Bu güzel yaz günlerinde hepimiz, gecenin tadını çıkarırken mutlaka gökyüzüne yıldızlara bakarız. Ama ne yazık ki bu muhteşem görüntü hakkında üç beş cümle edecek kadar bilgiye sahibiz.

Hepimizin merak ettiği bu gizemli sonsuzluk hakkında birkaç dakika bilgi verebilmek o kişiyi sohbetin en değerli kişisi yapabilir. Tesla haberlerinden fazla bilgiyi kim istemez. Engindir gökyüzü gizemlidir ancak hakkındaKİ bilgiler o derece hafızada zor saklanır. Üstelik birtakım hesaplar insana zor gelir, kopuk kopuktur; derli toplu bilgilere ulaşmak ise zordur.



Prof. Dr. Ethem Derman7’den 77’ye Gökbilim adlı kitabını bu ihtiyaca yanıt verecek bilgilerle donatarak yazmış. Kitap sıradan insanların merağını gidermenin yanında akademik düzeyiyle de bilim çevrelerine neredeyse etimolojik bir Gökbilim sözlüğü sunuyor.  

GENİŞ GÖKYÜZÜ

En zor hesaplar herkesin anlayacağı yöntemle hesaplanıyor. Örneğin “Evrende kaç yıldız var?” Gece yaz sofralarının yazlık sohbetlerinin en baba sorusu.

“Evrendeki gökada sayısı önceleri 2 milyardı. Bu sene yapılan çalışmalar ile 2 trilyon olduğu ileri sürüldü. Biz eski sayıyı kabul edersek evrende ortalama kaç yıldızın olduğunu çıkarabiliriz. Her gökadada ortalama 100 milyar yıldız vardır. O zaman 100 milyar ile 2 milyarı çarparsak evrende kaç yıldız olduğunu anlayabiliriz. Bu kadar bol sıfırla uğraşmadan size ben söyleyeyim. Yeryüzündeki tüm kum tanelerini sayınız, bulduğunuz sayıyı 50 ile çarpınız, işte o zaman evrendeki yıldız sayısını bulursunuz. Bu sayının tabii ki bir hatası var % 10 veya % 20 fark etmez, bu kadar yıldızı zaten beynimiz almaz, uğraşmayın!”

Görüldüğü gibi yanıt hem oldukça bilimsel, hem de anlaşılır.

Kitap tam 350 sayfa. 10 bölümden oluşuyor. Bölümler şöyle:

1- Genel Bir Bakışla Gökbilim
2- Uzay çalışmaları
3- Güneş Sistemi
4- Kuyrukluyıldızlar
5- Yıldızlar
6- Ötegezegenler
7- Samanyolu ve Diğer Gökadalar
8- Evren
9- Gökyüzü Güzelleri
10- Gökyüzü Fotoğraflarım

Her bölüm 30 - 40 başlıkla açıklanıyor. Örneğin birinci bölümde restgele seçtiğimiz bazı konu başlıkları şöyle: “Gökbilimin İnsanoğluna Yararı”, “Evrende Bizden Başka Yaşam Var mı?”, “En Büyük Yıldız Hangisi?”, “Müslüman Kadın ve Usturlab”, “Stephen Hawking ve Ben”, “En Büyük Optik Teleskop”, “Güneşimiz Yeşil Renktedir!”, “En Yakın Karadelik Nerede?”

Kitap bizzat Prof. Dr. Ethem Derman ve ekibi tarafından çekilmiş orijinal fotoğrafların kaliteli baskılarıyla süslenmiş; okur için hiçbir şey esirgenmemiş.

Kitap gökyüzü meraklıları kadar meraklı olmayanlara da Gökbilimini sevdirecek, bu kitabı okuduktan sonra onu başka bir insan yapacak nitelikte bir kitap.

Prof. Dr. Ethem Derman, “Elinizde tuttuğunuz bu kitapta herkesin anlayacağı şekilde küçük anlaşılır bilgiler verilmiştir. Gökyüzü o kadar çok ve çeşitli gök cisimleri içerir ki ben onlardan yazılarımda kısaca söz ettim. Süpernovalar, gökadalar, kuazarlar, kara delikler, yıldızlararası gaz ve toz bulutları, uzay çalışmaları, astronotların çektikleri ıstırap, en uzakta bulunan gökadalar, son yirmi yılda bulduğumuz ötegezegenler, bunların sayısından hareketle sadece samanyolu’nda bulunan trilyonlarca gezegen, aklınıza gökyüzünde ne geliyorsa bu kitapta onunla ilgili güzel bir fotoğraf ve bilgi bulacaksınız.” diyor.

Uzun tatillerde uzun yaz gecelerinin entelektüellerine rehber bir kitap 7’den 77’ye Gökbilim. Bu tür kitaplar hep yabancı yazarlardan beklenir. Ve hep mutlaka eksik bir şeyler kalır okuyanda. 7’den 77’ye Gökbilim bizim bilim insanımız tarafından bizim için yazılmış bir kitap. En ufak bir boşluk yok. Bilim kitapları yayıncılığında öncü konuma yükselmiş PapatyaBilim yayınlarının özenli baskısını da eklemek gerek. 

Ahmet Yıldız

Kitabı edinmek için...



GERCEKEDEBİYAT.COM

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)