28-30 Eylül 2017 tarihleri arasında Bakü'de yapılan V. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı, Azerbaycanlı ve Türkiye’den gelen yayıncıları bir araya getirdi. 

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. İrfan Çiftçi’nin yoğun çabaları ve davetiyle düzenlenen "I. Türkiye-Azerbaycan Yayınevleri Konferansı”nda, 40'tan fazla yayıncı, yayın yönetmeni ve yayınevi temsilcisi bir araya geldi. 

Üç gün süren toplantıda yayıncılığın sorunları, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin yolları tartışıldı, bu anlamda ikili görüşmeler, sunumlar yapıldı.

Bakü Büyükelçimiz Erkan Özoral, Kültür Müşaviri Dr. İrfan Çiftçi ve Kanun Neşriyat'ın müdür Şahbaz Huduoğlu


AZERBAYCAN YAZARLAR BİRLİĞİ’NE ZİYARET

600'den fazla Türk yayıncısını barındıran Türk Kamu Yayıncılık Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Azerbaycan Yazarlar Birliği'ni ziyaret etti.

Konuklar, AYB başkanı“Halkın Yazarı Anar” ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundular.

Görüşmede Türkiye'nin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. İrfan Çiftçi, "Türk ve Azerbaycan yayıncılarını bir araya getirmek fikri en çok Anar beye ait olduğu için önce onu ziyaret edip, öneri ve tavsiyelerini dinlemeyeAYB’ye geldik" diyerek toplantıların ana gündem maddelerini anlattı.


Yayıncılar ortak toplantısı

Anar ise, "Bir millet iki devlet olarak kültürel beraberliğimizi gerçekleştirmek için en önemli araç kitaplardır. Bu yüzden de bu meselelerin bir an önce çözülmesi gerekir. Öyle ki, yazar-yayıncı ilişkilerinin düzenlenmesi için bu konferans büyük önem arz edecektir" diyerek katılımcılara başarılar diledi.

 

MERKEZ KÜTÜPHANESİNDEKİ İLK TOPLANTI 

Azerbaycan ve Türkiye yayıncıları arasında gerçekleşen konferans,AMEA’nın Merkezi Bilimsel Kütüphanesi'nde başladı.

Açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu üyesi, yazar Pervin Nureliyeva misafirleri selamlayıp konferans hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Nureliyeva’dan sonra söz, Kültür ve Tanıtma Müşaviri Dr. İrfan Çiftçi’ye verildi. 

İrfan Çiftçi özetle, "Bugün sevindirici bir gün. Çünkü V. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nda diğer ülkelerden gelen katılımcılar arasında en çok yayıneviyle Türkiye birinci sıradadır.Biz de edebiyat ve kültür ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için bu konferans vasıtasıyla Türkiye'nin ve Azerbaycan'ın önde gelen yayınevlerini bir araya getiriyoruz” dedi.

AYB genel sekreteri Reşad Mecid ise konuşmasında, "Böyle bir konferansın düzenlenmesi, Türkiye yayınevleri ile karşılıklı ilişkilerin kurulması bizim önceden arzularımız biriydi. Ben düşünüyorum ki, başlangıç için bu denli geniş konferansın düzenlenmesi gelecekte de önemli işlerin görülmesine yol açacak." diyerek konuşmacılara başarılar diledi.

Konferansta Türkiye'den "Yeni insan" yayınevinin yönetmeni Akif Pamuk,"İstanbul Fellowship Programı" ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Daha sonra Tayfur Eser, Bahtiyar Aslan, Tolga Yılmaz, Salih Zeki Meriç, Ahmet Yıldız, Ahmet Yılmaz yayıncılık alanında Türkiye-Azerbaycan işbirliğinin önemi üzerine konuştular, önerilerde bulundular.
 

Azerbaycan’dan "Kanun Neşriyyatı”nın Müdürü Şahbaz Huduoğlu, "Hedef" yayınlarının rehberi Şamil Sadık, "Dünya Edebiyatı" dergisinin baş editörü Seyfettin Hüseynli, şairler Kısmet Rüstemov, Ferid Hüseyin, yazar Mirmehdi Ağaoğlu konuşma yaparak kitap yayıncılığının ortak gelişme yolları, olası projeler hakkında konuşup, bu yönde önerilerde bulundular 

Konferansın ikinci günündeki görüşme Bakü Spor Sarayı'nın basın salonunda gerçekleşti. Burada yayıncılara çeşitli konularda yayınlanan kitapların tercümesi, karşılaşılan sorunlar ve öneriler konuşuldu.

