Hıncal Uluç arkadaşı Ergun Evren'i yazdı
Gazeteci, yazar, kültür insanı Ergun Evren 81 yaşında öldü.
Sürekli sarı basın kartı sahibi, TRT İzmir Radyosu kurucusu, Çukurova Radyosu ilk müdürü Ergun Evren Zonguldak’ta tedavi gördüğü Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yatıyordu. Cenazesi bugün Ankara Maltepe Camisinde kılınan namazla kaldırıldı.
1937’de Akhisar’da doğdu. DTCF İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. TRT’de program yapımcısı ve denetçi olarak çalıştı. Şiir kitapları dışında çocuk oyunu, radyo tiyatrosu, öykü, deneme, çocuk masalları türünde yapıtları bulunmaktadır. Şiirleri İngilizce ve İtalyanca’ya çevrildi. Bir şiiri koro ve orkestra için bestelenen “senfonik şiir” yapıtının esin kaynağı oldu.
Ergun Evren ilk kez 1950'lerde Varlık, Türk Dili, Yeditepe gibi dergilerde şiirleriyle tanındı. Aynı yıllarda güneydeki bölgesel gazetelerde yazıları yayınlanırken, İstanbul gazetelerinin de temsilciliklerini yaptı. Daha lise öğrenimi yıllarında (1952) bir şiiri yüzünden Mersin'e gelen Nurullah Ataç'la yakınlığı, hiç ayrılmadan sürdü.
1955-56 yıllarında Ankara Radyosu Çocuk Saati'ne katılmasıyla da Tahsin Temren, Mahir Canova gibi Türkiye'nin önemli otoritelerinden oyunculuk, oyun yazarlığı, düzgün konuşma (diksiyon), yönetmenlik ve mikrofonda konuşma öğrenimi görmeye başladı. 1964-65 yıllarının başında TRT'ye girmesiyle Nurettin Sevin, Suat Taşer, Refik Ahmet Serengil, Turgut Özakman, Mahmut Tali Öngören gibi kişilerden aldığı oyun yazarlığı, toplum önünde konuşma eğitimlerinden sonra Özakman'ın görevlendirmesiyle Türkiye Radyoları için ilk “Müzikli Oyun” yazma onurunu elde etti.
Türkçe'ye gösterdiği özen ve çalışmaları sonucu tanınmış estetik profesörü Suut Kemal Yetkin ve Atatürk Devrimleri'nin ünlü hatibi Hamdullah Suphi Tanrıöver'le de tanışma ve kısa süreli birlikte çalışma olanağı oldu. Bu dönemlerde bir süre gördüğü hukuk öğrenimi sırasında devrin bilinen hukukçularının, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğrenciliği sırasında da, Prof. Suat Sinanoğlu, Prof. Samim Sinanoğlu, Prof. İrfan Şahinbaş, Prof. Bedrettin Tuncel'in öğrencileri olma onuruna erişti. Yine öğrencilik yıllarında Orhan Boran ve Halit Kıvanç gibi isimlerle önemli gecelerin ve etkinliklerin sunuculuklarını üstlenirken, bir yandan da film seslendirmeleri yaptı.
"Şiirimizde" adlı bir şiir programı yaparak ülkemizin bazıları aramızdan ayrılmış olan ünlülerini, yaşam öyküleriyle “TRT Diskoteği”ne armağan etti.
1997 yılında özel bir istekle zamanın kültür bakanı İstemihan Talay'ın Basın Danışmanlığı görevini üstlendi. 2001 yılında TRT'den emekli olan Ergun Evren, daha sonrasında da pek çok alanda yapıtlar vermeyi sürdürdü.
"Bir Nisan Akşamında" adlı eseri için İrfan Özbakır tarafından yapılan Türk Sanat Müziği türündeki beste 1979 da “Yılın En Sevilen Şarkısı” ödülüne layık görüldü.
