Geçen yıl verilmeye başlanılan “Kıyı-Şiir Emek Ödülü” nünün Ahmet Özer, Ali Mustafa, Attila Aşut, Çiğdem Sezer, Fethi Yılmaz ve İbrahim Dizman’dan oluşan seçici kurulu, bu yıl söz konusu ödülün şair ve yazar Hüseyin Atabaş’a verilmesini kararlaştırmıştı.

20 Mayıs 2017 Cumartesi günü 16.00/18.00 saatleri arasında, Ankara’da Mülkiyeliler Birliği Edebiyat Etkinlikleri ev sahipliğinde düzenlenen törenle Attila Aşut tarafından Hüseyin Atabaş’a sunuldu. Aşut, ödülü sunarken yaptığı kısa konuşmada şunları söyledi:

“Hüseyin Atabaş; şiire, dile ve Türk yazınına yarım yüzyılı aşkın bir süredir emek vermiş bir arkadaşımız. Değerli yapıtlarıyla pek çok ödül aldı bugüne değin. KIYI dergisi, onun tüm bu çalışmalarını ve uzun soluklu emeğini değerlendirerek kendisine ‘Şiir Emek Ödülü’ vermeyi kararlaştırdı. Hüseyin Atabaş kişiliği ve çalışmalarıyla sevilen bir arkadaşımızdır. Bu ödülü Atabaş’a sunma onuru da bana verildi…  Zerrin Taşpınar’ın yönetiminde şimdi yapılacak etkinlikte Ahmet Özer, Zafer Demir ve Günay Güner, Atabaş’ı çeşitli yönleriyle değerlendirecekler.”

Neslihan Yazıcıların, Atabaş’la ilgili olarak hazırladığı belgesel sunumunun ardından; TYS Ankara Temsilcisi şair ve yazar Zerrin Taşpınar’ın yönettiği değerlendirme toplantısında şair ve yazar Zafer Demir, “Hüseyin Atabaş’ın Şair Kimliği, / Şiirimizdeki Yeri ve Önemi”; şair, yazar ve öğretim görevlisi Ahmet Özer, “Hüseyin Atabaş’ın Deneme / İnceleme / Araştırma Alanındaki Emeği”; şair ve yazar Günay Güner, “Hüseyin Atabaş’ın Türkçeyi Savunma Çabası” konulu ve kapsamlı birer konuşma yaptılar… Yapılan bu değerlendirmelerden sonunda da opera sanatçısı Ali Yılmaz, Atabaş’ın şiirleri üzerine yaptığı müzik çalışmalarından oluşan mini bir konser sundu.

Üniversite ve sanat çevrelerinden seçkin ve kalabalık bir dinleyici/izleyici önünde yapılan etkinliğe İzmir ile Trabzon’dan da katılanlar olduğu görüldü. Söz konusu etkinliklerin sonunda Hüseyin Atabaş okurlarına, “Dünyada Kimse Yok mu?” adlı deneme ve “Umut, Her Zaman” adlı şiir kitaplarını imzaladı.  

Hüseyin Atabaş kimdir?

10 Temmuz 1942 tarihinde Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinde doğdu. İlkokulu doğduğu yerde, ortaokulu Elâzığ ve Kütahya’da, liseyi Kütahya, Trabzon ve Ankara’da okudu. Liseyi bitirdikten sonra Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)’ne devam etti.  
 Ordu Pazarları Başkanlığı (1967-71), Orta Doğu Teknik Üniversitesi (1971-79) ve Ankara Büyükşehir Belediyesi (1979-94)’nde çalışarak emekli oldu. 1999 yılından sonra Ankara Üniversitesi TÖMER Türkçe Öğretim Merkezi (1999-2005)’nde çalıştı. Kurucularından olduğu Edebiyatçılar Derneği’nin saymanlığı ile genel başkan yardımcılığı (1992-99), kimi dergilerde yayın yönetmenliği,  yazı işleri müdürlüğü, yayın ve hakem kurulu üyeliği (1976-2005) yaptı… TRT İnt Televizyonu, TRT Ankara Radyosu ile özel radyolarda edebiyat ve kitap tanıtma izlenceleri hazırlayıp sundu (1996-2003). Ankara Üniversitesi ile özel kurslarda yaratıcı yazarlık dersleri verdi.  Ayrıca zaman zaman yayınevlerinde redaktör ve ansiklopedi yazarı olarak çalıştı.

1970 Kuşağı toplumcu-gerçekçi şairleri içinde değerlendirilen Hüseyin Atabaş, Cemal Süreya’nın sözleri ile; “Türk şiir deneyini yaşamış, ondan çok şey edinmiş, Türkçeyi güzel kullanan, güzel şiir söyleyen” (Politika, Ekim 1975) bir şair olarak XX. yüzyılın ikinci yarısında Türk şiirindeki yerini aldı… 1974 Demokratik Sol Dergisi Şiir 1.lik Ödülü, 1994 Cevdet Kudret Edebiyat-Şiir Ödülü, 2005 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü, 2009Yunus Nadi Şiir Ödülü, 2014 Enver Gökçe Şiir Ödülü, KEGEV M. Sunullah Arısoy 2017 Şiir Ödülü ile 2017 Kıyı-Şiir Emek Ödülü’nün sahibi olan Atabaş’ın bir kısım şiirleri Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ile İtalyancaya çevrilmiştir.  

Hüseyin Atabaş’ın şiir, deneme, araştırma/inceleme, seçki/derleme türlerinde olmak üzere bugüne dek 27 adet kitabı yayımlandı.   (Basın açıklamasından)

GERCEKEDEBİYAT.COM
 

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)