Güney Kore etkisi bütün dünyada artıyor. Oxford İngilizce Sözlüğü'ne (OED) son baskıda 26 Korece kelime eklendi.

OED, konuyla ilgili "Hepimiz Kore dalgasının zirvesine çıkıyoruz" dedi.

Kore yemeklerinin son listede yoğun bir şekilde bulunduğu belirtilirken banchan, bulgogi, kimbap gibi yemekler sözlükte yerini aldı.

Ayrıca, Güney Kore pop kültüründe öne çıkan hallyu, K-drama, manhwa, mukbang gibi kelimeler de sözlükte temsil edildi.

King's College London'dan Dr. Hye-Kyung Lee, Güney Kore'nin sinema, müzik, kültür gibi pek çok alanda dünyayı etkilediğini söyleyerek, K-drama ve K-pop gibi alanların yükselişini örnek gösterdi. 

PSY BAŞLATTI, BTS SÜRDÜRÜYOR
Güney Kore'
nin kültürel ihracatının İngiltere'deki başarısı bir süredir devam ediyor. 2012'de Güney Koreli pop yıldızı Psy'nin Gangnam Style adlı şarkısı İngiltere'de single listelerinin zirvesine çıkmıştı. Oscar ödüllü Parasite filmi şu anda İngiltere'de en çok hasılat yapan İngilizce olmayan film olarak kayda geçti. Ayrıca, pop grubu BTS, bu yıl İngiltere'de liste başı olduğu bir albüme sahip ilk Koreli grup oldu.

K-POP NE DEMEK?

K-Pop, pop, rock, hip hop, R&B ve elektronik müziği birleştiren yepyeni bir tür olarak Kore popunu anlatan bir terim. Türün ilk çıkışı 90'lara, Güney Koreli pop müziğin 'Gayo' olarak anıldığı yıllara kadar uzanıyor.

1992'de Seo Taiji ve Boys grupları sayesinde adı iyiden iyiye duyulmaya başladı. Böylece dünya, pop müzikten farklı ama biraz da benzeyen, yepyeni bir tarz ve türle tanışmış oldu.

2000'li yıllara kadar “K-Pop” olarak bilinen türün tamamen oluştuğu söylenemez. Çünkü şarkılar, esasen birçok türü bir araya getiren melodilerden oluşuyor. Anlayacağınız, K-Pop bütünsel bir deneyim. Radyolar bu şarkıları çok sık çalmasına rağmen gerçek K-Pop'u bu şekilde anlamak zor.

Şarkılar klipten, klip dans hareketlerinden, dans hareketleri de grup üyelerinin kişiliklerinden ayrılamaz. K-Pop kültüründe moda, koreografi ve hayranlar da, en az müzik kadar önemlidir. Bu yüzden türü tam olarak anlayabilmek için hareketli kısımlarını da tanımanız gerekiyor. Ve bunu yapmanın daha iyi yolu, K-Pop'un en büyük grubunu incelemek... Yani BTS'yi..

BTS KİMDİR? NE İŞ YAPAR? NEDEN BU KADAR ÜNLÜ?

BTS (Bangtan Boys olarak da biliniyor) tarihin en popüler K-Pop grubu. Çok başarılı birçok başka grup da var ama bunların hiçbiri, uluslararası düzeyde BTS seviyesine yaklaşamadı bile.

Hayran kitlesi o kadar büyük ki, eskiden Taylor Swift ve Justin Bieber'ın sahibi olduğu çok sayıda rekoru kırmayı başardılar. Mesela tarihin en fazla Twitter etkileşimine sahipler.

Özetle BTS, birçok yönden en iyi K-Pop erkek grubu sayılabilir. O kadar popülerler ki, 'günümüzün The Beatles'ı' olarak adlandırılıyorlar.

Bu yüzden K-pop türünü anlamanın en iyi yolu, BTS'yi anlamaktan geçiyor.

BTS GRUBU ÜYELERİ

Bazı K-Pop yıldızları eskiden solo takılsa da, çoğunun genellikle üç büyük ajanstan biriyle bağlantısı oluyor: YJ Entertainment, SM Entertainment veya JYP Entertainment.

Bu üç yetenek avcısı ajans tarafından grup üyeleri bir araya getiriliyor. Bu ajanslar esasen sanatçıların çalıştığı şirket de sayılabilir. Ama sadece plak şirketi değil; aynı zamanda yetenek ajansı, konser ve etkinlik yöneticisi olarak da görev yapıyorlar.

Genç yetenekleri keşfedip eğitiyor, gruplarına eleman bulup sahneye çıkarıyor ve kariyerlerini geliştiriyorlar.

K-Pop endüstrisi içinde rekabet çok büyük olduğu için, üyelerin hem çok iyi şarkı söylemesi hem de çok iyi dans etmesi şart.

Ayrıca diğer grup üyeleriyle de uyum sağlaması gerekiyor.

BTS GRUBU ÜYELERİ KİMLER?

RM (Rap Canavarı)
Grubun lideri RM, adı gibi gerçek bir rap canavarı. Solo olarak da yetenekli bir rapçi. Grupta kendi mixtape'ini yayınlayan ilk üye.

Suga
Suga kariyerine yeraltı rap dünyasında başladı. Özellikle kafiye hızıyla tanınıyor.

J-Hope
J-Hope başlangıçta dans eğitimi alıyordu ama gruba katıldığından beri rap yapıp şarkı yazıyor.

Jimin
Modern dans eğitimi alan Jimin, birçok kişi tarafından grubun en iyi dansçı olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda ana vokalistten sonra gruptaki en iyi şarkıcı.

