Gerçek Edebiyat olarak Seferis için gerçekten çok üzüldük. Bu nedenle tam bir yazı hazırlayacakken Milliyet yazarı ve gerçek bir edebiyat dostu Melih Aşık'ın bugünkü yazısını taklit edeceğimiz algısı bizi durdurdu.

Etkinlik bir anda, büyük şair (ilk kitabını kendi parasıyla bastırmış yıllar sonra sefirlik görevinden döndüğünde kitabevine bıraktığı kitabının bir adet sattığını görmüştü) Seferis'i anmaktan çıktı. Seferis'i, Yunanca'yı öne çıkarmak için kullanılan bir figüre dönüştürdü. 

Dönüştürenler utansın!

Melih Aşık'ın son noktasına kadar katıldığımız yazısını aynen yayınlıyoruz:

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) Dekanlığı, Nobel Ödüllü şair Yorgos Seferis’in anılacağı "Dünya Yunanca Günü" etkinliğinin “amacını aşan bir algılamaya sebep olduğu” gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu.

Tepkiler yoğun oldu. Çünkü Ankara Üniversitesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

“Üniversitemiz ev sahipliğinde, İstanbul Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle, Yunanistan Ankara Büyükelçiliği’nin katkılarıyla 9 Şubat 2021 Salı günü saat 14.00’te internet ortamında ‘Dünya Yunanca Günü’ etkinliği gerçekleştirilecektir.”

Bu ifadeden üç üniversitenin “Dünya Yunanca Günü” düzenlediği gibi bir anlam çıkıyordu. Tepkiler oluştu, bunun üzerine gün iptal edildi. Oysa gerçek biraz farklıydı. 9 Şubat zaten Dünya Yunan Dili günüydü. Üç üniversite bu gün çerçevesinde Urla doğumlu şair Seferis’i anacaktı. Bir kültürel etkinlik söz konusuydu.

Bu işin bir yanı. Diğer ilginç yanı...

Yunanistan’ın adaları işgaline, silahlandırmasına, savaş hazırlıklarına tamamen ilgisiz duran insanımızın kültürel bir etkinliğe yönelik duyarlığıdır! Oysa kültür yakınlaşmadır, savaş ölümdür. (Melih Aşık)

YORGO SEFERİS KİMDİR?

İzmir Urla’da 13 Mart 1900’de doğdu. 20’nci yüzyıl Yunan şiirinin en büyük temsilcilerinden kabul edilen Seferis şairliğinin yanı sıra, Türkiye’de dahil olmak üzere, kimi ülkelerde diplomatik görevlerde bulundu. 1963 yılında “Avrupa şiirine getirdiği yenilikler”den dolayı Seferis’e Nobel Edebiyat Ödülü verildi. Seferis 20 Eylül 1971’de Atina’da öldü. Seferis’in şiirlerinden seçmeler Türkçede Üç Kırmızı Güvercin, Profil ve Bütün Şiirleri adıyla yayımlandı. Ayrıca Kapadokya Kaya Kiliselerinde Üç Gün (1953) adlı bir gezi günlüğü de vardır.

YORGO SEFERİS'İN GERÇEK EDEBİYAT'TA YAYINLANMIŞ ŞİİRLERİ

Edebudsman

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)