Ahmet Yıldız tarihi romanlara inat tarihi hikâyeler yazmakta ısrar ediyor. 

Borges, Umberto Eco, Amin Maalouf ya da Calvino’nun tarihle beslediği yazınsal tat, bu hikâyelerde, Türkçenin zenginliğiyle bize özgü bir sentez oluşturuyor. 

Bu kitapta, Enver Paşa’nın ölüm anından Türk Nesturîlerin Asya maceralarına, Hazar Kağanının toplantı salonundan yazar Muzaffer Buyrukçu’nun son nefesini verdiği odaya, eski bir Uygur metninde bulunmuş Buda öyküsünden Nâzım Hikmet’in Şeyh Bedreddin Destanı’nı yazdığı geceye, Papa Urbanus’un Haçlı Seferleri’ni başlatan ünlü konuşmasından Arap-Hazar savaşlarına, Sultan Alparslan’ın katlinden Nizamülmülk’ün öldürülüşüne dek oldukça şaşırtıcı konuları işleyen hikâyeler, her okurda unutamayacağı birer anlatıya dönüşüyor.

 

Yıldız, tarihi, bir anlatı fantezisi/izlek çeşnisi olarak almaz. Yeniden kurmak/kurgularken seçtiği izlek/kişi/dönem/olay/durum ekseninde bir bilinç duyarlığı yaratmak çabasındadır. Göndermeleri bugünedir hep. Ama olagelenleri bilmeden/anlamadan bugünü kavramak yarını kurmak çok mümkün değil demektedir bu yaklaşımıyla. (Feridun Andaç) 

Kitapta yabana atılamaz on üç hikâye var. Ahmet Yıldız, bunlardan ‘Yaratma Gecesi’ ile Homeros Edebiyat Ödülleri / Tarık Dursun K Hikâye Ödülü'nü kazanmıştı. Nâzım Hikmet’in hapisteyken yaşadığı yaratma sancısı anlatılıyor bu hikâyede. Bunu özellikle belirtiyorum. Çünkü bir hikâyenin nasıl kurgulanacağını gösteren önemli bir örnek oluşturuluyor bu çalışmayla. Bu açıdan çok önemli pedagojik bir değeri var. (Veysel Çolak) 

Yalnızca 'tarih' anlatılmıyor Nizamülmülk’ün Öldürülüşü’nde; yeni insan kültürel kaynaklarla nasıl oluşacak; ona da yanıt aranıyor.  (Ali Mustafa) 

Bu eser, günümüzün ‘pamuk’lanmış edebiyatında 'gerçek!' bir yapıttır. Olgusal ve kurgusal bütünlük gözetilmiş, estetik, dil, anlatım, biçim, biçem ve öz bağlamında yeni incelemelere kaynaklık edebilecek niteliktedir. (Dr. Halit Suiçmez) 

Kitabı kısa zamandan okuyup bitirdim. Yıldız’ın takıldığı ve uğraştığı kavşak sorunları benim için de önemini koruyor.  (Hasan Güleryüz) 

Türk tarihinden eşsiz hikayeler. Tarih biliminin soğuk yönünü ısıtıp önümüze koyar nitelikte (Zafer Saraç-1000 Kitap) 

NİZAMÜLMÜLK’ÜN ÖLDÜRÜLÜŞÜ KİTABINDAKİ HİKAYELER

“Nizamülmülk’ün Öldürülüşü”, “3. Yahbalaha’nın Torunu”,” Dunhuang’da Bulunmuş Uygurca Elyazmasındaki Budha Öyküsü”, “Sultan Alparslan’ın Ölümcül Yanlışı”, “Papa Urbanus’un Haçlı Savaşlarına Çağrı Konuşmasında Duyduğu Endişe”, “Tiflis’te Ölüm”, “Enver Paşa’nın Ölüme Yürüyüşünün Gerçek Nedeni”, “Yaratma Gecesi”, “Yazar Muzaffer Buyrukçu’nun Ölmeden Önce Gördüğü Son Düş”, “Babam Beklerken", “Şaman Buncan”, "Arap-Hazar Savaşlarından İnanılmaz Öyküler”, “Türklerin Müslüman Dünyasına Sızışı”, “Kültegin’in Sorusu”. 

AHMET YILDIZ KİMDİR?

1960’ta Artvin’de doğdu. Artvin Kâzım Karabekir Lisesi ve Ankara Gazi Lisesi’nde okudu. Karadeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. 2 Eylül 1980’de “Generallerin Sonu Şah ve Somoza Gibi Olacak” başlıklı bildirileri Trabzon’da basıp dağıttığı için üç yıl tutuklu kaldı. İlk öyküsü Kıyı dergisinde yayımlandı. 1992’de Ankara’da kurduğu Edebiyat ve Eleştiri dergisini 2007 yılına dek 100 sayı çıkardı. 2006 Edebiyat Yıllığı’nı yayınladı. Televizyonlarda edebiyat programları yaptı. Yazar halen kurucusu olduğu www.gercekedebiyat.com adlı internet sitesini yönetmektedir.

(Ahmet Yıldız, Artvin Mayıs 2024)

AHMET YILDIZ’IN KİTAPLARI

Üçlü Kavşak (Öykü), 1988, Cem Yayınevi; Kadın ve Boğa (Öykü), 1998, Çalıntı Yayınları; Genç Kyros’un Yazgısı (Öykü), 2002, Everest Yayınları; Kertenkeleler ve Edebiyat (Eleştiri) 2004, Papirüs Yayınları; Nizamülmük’ün Öldürülüşü 1. Baskı (Öykü) Şubat 2014, Kaynak Yayınları; Büyük Yapıtlar Küçük Yapıtlar (Deneme) 2014, Kaynak Yayınları; Alçaklık Öyküleri (Öykü) 2018, Boyalıkuş Yayınları; Edebiyatta Doğu’ya Dönmek, (Eleştiri) 2020, Kaynak Yayınları, 2020.  

AHMET YILDIZ’IN ÖDÜLLERİ

1987 Akademi Kitabevi Öykü Birincilik Ödülü (Üçlü Kavşak adlı öykü kitabıyla.); Homeros Edebiyat Ödülleri 2012 Tarık Dursun K. Öykü Birincilik Ödülü (“Yaratma Gecesi” adlı öyküsüyle); 2016 Dil Derneği Onur Ödülü. 

Gercekedebiyat.com 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)