Jin
Hayranları tarafından 'dünyanın en yakışıklı erkeği' olarak tanımlanan Jin, bir alt vokalist.

V
Grubun alt vokalistlerinden bir diğeri olan V, yumuşak sesiyle ünlü.

Jungkook
Grubun en genç üyesi olan Jungkook veya takma ismiyle "Maknae", ana vokalist.

K-POP’A ELEŞTİRİLER… ‘K-POP TEHLİKESİ’

Uzak Doğu kökenli müzik gruplarının ve özellikle Güney Kore'den yayılarak dünya gençlerini etkisi altına alan, "K-Pop" gruplarının, 12-18 yaş arası kitlede yarattığı kültürel dezenformasyona dikkati çeken uzmanlar, ailelerin ve yetkililerin önlem almaları uyarısında bulundu.

İngilizce'de Korean Pop'ın kısaltması olan "K-Pop" grupları "Kusursuzluk" imajını yakalamak için giydikleri kıyafetlerden mimiklerine, günlük hayatlarındaki özel yaşam tarzlarından aile ilişkilerine kadar kontrol altında bulunan grup üyeleri, çoğu zaman zorlu süreçlerden geçerek, tamamladıkları özel eğitimlerinin ardından "profesyonelliğe" adım atabiliyorlar.

Bu K-Pop gruplarının görseli oldukça renkli kliplerin yanı sıra, farklı giyimleri, dansları, imaj ve yaşam tarzları, hayran kitlesi tarafından sıkı takip edilerek rol model olarak benimseniyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki gençler arasında da büyük ilgi görerek davranışları örnek alınan bu grup üyelerinin imaj ve davranışlarının "cinsiyetsizliğe" yönlendirdiğine işaret eden uzmanlar, ailelerin dikkatli olması, yetkililerin de önlem alması konusunda uyarılarda bulundu.

"ALT KÜLTÜR OLUŞTURMUŞ DURUMDALAR"

Uzman psikiyatrların uyarısı:

  • İnanç grubu gibi hareket ediyorlar. Aşık olmaları, madde kullanmaları yasak. Cinsiyetsizlik öneriyor ve kendilerine ciddi bir sadakat istiyor. Birçok büyük örgütlerin yapamayacağı şekilde kendi aralarında yardım toplama faaliyetleri de yürütüyor. Gençlerdeki idealist duyguları bu dayanışma duygusu içinde etkiliyorlar. Bir alt kültür oluşturmuş durumdalar. Bu özellikleri itibariyle de bir kahramanlar ideolojisi yaratmış.
  • Z kuşağı' denilen bu gençler, dijital dünyada yaşıyorlar. Kore'de teknoloji iyi kullanılıyor. Gençlerin teknoloji bağımlılığı çok yaygın, dünyada teknoloji bağımlılığının en yüksek olduğu yer Kore. Bu grupların Kore'den çıkıp internet üzerinden dünyaya yayılmasının sebebi bu. Burada herhangi bir komplo senaryosuyla yaklaşmayalım, sosyolojik bir gerçek var burada. Genç kuşağın anladığı o dili erişkinler anlayamıyor. Onlar farklı bir dille konuşuyor. Onlar bu dijital dünyanın yerlisi, ileri yaşlarda olanlar da göçmeni konumunda. Onların yakaladığı dili anlayamazsak gençleri kaybedeceğiz. Dünyanın geleceği etkilenecek. Bu ciddi bir sosyal problem, bunu görmek gerekiyor.
  • Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının, bununla ilgili hızlı bir şekilde rapor hazırlaması gerekiyor ki ailelerin de farkındalık oluşturmak ve çocuklara panik yaptırmadan, onların yanlış ve doğruyla ilgili bakış açılarını gözden geçirmelerini sağlaması gerekiyor. Aile bağları iyi olan bir çocuk, bu tür durumlara fazla maruz kalmıyor.
  • Cinsiyetlerin ortadan kaldırıldığı bir kaos bu. Bu K-pop olarak adlandırılan gruplar da tamamen cinsiyetsizleştirilmiş erkeklerden ve kızlardan oluşan gruplar halinde hareket ediyorlar. Giyimleriyle birbirlerine sahnede sergiledikleri tavırlarla dikkati çekiyor. Özellikle hedeflenen kitle 12-18 yaş arası muhafazakar camia. Çünkü muhafazakar camiaya şu söyleniyor: 'Batı kültürü kötü bir kültürdür ama Doğu'da ahlak var, değerler var.' O yüzden Doğu kültürü bize yakın bir kültürdür denilip bunun bize daha kolay kabul ettirilmesi sağlanıyor. Bu noktada Batı'dan gelen her şeye karşı kendini odaklamış ailelerin, Doğu'dan gelen bu tür kültürel akıma karşı hiçbir öz savunmaları yok. O savunmaları olmadığı için de çocuklarını nasıl koruyacaklarını bilemiyorlar.
  • Batı kültürünün alternatifi Doğu değil. Gençlere, Batı'dan gelen ahlaksız değerlere karşı Çin, Kore ve Japonya gibi Doğu kültürü ahlaki bir değer olarak sunuluyor. Bizim Doğu'dan kastımız Türk kültürüdür.
  • Bu, yeni yaratılacak Z kuşağını hazırlama ve nötrleştirme, bir anlamda robotlaştırmak projesi. Güney Kore üzerinden dünyada kültürel bir emperyalizm empoze ediliyor, bu gruplar dünyada meşhur edilerek rol model oluşturuluyor.

   Gerçekedebiyat.com

 

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)