Cemal Süreya'nın ilk şiir kitabı Üvercinka, Şubat 1958’de yayınlandı.

Kapağını Sait Maden'in yaptığı kitap, Hüsamettin Bozok’un yönettiği Yeditepe yayınlarından çıkmıştı.

Fiyatı 100 kuruş, Cemal Süreya’nın aldığı telif ücreti 150 liraydı.

Büyük bir ilgiyle karşılanan Üvercinka altı ay sonra ikinci baskısını yapacaktı.  

Peki ne demekti Üvercinka? Cemal Süreya kitabına neden böyle bir isim koymuştu?

Sivas Madımak Katliamında yakılan eleştirmenimiz Asım Bezirci (Halis Acar takma adıyla) Cemal Süreya'yla yaptığı bir röportajda açıklığa kavuşturuyor.

Pazar Postası’nda  20 Nisan 1958 tarihinde yapılan konuşmada Cemal Süreya şunları söylüyor:

“Üvercinka anılması güvercinle karışık bir isim. Bir kadın adı. Sulha, aşka, dayatmaya dönük bir kavram. Kitaba isim olarak seçmeme gelince, bunun iki sebebi var. Birisi belli: Günümüz şiiri, bu arada benim şiirim kelimeyi zorlayan bir şiir. O adla şiirimi özetlemiş veya bir parça belirtmiş oluyorum. Şiirimden ufak, ama anlamlı bir kesit vermiş oluyorum galiba. İşin ikinci sebebi son derece özel, salt günlük yaşama ilişkin bir şey. (...)

“Şok. O kitaptaki çok şiirimde şok tesiri aradım. Sonrasında dile büyük bir yaslanışım var. Humour var. Kusurlu şiirler, biliyorum. Kusurlu olmalarını istedim.”

İkinci Yeni akımına karşı olan Asım Bezirci elbet bir eleştirmen olarak konuşmanın başına not düşmezden edemezdi:

“Bir ara Muzaffer Erdost, Cemal Süreya için ‘genç ozanlarımızın en güçlülerinden biri’ diye yazmıştı. O günlerde pek aşırı bulmuştum bu yargıyı. Gelgelelim Üvercinka’yı okuduktan sonra başka türlü düşünür oldum. Hele, Cemal Süreya’nın kendisiyle tanışınca daha da değişti kanılarım. Gerçi şimdi de takıldığım yanları çok, fakat gene de söylemeliyim: Muzaffer Erdost haklıymış! Cemal Süreya, kuşağının en güçlü şairlerinden biri, hatta en kuvvetlisi.”

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)