Editörden

Biliyorsunuz, Türkiye’nin kültür haritasına katkıda bulunmayı amaçlayarak Varlık dergisinin bazı sayılarını şehirlerimize ayırıyoruz.

2021 yılının Mayıs ayında İstanbul, Ekim ayında Ankara’yı odağa almıştık. Nisan 2022 sayımızın dosyası ise “Bellek Bursa”.

Dosyamıza katkıda bulunan yazarlar Deniz Dalkılınç, Güney Özkılınç, Raif Kaplanoğlu, Şafak Baba Pala, Uğur Ozan Özen ve Hakan Akdoğan.

Deniz Dalkılınç “Caddede Buluşalım” diyerek okurları 1936 Bursa baharına götürüyor; Cemal Nadir, Nâzım Hikmet, Münevver Belen gibi isimlerle karşılaştırıyor. Güney Özkılınç, 18. yüzyılda Bursa’da dokumacılık yapan kadınların geçim zorluğu nedeniyle ayaklanması ve 20. yüzyıl başında ilk kadın greviyle başlıyor yazısına, reklamlardaki ilk Türk kadınından ilk kadın spor kulübü başkanına “Bursa’nın Belleğindeki Kadınlar”ı anlatıyor.

Raif Kaplanoğlu, âşık kahvehanelerinden Arap Şükrü sokağına “Bursa’nın Buluşma Mekânları”na konuk ediyor bizi. Şafak Baba Pala, bir fotoğrafa bakarak çıktığı Bursa gezisinde “Bir Halka, Bir Halka Daha” ilerleyerek tarihle kurmacayı harmanlıyor.

Uğur Ozan Özen, “Sahife, Kalem, Sahaf, Yangın” diyor, geçmişten günümüze Bursa kitapçılarının serüvenini aktarıyor. Dosyamızın son yazarı Hakan Akdoğan ise kendi yazarlık macerası içinden bakarak “Bir Yaranın Terk Edildiği Kent” olarak tanımlıyor Bursa’yı.

Bir dosyamız daha var; 13 Şubat’ta yitirdiğimiz “Salih Bolat’ın Şiir Mirası”nı Haydar Ergülen, Mustafa Köz, Kemal Gündüzalp ve Cuma Duymaz değerlendiriyorlar.

Gültekin Emre, 24 Ocak’ta hayata gözlerini yuman ressam Arif Buz’un eskizlerine bu sayımızda dizeleriyle eşlik ediyor.

19 Şubat’ta aramızdan ayrılan Sina Akyol için hazırladığımız dosyayı ise Mayıs’ta yayımlayabileceğiz.

Varlık’ta bir yıldan uzun süre İrem Kargıoğlu’nun hazırladığı “Kısa Filmin Uzun Sözü” köşesine yer verdik, Nisan 2022 sayımızdan başlayarak da Fatma Berber’in yaptığı söyleşilerle belgesel film yönetmenlerini konuk edeceğiz. Yayınlarda az söz alan türlere, disiplinler arası ilişkilere dergimizde özel bir önem veriyoruz. Ayrıca Mayıs ayından itibaren “Sanat Tarihi Nasıl Anlatılır”, “Felsefe Nasıl Anlatılır” gibi başlıklar altında önemli akademisyenlerin deneyim ve fikirlerini sizlere sunacağız. Okurlarımızdan aldığımız güvenle yoğun bir şekilde çalışmayı sürdürüyoruz.

Mayıs sayımızda buluşmak üzere.

https://www.varlikonline.com/kitap/624/varlik-dergisi-nisan-2022

https://www.varlik.com.tr/varlikDergisi.aspx

Edebiyattan resme, sinemadan sanat tarihine, gezi izlenimlerinden felsefeye geniş bir alanda yazılar, söyleşiler yayımlayan Varlık bu ay da Çağdaş Sanat, Türkçe Günlükleri, Belgesel Film, Düzyazı Günlüğü, Yeni Şiirler / Öyküler Arasında köşeleri ve son çıkan kitapların tanıtıldığı Varlık Kitaplığı bölümüyle okurlarıyla buluşuyor.

Varlık dergisi, Nisan 2022

Abonelerimize tüm yeni sayılarımızı kargoyla gönderiyor, 88 yılı aşkın süredir yayın hayatını sürdüren Varlık dergisinin (güncel sayı da dahil olmak üzere) tüm dijital arşivine erişim imkanı sunuyoruz.

https://www.varlikonline.com/kitaplar/71/varlik-dergisi-abonelik

Teşekkürler.

Sağlıklı günler dileriz,

Mehmet Erte

Varlık Yayınları

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)