Görüşmede Türkiye'den "Nar yayınları" müdürü Tayfur Esen TEDA - "Türk kültür, belge ve edebiyat eserlerinin başka dillerde yayımlanmasına destek projesi" hakkında geniş bilgi verdi. 

"Ötüken" yayınevinin Temsilcisi Ertuğrul Alpay ise, Türkiye'de faaliyet gösteren yayınevlerinin niteliği, yayın politikası, Türkiye’de kitap piyasalarının mevcut durumu, her yıl en çok okunan ve satılan kitaplardan ve diğer konularda ayrıntılı bilgi verdi. 

Toplantı sonunda öneriler bölümüne geçildi.

 

SON GÜN

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığının organizasyonu ile düzenlenen V. Bakü Uluslararası Kitap Sergi Fuarı’nda Milli Kütüphanestandı içinde düzenlenen görüşmede tartışmalar elektronik ve korsan yayınlar konusu üzerinde odaklandı.

Azerbaycan Yaratıcılık Vakfı temsilcisi Kısmet Rüstemov’un yönettiği oturumda "Ötüken" yayınevinin temsilcisi E.Alpay korsan yayıncılık hakkında konuştu. Türkiye yayıncılarının en büyük sorununun korsan yayıncılık olduğunu söyleyen Alpay, buna karşı mücadelede Yayımcı-Meslek Birlikleri Federasyonu'nun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Mehmet Yalçın Yılmaz ise Türkiye'deki devlet ve elektronik yayımcılık hakkında konuştu.Konuşmasında, “telefon ve bilgisayarların insan hayatını bu kadar etkilediğibir zamanda elektronik kitapların gelişmesi beklenen bir durumdur” dedi. Yılmaz,“Devlet destekli yayınların esasen sanat kitaplarından ve hacimli kitaplardan”oluştuğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Dr. İrfan Çiftçi, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Aslan Ceferov, Tayfur Esen, Akif Pamuk, Şehriyar Gerani, Kenan Hacı, Celil Cavanşir, Sebuhi Şahmursoy ve diğerleri konuşma yaparak konu ile ilgili düşüncelerini dile getirdi, öneriler sundu.

Fuarın son günü 30 Eylül’de "Azerkitab" kitap tanıtım merkezinde konferansın kapanış töreni yapıldı. 
 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BAKÜ BÜYÜKELÇİSİ’NİN KONUŞMASI 

Kapanış töreninde konuşan Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, iki ülke arasında giderek güçlenen ilişkileri anımsatarak kitap yayıncılık alanında da aynı gelişmenin sağlanmasının önemine değindi. Büyükelçi Erkan Özoral, büyük önem taşıyan bu toplantıların takdire şayan olduğunu belirterek bu işte emeği olan herkese şükranlarını sundu.

V. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nın kapanış töreninde Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilisi Aslan Ceferov, müşavir Dr. İrfan Çiftçi konuşma yaparak tüm katılımcılara teşekkürlerini belirttiler.

Dr. İrfan Çiftçi, serginin kapanış törenindeki konuşmasında 3 günlük konferans sırasında yayıncıların ilişkilerinin daha da geliştirilmesi için sürekli bir heyetin oluşturulması, telif eserlerinin korunması, korsan eserlerin önlenmesi, Bakü Kitap Fuarı’nın her yıl yapılması, fuarlara sadece Türkiye'nin değil, aynı zamanda bütün Türk dünyasının aktif katılımının sağlanmasının önemine değindi. 

Dr. İrfan Çiftçi, V. Bakü Uluslararası Kitap Fuarı’nın düzenlenmesinde emeği geçen herkese, özellikle Türkiye standını ziyaret eden Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev’e ve Türk yayıncıların fuara büyük heyetle katılmasına yardım eden başta Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfez Garayev olmak üzere Lale Memmedova gibi bakanlığın diğer çalışanlarına teşekkür etti. 

Fuar etkinlikleri ve "I. Türkiye-Azerbaycan Yayınevleri Konferansı”, misafirlerin onuruna verilen yemekle son buldu. 

Şehla Aslan (Bakü)

GERCEKEDEBİYAT.COM

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)