Gidememiş olsaydım eğer çok ama çok üzülürdüm.” diye yazan Sevilay Yalman, “Diyarbakır’da sadece bir sanat sergisi açılmadı. Diyarbakır’ın tanıtımına değil sadece o coğrafyanın geçmişte yaşamış olduklarının hatırlanmasına, anlaşılmasına katkı sunan olağanüstü bir organizasyondu. Açılan zihinlerdi yani… Yıllardır hasret kaldığımız hemen her kesimden insanı bir araya getiren kalplerdi… Tam sayıyı bilmiyorum ama sergi açılışına İstanbul’dan ve yurt dışından gelen yüzlerce insan katıldı. Halk arasında “Jet sosyete” olarak bilinen cemiyet hayatından da isimler vardı. İş dünyasından da… Sinema ve edebiyat dünyasından da… Medyadan da…” dedi.

Her devrin adamı ve her ağza bal sürmekte uzman Ertuğrul Özkök’se sergiyi izlemek isteyenlerin oluşturduğu kuyruğu ‘Picasso sergisi’ kuyruğuna benzetti.

“Bu fotoğrafta, sırada bekleyen insanların ancak bir bölümünü görüyorsunuz. Çekilen videoları seyrederseniz, kamera sıranın sonuna kadar gidip köşeyi döndüğünde, bu kuyruğun devam ettiğini göreceksiniz...” diyen Özkök, “ Bu bir maç kuyruğu değil... Bir pop müzik konseri kuyruğu değil... Ahmet Güneştekin’in geçen cumartesi Diyarbakır’da açılan ‘Hafıza Odası’ sergisine girmek için bekleyen insanlar bunlar... Sanat alanında böyle bir kuyruğu geçtiğimiz 10 yıl içinde iki defa gördüm... Biri İstanbul’da Sakıp Sabancı Kültür Merkezi’ndeki Picasso sergisiydi. (…) Kolektif hafızamıza kazınan ayakkabılar var. Mesela Hrant Dink’in asla hafızamızdan çıkmayacak o karesi... Üzerine serilmiş beyaz bir örtünün altından direkt vicdanımıza saplanan bir çift ayakkabı... Ölüm ayakkabıları... İsimli, isimsiz ayakkabılar...” diye yazdı.

Özkök’ün sponsorları niçin övdüğüyse anlaşılamadı. Diyarbakır da Türkiye Cumhuriyeti’nin nadide bir kenti. Yaptıkları normal bir şey.

Diyarbakır Sanayi Odası’nın katkılarıyla düzenlenen serginin sponsorları “Arçelik”, “Denizbank”, “UPS”, “Lokal Enerji”, “Pernod Ricard”, “Jiber” ve başka gruplar...

İki yazar da çok normal olan bir şeyi (bir Türk sanatçı resim sergisi açıyor) normal dışı hale getirmeleriyle dikkat çekti.

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)