(Kaynak: ww.ereglionder.com.tr)
“Gazetecilik şimdiki gibi bilgisayar, cep telefonu, internet kolaylığından yararlanılarak, tamamen bunun üzerinden yapılacak bir meslek değildir. Bunu yaparak gazeteciyim diyen insanlar bana göre masa başı sekreteri gibi ancak başkalarının haberlerini kopyalamakla kalırlar. Biz gazeteciliğe başladığımızda Ahmet Emin Yalman, Kasım Gülek, Fahri Rıfkı Atay gibi gazete sahipleriyle çalışırken cebimizde bir defter ve bir kalemle dağ tepe aşardık. En küçük ayrıntıyı atlamadan, koşarak gazetemize en özgün haberleri ulaştırmak için çabalardık. Şimdi 80 yaşımda genç gazeteci arkadaşlara teknolojik gelişmelere karşın, eğilmeden, bükülmeden, satılmadan gerçek bir gazeteci olmalarını öğütlerim. Bunu başarırlarsa, gerçek, şerefli basın üyeleri olurlar. Biz onu yapmaya çalıştık.” (Ergun Evren)
GERCEKEDEBİYAT.COM
Okul arkadaşı Hıncal Uluç'un yazısıyla onu sonsuzluğa uğurluyoruz.
"Hani yosun rengi gözlerin olacaktı senin
Hani rüyalarıma gelecektin
Yağmurlu bir nisan akşamında hani
Dönmek üzere gidecektin.."
(Şarkıyı buradan dinleyebilirsiniz...)
derken uyandım sabahları 8.15'e ayarlı radyomda Yaşar Özel.. En sevdiğim şarkılardan biridir. Tam da nisan sabahına koymuş, TRT Nağme..
"Ergun beni dürtüyor" dedim.. Ergun Evren, üniversite yıllarımdan arkadaşım.. Şair.. "Güzel şarkı, güzel şiir gerektirir" dermiş ya, Üstat Münir Nurettin. Bu şarkının sözleri de Ergun'un..
Ve Ergun'un son şiir kitabı "Buyruksuz düşünmek" ofiste masamın üzerinde duruyor günlerdir. "Yazacağım" diye ayırmışım..
Ömrünü TRT'de geçirdi Ergun, yapımcı, yönetici olarak.. TRT'nin TRT olduğu günlerde vardı yani.. Ama ben onu Ankara Koleji salonlarında tanıdım.
O zaman Ankara Koleji Ankara'nın Kültür ve Sanat Merkezi'ydi. Kolej geceleri olay olurdu. Kolej okul tiyatrosu harikalar yaratırdı.
Pınar Kür özel oyun yazardı Kolej'e.. Esen Ünür (Nur içinde yatsın) baş role çıkardı. Bozkurt Kuruç sahneye koyardı, öylesi.. Kolej Halk Oyunları geceleri efsane olurdu. Kız kardeşim Serpil, Elbruz Beyin yönettiği Kafkas ekibindeydi. Ellerimiz patlardı alkıştan..
Türkiye'nin ilk vokal gurubu Kolej'den çıkmıştı.. Süveterliler.. O ekibin yarısı büyükelçi oldu sonra..
..Ve de cumartesi öğleden sonraları, Şiir Matineleri.. İşte onları hiç kaçırmazdım.. Ergun, o matinelerin gediklisiydi. Gençlerin sevgilisiydi çünkü.. Hafif çapkın şiirler okurdu, biraz da ondan..
Hiç unutmam, zamanın önemli bir şairi, Ergun sahnede son şiirini okurken, bağırarak yerinden fırlamış ve salonu terketmişti.. "Burada lise öğrencilerine ahlaksız şiirler okunuyor" diye.. Kimdi o şair Ergun?. Hangi şiirindi, hatırlıyor musun?
Son kitabına adını veren şiirini burada nakletmek isterim. "Buyruk düşünmek ya da karşı olmak" diye uzun adlı şiir, 1995'te yazılmış.. Başbakan Doğru Yol Partisi'nden Tansu Çiller!..
"Buyruklardan yalınlaşmış
belleklerle geliyorum
Çelişkiler içinde
"tezatlar" içinde
Kaygılar içinde
Sorgular içinde ya da
Tedirginim
Belki, sizler için de
Bilenmişim
Sevmişim
İnanmışım
Zamanlardan yalınlanmış
belleklerle geliyorum
Uyanık
İnançlı
Ve bilinçle
Kişi, boyun eğmeden düşünebilmeli
Yaşayabilmeli
Sevebilmeli
Seçebilmeli
Ya da
Buyurulmadan
söyleyebilmeli
Karşı düşündüğünü..
ERGUN EVREN KİMDİR?
YORUMLAR