Yazar Onur Caymaz, 'twitter' hesabından Varlık dergisinin patatesi bile kapak yapmasına karşın Yunus Emre'nin ölümünün 700. yılında kapak yapmamasını eleştirdi.

Onur Caymaz paylaşımında, "İşimiz gelince Yunus Emre 'Türkçenin süt dişleri' vs. Çok güzel. Ya da beş yüz yıllık 'cahil köylü' söylencesi. Peki memleketin görece 'sol', en eski dergisi Varlık, Yunus Emre'nin 700'üncü yılı için bir özel sayı hazırlayacak mı? Yoga sayısı bile yapıldı Yunus Emre ne olacak?... On yıl önce de Evliya Çelebi'nin dört yüzüncü yılıydı. Paris Review bile konu edindi bu dahiyi. Varlık yine çıtını çıkarmadı. Önümüzdeki ay da Dante sayısı yapılacakmış. Nefis olur, Dante inanılmaz! Peki Evliya Çelebi ya da Yunus... Patatese bile dosya ayıran Varlık hem de?" dedi.

Caymaz, "Soruyu sorup kaçmış olmayayım. Cevabını da vereyim. Varlık, artık "cumhuriyet" değildir de ondan. Gerekir mi diye soranlar olacak. Bilmem onu. Sadece değildir. Varlık artık Falih Rıfkı, Yakup Kadri, Orhan Veli falan değildir. Onlarla arasındaki köprü atılmıştır." diye de ekledi.

Onur Caymaz'ın mesajı yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı ve mesaja yorum yazıldı.

İşte o yorumlardan bazıları:

ahmet yıldız

Okurlar, yılın kalan son 4 ayında Yunus Emre'nin Varlık'ta kapak olmasını bekliyor.

2021 UNESCO YUNUS EMRE VE TÜRKÇE YILI

2021 yılının Türk dilinin önemli kişilerinden Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması nedeniyle, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındı.

Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre'nin vefatının 700. yılı hasebiyle 2021 yılı, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştır. Anadolu'da şiirleriyle Türkçe'nin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, Türkçenin edebiyat ve medeniyet dili haline gelmesine ve Türk kültürünün Anadolu'da kökleşmesine öncülük etmiştir. Milletimizin "Bizim Yunus" olarak bağrına bastığı Yunus Eme, şiirleriye sevginin, hoşgörünün, kardeşliğin, dostluğun, birliğin, barışın ve esenliğin sözcüsü olmuştur. Evrensel bir dile, duyuşa ve söyleyişe de sahip olan Yunus, müşterek insani değerler üzerine inşa edilmiş felsefesiyle çağlar ötesine seslenebilmeyi başarabilmiş bir şairdir.

29.01.2021 tarihli ve 2021/1 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genelge ile 2021 yılı Cumhurbaşkanlığımız tarafından “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt içinde ve dışında etkinlikler düzenlenmesine karar verilmiştir. Düzenlenecek etkinliklerin Kültür ve Turizm Bakanlığının koordinasyonuyla yürütüleceği duyurulmuştur.

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)