Son Dakika



Ünlü oyun yazarımız Tuncer Cücenoğlu’nu kaybettik. Bir süredir amansız hastalık kanser ile mücadele eden oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, 18 Temmuz 2019 Perşembe günü sabah saat 6.30’da, tedavi gördüğü İstanbul Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

Tuncer Cücenoğlu’nun cenazesi 19 Temmuz 2019 Cuma günü saat 15:00 de Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosundaki törenden sonra ikindi namazında Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilecek.

 

TUNCER CÜCENOĞLU KİMDİR?

1944 Çorum doğumlu Tuncer Cücenoğlu, orta öğrenimini Çorum'da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü'nü bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nda çeşitli görevler yaptı. 1983'te devlet memurluğundan ayrıldı.

İlk öyküsü lise yıllarında Çorum'da yayınlanan bir günlük gazetede çıktı. Oyunları Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarda yurt içi ve yurt dışında oynandı.

Cücenoğlu, halen Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Edebi Kurul üyeliği, MSM Özel Konservatuvarı “Dramatik Oyun Yazarlığı” öğretmenliği, PEN Yazarlar Derneği üyeliği, Papirüs Yayınevi Tiyatro Bölümü Yönetmenliği gibi görevleri bir arada yürütüp Cumhuriyet Gazetesinde de yazarlık yapıyordu.

Bazı oyun afişleri

 

 

OYUNLARI

Kadın Sığınağı

Boyacı

Kadıncıklar

Öğretmen (oyun)

Helikopter (oyun)

Neyzen (oyun)

Çığ (Lawina)

Yeşil Gece

Dosya (oyun)

Kör Döğüşü[1]

Çıkmaz Sokak

Biga 1920

Kumarbazlar

Yıldırım Kemal

Matruşka (oyun)

Ziyaretçi

Şapka (oyun)

Kızılırmak (oyun

Sabahattin Ali (oyun)

Tiyatrocular

Ah Bir Yoksul Olsam

Che Guevara (oyun)

Mustafam Kemalim

 

ÖDÜLLERİ

Tobav (2)

Türk Kadınlar Birliği (l)

Ankara Sanat Kurumu (2)

Abdi Ipekçi (l)

İsmet Küntay (l)

Avni Dilligil (2)

Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (l)

Kasaid (l)

Lions (3)

Kültür Bakanlığı (l)

Yugoslavya (l)

Hollanda İnsan Hakları Ödülü (l) toplam l6 ödül kazanmıştır.

 

Oyunlarının Çevirilerinin Oyunlarının çevrildiği diller:

Cücenoğlu'nun oyunları Rusça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Bulgarca, Yunanca, Makedonca, İsveççe, Gürcüce, Urduca, Japonca, Romence, Azerice, Tatarca, Lehçe, Başkortça, Kazakça, Çince, Çuvaşça, Sırpça, İspanyolca, Arapça, Kürtçe, Farsça, Ukraynaca ve Litvanca vb. olmak üzere birçok yabancı dile çevrildi/çevriliyor.

Başta ÇIĞ, MATRUŞKA, BOYACI, KADINCIKLAR, KIZILIRMAK, ÇIKMAZ SOKAK, DOSYA, HELİKOPTER, ŞAPKA, ZİYARETÇİ, KADIN SIĞINAĞI olmak üzere oyunları; kırkı aşkın ülkede sahneleniyor/repertuarlara alınıyor.

GERCEKEDEBİYAT.

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM