Onat Kutlar'ı öldürenleri saklamak isteyenler
BİANET'i "Onat Kutlar'ı İBDA-C öldürdü" yalan haberi için kınıyor, haberi kaldırmasını istiyoruz
30 Aralık 1994 günü eşi Filiz Kutlar ile evlilik yıldönümünü kutlamak ve dostlarıyla buluşmak üzere saat 18.30'da gittiği The Marmara Oteli'nin girişindeki Opera Pastanesi'nde (Cafe Marmara) kalleşçe bir yöntem olan (mayınlar normal savaşlarda bile BM'ce yasaklandı!) bir paltonun cebine bırakılan bombanın patlamasıyla omurgasına saplanan camlar nedeniyle ağır yaralanan ve 11 Ocak 1995'e dek yaşam mücadelesi veren ama kalleşliğe yenilen Onat Kutlar'ı saygıyla anıyoruz.
Yargılama aşamasında savcılığın mütalaasında, sanıklardan Deniz Demir, Hicran Kaya, Abdülcelil Kaçmaz ve Hasan Kızılkaya için ölüm cezası istendi. Dördü, 2003'te müebbet hapse çarptırıldı. 26 Şubat 2003 tarihli kararın gerekçesinde sanık Deniz Demir ve Gülşen Özdemir'in The Marmara Oteli'ne "Türk turizmini baltalamak için bomba koymayı kararlaştırdık"larını yazmaktaydı. Dava Yargıtay'da 25 Nisan 2007'de sonuçlanı.
Gercekedebiyat.com
*
Kalleş saldırıyı ilk günlerde şeriatçı terör örgütü İBDA-C'nin üstlenmesine karşın bir delil bulunamadı. Yıllar sonra, katliamın PKK tarafından yapıldığı saptandı. Polis PKK'ye yönelik olarak düzenlenen bir operasyonda yakalanan 20 kişinin Kutlar'ın ölümüne neden olan bombalama olayını yaptıklarını itiraf ettiklerini açıkladı. ONAT KUTLAR "TÜRK TURİZMİNİ BALTALAMAK İÇİN!" ÖLDÜRÜLMÜŞ!
Onat Kutlar'ın katili PKK'li Deniz Demir 9 yıl sonra cezaevinde itirafçı oldu, "topluma kazandırma yasası!"ndan faydalandı ve aramızda "kazanılmış" olarak geziyor.
*
Kalleş saldırıda her şeyden habersiz, arkadaşını bekleyen arkeolog Yasemin Cebenoyan masasında hemen ölmüştü. Yasemin Cebenoyan'ın kardeşi sinema eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan, "PKK'nin yaptığı çok açık bir eylem. Hatta bunu söylediğimizde bizi 'susun, sesinizi kesin' diyerek tehdit ediyorlar. Örgüt özür dileme çağrılarımıza da hoyratça yanıtlar verdi" demiş.
*
Onat Kutlar, önemli bir öykü yazarıydı. Sinematek'in kurucusu, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın yönetim kurulu üyesiydi, Cumhuriyet gazetesi yazarıydı, edebiyatımızın önemli bir direğiydi, tam bir aydındı. Ölmeden bir gün önce yazdığı "Herkesin Kaybettiği Tek Oyun" başlıklı yazısında sanki tehlikeyi sezmiş gibi, ''Terörün anlamı ve kapsamı, onu kullanana göre değişmez." diye yazmıştı.
*
Gerçekedebiyat.com için bu topraklarda yaşayan bir tek kişi bile şiddeti, terörü hak etmiyor!
*
Onat Kutlar'ı sahiplenmeye(!) çalışan BİANET'e bir uyarı: Onat Kutlar'ın ailesi ve sevenlerine en büyük saygısızlık sayılan yanlış katili gösteren 30 Aralık 2012 tarihli "Kutlar'ı İBDA-C öldürdü" yollu haberinizi lütfen kaldırınız!
(http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/126910-o-gun-ne-olmustu )
*
(Akademi Kitabevi Öykü Ödülü'nde, yayın yönetmenimiz Ahmet Yıldız'ın Üçlü Kavşak adlı öykü dosyasına birincilik veren seçici kuruldaydı. Daha sonra Ahmet Yıldız'a "Bir gencin yazdığına inanmamıştık, bu öyküler olgun usta bir yazarın kaleminden çıktı diye düşünmüştük" demişti.)
Gerçekedebiyat.com
ONAT KUTLAR KİMDİR?
25 Ocak 1936'da Alanya'da doğdu.
1959 yılında yayınlanan İshak ile 1960 yılında Türk Dil Kurumu Ödülünü kazandı. Fethi Naci'ye göre, İshak, dünya edebiyatında büyülü gerçekçilik akımının ilk örneklerinden biri olarak değerlendirilmelidir.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki öğrenimini, son dersinin sınavına girmeyerek, bıraktı ve felsefe okumak amacıyla Paris'e gitti. İki yıl sonra döndüğünde bir süre Doğan Kardeş Dergisi'nde çalıştı.
1965'te Türk Sinematek Derneği'ni ve Yeni Sinema dergisini kurdu. 1965-1976 yılları arasında, Türkiye'ye dünya sinemasının kapılarını açan Türk Sinematek Derneği'ni yönetti. Yusuf ile Kenan, Hazal ve Hakkâri'de Bir Mevsim adlı yurtdışı ve yurtiçi festivallerde çok ödüllü filmlerin senaryolarına imzasını attı. 1985'te Berlin Film Festivali'nde jüri üyeliği yaptı.
İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu'nda ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İcra Kurulu'nda görev yaptı. 1994 yılında Fransız hükümetince verilen L'Ordre des Arts et des Lettres ödülüyle onurlandırıldı.
11 Ocak 1995'te hayatını kaybetti.
Onat Kutlar Gazel ve Mazlum isimli iki oğul sahibidir.
Yapıtları: İshak, (öyküler), (1959) / Sinema Bir Şenliktir, (denemeler), (1984) / Yeter ki Kararmasın, (denemeler), (1985) / Bahar İsyancıdır, (denemeler), (1986) / Peralı Bir Aşk İçin Divan, (şiirler), (1981) / Unutulmuş Kent, (şiirler), (1986) / Senaryoları [değiştir]
Senaryo: Hakkâri'de Bir Mevsim (senaryo, Ferit Edgü ile birlikte), (1983) / Hazal, (1979) / Yusuf ile Kenan, (1979)
Hakkında yazılmış kitaplar: Onat Kutlar Kitabı 2006 (hazırlayan Turgut Çeviker) / Öfkeyi kahkahayla saklayan ozan (Cumhuriyet Gazetesi-14 Ocak 1995) / Dursun Özden / ykykultur.com.tr - Biography of Onat Kutlar (Türkçe)
YORUMLAR