Tarih Tv’de Koray Şerbetçi’nin sunduğu Zaman Tüneli'ne, Londra Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Kenan Aksu 10 Mayıs 2024'te Tarih Tv’de Koray Şerbetçi’nin sunduğu Zaman Tüneli'ne konuk oldu. Aksu, Türklerin hem İngiltere’nin imparatorluk olmasında hem kendini korumasında etkin rol oynadığı olayları ve İngiliz sömürgeciliği üzerine son tartışmaları anlattı.

Kenan Aksu, III. Murat döneminde Kraliçe Elizabeth’le mektuplaşmalar, Elizabeth’in gönderdiği kedinin sarayın maskotu olması, İspanyol donanmasının Armada savaşında yenilmesinde Osmanlı gemilerinin rolü ve birçok ilginç konuda konuştu.

Dr. Kenan Aksu'nun konuşmanın bazı bölümleri şöyle: 

“İngiliz imparatorluğunu Türkler kurmuştur. Osmanlı etkisi... İngiliz İmparatorluğunun kuruluşunda en büyük desteğin Osmanlı olduğunu düşünüyorum. İngiliz İmparatorluğunu Osmanlı kurdu dersek büyük sansasyon olur... Filip’in eşi Mary öldüğünde Filip İngiliz tahtı bana ait, Elisabeth'le evlenelim beraber yürütelim diyor. Elizabeth de ben İngiltere’yle evliyim diyor. 1571 yılında bir İnebahtı faciamız var. İspanyollar'dan bunun acısını çıkarmamız lazım. İspanyollar İngiltere'yi ele geçirmek için bir donanma hazırlıyor. Elizabeth de mektup gönderiyor Üçüncü Murat’a, durmadan mektuplaşıyorlar. Hatta Safiye Sultan’a bir kedi gönderiyor. Ve bu kedi sarayın maskotu haline geliyor. Bu kedi dostluğu artırıyor. Elizabeth eğer İspanyollar bize saldırırsa bize destek olur musunuz diyor. Evet diyor padişah. Bir korsan var denizleri dolaşıp İspanyol gemilerine zarar verme altınlarını çalmaya kadar İspanyolların başının belası adam. İngiltereye geldiğinde Elizabeth gidip daha gemisinden inmeden karşılıyor. Bu İspanyollar’ı deli ediyor. 150 gemiden oluşan armadaya Hollanda’daki Parma Dükünün komutasında 10 bin asker de katılacak tam operasyon başlayacak Sultan Murat’ın gemileri Akdeniz’e iniyor. Armadanın yarısı Akdeniz’de kalmak zorunda kalıyor biraz da hava şartları 1588’de İngilizler İspanyolları darmadağın ediyorlar...”

 

Dr. Kenan Aksu’nun, İngiltere’nin koloni kurmada nasıl başarılı olduğunu, Amerika, Avusturalya, Hindistan, Hong Kong örneğiyle oldukça değerli bilgiler verdiği programda ilginç bazı değerlendirmeleri şöyle:

“William Linch adlı adam kölelerin isyanını engellemek için mantalite köleliği kavramını ortaya atıyor. Köleleri anlamak gerekir aralarındaki farklılığını ayırılan noktalarını bulup aralarına husumet koy mantığı, zihinsel kölelik... Böl parçala yönet. Özellikle kadınlarının kafasına bunu koy. Gerekirse tarlalarda çalışanların bile en güçlüsünü en şiddetli biçimde cezalandır -ki çocuklarıyla birlikte öldürmek- Böylece kölelik, bu korku bin yıl devam etsin....
 1807’de ilk köleliği yasaklayan ve kaldıranlar İngilizler. Çünkü yeterince insan taşımışlar tarlaları dolu. Başka ülkeler Fransa gibi köle bulamasın diye... Ben öyle düşünüyorum.

Amerika’ya Myflower adlı gemiyle 100 küsür İngiliz başka dünya kurmak için gidiyor. Bugünkü ABD başkanlarının çoğu o ailelerin çocuklarıdır hep. İngiltere savaş masrafları çoğalınca kolonilerine ağır vergiler koyuyor. Bu kez Amerika İngiltere’de bize temsil hakkı verin vergi de verelim şartını öne sürüyorlar. İkinci George Elizabeth gibi ileriyi gören değil, kabul etmiyor Elizabeth gibi geniş bakış açısı yok zorla alın diyor. Onlar da sloganı etrafa yayıyorlar. 1774-75-76 da asıl savaş başlıyor. Fransız ve İspanyollar fırsatı değerlendirip Amerikalılara yardım ediyor. 1783 Paris antlaşmasıyla ABD ortaya çıkıyor. İngilizler’in başı orada belaya giriyor. Ancak hemen İngiliz devlet aklı da devreye giriyor. 

Yatırımımız, bizim çocuklarımız orası, İngiltere holdingse onlar bizim elemanımız. Savaş bitti devlet aklı, ABD’yle ticaret daha iyi oluyor. İspanyollar Fransızlar şaşırıyor bu adamlar kime karşı bağımsızlık savaşı verdi diye.

Royal Sociaty kuruyorlar tüm bilim adamlarına yatırım yapıyorlar dünyadakilere sponsor oluyorlar. Bunun sonunda büyük haritacılar ortaya çıkıyor. Biri de James Cook. Abd'nin kaybedileceği anlaşılınca James Cook ilk seferini Avusturalya’ya yapıyor. İngiltere cezaevleri suçlu kaynıyor, bütün suçluları oraya gönderiyorlar. Amerika kolonisini kaybettik yeni koloni lazım hesabındalar.

Önemli adamları da götürüyorlar tıp biliminden botanikçilere kadar. Çiçek hastalığını bilenler de var. Çiçek virüsü de götürüyorlar. İngiltere’de yeni çıktı bu tartışma... Aborjinlere karıştırmak için mi kendi adamlarına aşı yapmak için mi diye... İneklerle aşı denemişler. 

Ama bu Aborjinlere bulaşıyor sonuçta... Bugün bu tartışılıyor. Nihayetinde Aborjinlerin % 70’i 10 yılda çiçekten ölüyor. Tazmanya da büyük bir katliama uğruyor...” 

AMİRAL NELSON’UN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON KELİMESİ TÜRKÇEYMİŞ

Dr. Kenan Aksu, ünlü Amiral Nelson’un da son sözünün Türkçe olduğunu söylüyor: 

Amiral Nelson’un tek gözünün kör tek kolunun olmadığını pek bilmiyoruz. Vurulduğunda ölmeden önceki son sözü Türkçeymiş, “Kısmet” demiş... 

Gercekedebiyat.com 

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)