Christophe Lemoine, "Bu durumun gelişimini yakından izliyoruz ve izlemeye devam edeceğiz" diyerek, Daoud'un "tanınmış ve saygın bir yazar" olduğunu ve Fransa'nın ifade özgürlüğüne bağlı olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz Kasım ayında Cezayir mahkemesi, yazarın ve psikiyatrist eşinin, 2024 yılında Fransız edebiyatının en prestijli ödülü olan Prix Goncourt'u kazanan Huriler adlı romanında bir hastanın öyküsünü ifşa edip kullanması nedeniyle kendisine yöneltilen ilk şikayeti kabul etti.

Agence France-Presse’ten Delphine Touitou’nun haberine göre Cezayir'deki iç savaşın karanlık on yılında (1992-2002, 200.000 ölü) bir katliamdan kurtulan Saâda Arbane'yi tedavi eden Bay Daoud ve eşi hakkında daha sonra iki kez temyiz başvurusunda bulunuldu.

Şikayetlerden biri, hikayesini rızası olmadan kullandıklarını iddia eden Bayan Arbane'den, diğeri ise Ulusal Terör Mağdurları Örgütü'nden geliyor.

Tutuklama emri çıkarılması, Cezayir Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'na göre olağan prosedürün bir parçasıdır.

"Sanık kaçak ise veya Cumhuriyet toprakları dışında ikamet ediyorsa" soruşturma hakimi, bu senaryoyu düzenleyen yasaya göre uluslararası tutuklama emri çıkarabilir.

SESSİZLİK

Yazar, hakkında bu tutuklama kararlarının çıkarıldığını öğrenince avukatı aracılığıyla bunlara Interpol aracılığıyla itiraz edeceğini bildirmiştir.

AFP'nin ulaştığı Bayan Jacqueline Laffont-Haïk, "Ayrıca, Cezayir adalet sistemi tarafından kendisine karşı iki tutuklama emri çıkarıldığı, daha fazla ayrıntı verilmeden, Kamel Daoud'a bildirildi" şeklinde tepki gösterdi .

Avukat, "Cezayir'de böyle bir yetki verilmesinin nedenleri ancak siyasi olabilir ve Cezayir'deki kara on yılın katliamlarını anlatan son romanını yazan bir yazarı susturmak için yürütülen bir dizi prosedürün parçası olabilir" diye hayıflandı.

"Bu nedenle, açıkça kötüye kullanım içeren bu tutuklama emirlerinin yayılmasına karşı çıkmak için Interpol Dosyalarının Kontrol Komisyonu'na (CCF) gecikmeden bir talepte bulunulacaktır" diye güvence verdi.

Müslüman inancında cennete gitmeye söz verilen genç kızları ifade eden Huriler , 31 Aralık 1999'da bir İslamcı tarafından boğazı kesildiğinden beri dilsiz olan Aube adlı genç bir kadının kaderini konu alan, kısmen Oran'da geçen karanlık bir roman.

Cezayir'de yayınlanamıyor çünkü 1992-2002 yılları arasında resmi rakamlara göre en az 200 bin kişinin ölümüne yol açan "Kara On Yıl" hakkında her türlü çalışmayı yasaklayan bir yasa kapsamında yer alıyor.

Roman, Fransız mahkemelerinde de dava konusu oldu: Yazar, Saâda Arbane tarafından mahremiyet ihlali nedeniyle mahkemeye çağrıldı.

Bu hukuk davasında ilk duruşma Çarşamba günü Paris Adliye Mahkemesi'nde görülecek.

Bay Daoud, Aralık ayı ortasında France Inter'de bu hikayenin Cezayir'de "kamuoyuna açık" olduğunu belirtmiş, ancak romanının Bayan Arbane'nin "hayatını anlatmadığını" da söylemişti  .

Yayımcısı Gallimard, "rejimin doğası iyi bilinen bir yapıya yakın bazı medya kuruluşları tarafından (yazara karşı) düzenlenen şiddet içerikli iftira kampanyalarını" kınamıştı.

Gercekedebiyat.com 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)