Şair ve yazar Seyyit Nezir, Aydınlık Gazetesi’nin KültürSanat yönetmenliği görevine başladı.

 

“Gazetenin yeni atılımlar dönemine girdiği sürecin öncülüğünü KültürSanatın üstlendiğini” belirten Seyyit Nezir, gazetede yazmakta olan ve yazması beklenen yazarlarla düzenlediği toplantıdaki açıklamaları şöyle:  

 

“Aydınlık Gazetesi’nin bana duyduğu güveni boşa çıkarmayacaksam, bu sonucu ancak bütün arkadaşların katkısıyla sağlayabilirim.

 

Türkiye zor ötesi günlerden geçiyor. Sanatçının sorumluluğu iki kat artmıştır: Hem yapıtının geleceği hem toplumun geleceği tüm öncü güçlerin en önünde sanatçının omuzlarındadır.

 

Geleceği dünün dersleri ve birikimiyle bugünden kurabiliriz. İşimizi ertelediğimiz anda bütün bir yaşamı tehlikeye atıyoruz.

 

Aydınlık’ın geçmişinde Cemal Süreya, Metin İlkin, Aziz Nesin, Turan Dursun, Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Metin Altıok, Hasan Yalçın, Demirtaş Ceyhun gibi aydınlanma ve sanat emeğimizin öncü adları ve daha nice yoldaşın katkısı yer aldı.

 

Bugün de o birikimi cesaret ve inatla sürdüren yürekli ve çalışkan insanlara omuz vermek sanatçı ve aydınların borcu olmak gerekir. Birikimi ve bu borcu yükleniyoruz. İşimiz, sanatı olması gereken her yere götürmek!”

 

Seyyit Nezir

Aydınlık KültürSanat Yönetmeni

 

Seyyit Nezir kimdir?

Şair, yayımcı (Tekirdağ/Çorlu,18 Nisan 1950 -). Asıl adı Muammer Akça. Bazı yazılarında asıl adını, yanı sıra Hasan Ali Mızrap imzasını kullandı. İlkokulu İstanbul Sümer, Çorlu Aziz Günden ve Atatürk ilkokullarında okudu. Kepirtepe İlköğretmen Okulu'nu bitirince girdiği Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünü Bursa ve Trabzon’da tamamladı (1971). Mardin, İstanbul ve Van’da iki ayrı dönem (1971-1983 / 1994-1998) ortaokul ve liselerle Atatürk Eğitim Enstitüsü’nde Türkçe ve Edebiyat öğretmenliği yaptı.

İlk şiirleri 1968’de Yelken’de çıktı, daha sonra birçok dergide yayımlandı. Kendisi de birçok dergi yönetti. Yazko Edebiyat’ın yazı kurulunda (1982) ve Yazko Yönetim Kurulu’nda yer aldı.

De Yayınevi’ni Memet Fuat’tan devralarak Düşün dergisini çıkardı (1984).

Ekim 1985’te Broy Yayınevi’ni kurdu,

Broy (1985) ve Şairin Atölyesi (1993) dergilerini çıkardı.

1988’de Broy dergisinde Veysel Çolak, Tuğrul Keskin, Hüseyin Haydar, Metin Cengiz ile birlikte Yenibütün hareketini başlattı. Broy dergisinde yayımlanan “Yenibütün Manifestosu”, “edebiyatımızın 1980’lerdeki parçalanmasına bir direnç oluşturma”yı amaçladı. Eski dergisini (Kasım 2001-Ekim 2005) yayımladı; dergi, yayınevinin kuruluşunun yirminci yılında eskiBROY adını aldı.

Şiir kitapları: Şili Duyarlığı (1976), Sancıyor Sözlerim, Israrla (1977), Bütün Yarınlarda (1978), Dağları Öylecene (1981), İzleri Var (1983), İnsanın Beyaz Kokusunda (1988), Bana bir Senaryo Yaz Dediydin: Mesela Papalina (1993), Mor ve Gülistan (1998). 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)