildi.
Üniversitenin Cevizli Kampusu'nda 2 Mayıs 1998'de Vedat Günyol'un bağışlarıyla açılan bir Vedat Günyol Kitaplığı da bulunuyor.
21 Nisan 2002 tarihinde Hürriyet Gazetesi muhabiri İhsan Yılmaz, Vedat Günyol ile söyleşisini yayınlar:
“Türkiye’ye döndüklerinde onlarla görüştüm, asistanlık yaptım. Halide Edip ile Türk’ün Ateşle İmtihanı’nı İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini birlikte yaptık. O dikte ediyor ben yazıyordum. Hastalanınca Vedat sen git tercüme edip getir bana diyor, bu sefer ben tercüme ediyorum, o düzeltiyor. Kitabın orijinali Turkish Ordeal’di Ama kitabın İngilizce baskısında Atatürk aleyhine yazdığı yerleri Türkçe’ye çevirirken almadı. Yani o bölümleri kendisi sansürledi.”
1998’de 19. Tüyap Kitap Fuarının onur yazarı seçildi. 1999’da 60. sanat yılını bir törenle kutladı. 9 Temmuz 2004’te İstanbul’da öldü.
Ölümünden sonra anısına Vedat Günyol Deneme Ödülü düzenlenmiştir.
YORUMLAR