Son Dakika



Yaşayan en büyük Marksistlerden, düşünceleri, duruşu ve yazdıklarıyla hep mazlum milletlerden yana olmuş, "oryantalizm"le mücadelesinden asla taviz vermemiş Samir Amin 86 yaşında Paris'te öldü.

Dünya ezilen ülke halkları ve işçi sınıfı öksüz kaldı.

Emperyalizmin merkezinde onların en iyi eğitim kurumlarında eğitilmiş ve çalışmış ama kalbi ve bilinci hep haklıdan yana, hep emperyalist sisteme karşı çalışmıştı.

Emperyalist ülkelerin özellikle İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kendi aralarındaki konsesusu gördü; kendilerinin dışındaki dünyaya savaşı yayma kararı aldıklarını anladı.

Ezilen ülkelerin halklarına, ayrılarak değil birleşerek var olmayı, emperyalizme karşı birlikte mücadeleyi önerdi.

Postmodernizme karşı mücadele etti.

Amin, özellikle üçüncü dünya ülkelerinin kalkınması konusundaki teorik çalışmalarıyla tanınıyordu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Amin'in ölümü ardından Twitter'dan birer açıklama yaptı.

Morales açıklamasında, "Dünya halklarının mücadelesini kavrayış ve öğreticiliğiyle destekleyen büyük anti-emperyalist, sömürgecilik karşıtı Marksist entelektüel Samir Amin kardeşimizin ölümünden dolayı üzgünüm. Sosyal adalet ideali mirası sonsuza dek desteklenecektir. Ölümsüzdür" dedi.

Yaşamı boyunca yaklaşık 30 kitaba imza atan Amin'in eserleri, aralarında Türkçe'nin de bulunduğu onlarca dile çevrildi.

Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.

 

Samir Amin kimdir?

Amin 1931'de Mısır'da Mısırlı bir baba ve Fransız bir annenin çocuğu olarak Kahire'de dünyaya geldi.

1952'de Paris'te siyaset bilimi eğitimi aldı. Amin, yaşamı boyunca önemli eserlere imza attı.

Bunlar arasında "Emperyalizm ve Eşitsiz Gelişme", "Maoizmin Geleceği", "Avrupamerkezcilik" ve Liberal Virüs" gibi pek çok kitabı Türkçe olarak yayımlandı.

İgiyle takip edilen kitaplarının yanı sıra, Amin, 1957-1960 yılları arasında, Mısır Ekonomik Yönetimi Kurumu araştırma memuru olarak çalıştı. 1960-1963 yılları arasında Mali Planlama Bakanlığı başdanışmanı oldu.1970 yılına kadar çeşitli üniversitelerde  profesör olarak çalıştı. 1980 yılında Dakar’daki Üçüncü Dünya Forumu’nun Başkanı oldu.

GERCEKEDEBİYAT.COM

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM