Bakü Genç Şair Kadınlar Forumu'na Hangi Kadın Şairimiz Katılacak?
UNESCO'nun desteklediği 7-9 Mart 2014 tarihinde Bakü'de gerçekleştirilecek olan 2. Uluslarası Genç Şair Kadınlar Forumu’na bu yıl Türkiye'yi temsil etmek üzere genç şair Müesser Yeniay katılıyor
UNESCO'nun desteklediği 7-9 Mart 2014 tarihinde Bakü'de gerçekleştirilecek olan 2. Uluslararası Genç Şair Kadınlar Forumu’na bu yıl Türkiye'yi temsil etmek üzere genç şair Müesser Yeniay katılıyor. Forum, "Büyük İpek Yolu" projesi dâhilinde Uluslararası Gençlik Birliği tarafından hayata geçirilen bir proje. Forumun amacı ise tarihi olarak birbirine bağlı kültürlerin fikir alışverişi yapabilecekleri bir platform oluşturmak. Bu nedenle UNESCO, 21 Mart şiir günü için uluslarası çapta şiir okumaları, kültürlerarası diyaloğun gerçekleşeği bir buluşma organize etti.
Bu buluşmanın ilki yine Bakü'de 26-28 Nisan 2013'te gerçekleştirildi. İpek yolunun geçtiği 20 ülkeden 20 şair etkinliğe katıldı. Bu ülkeler şu şekildedir: Arnavutluk, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Çin, Mısır, Gürcistan, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, Irak, İsrail, İtalya, Japonya, Yemen, Kazakistan, Kırgızistan, Malta, Moldova, Fas, Pakistan, Portekiz, Romanya, Rusya, İspanya, Singapur, Güney Kore, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Özbekistan.
Forumun ilk günü, İngilizce bilen, 18-35 yaş aralığında olan ve ülkelerinde yayımlanmış eserleri olan şair kadınlar, şiirlerini kendi dillerinde sunacaklardır. Ayrıca dinleyiciler için İngilizce çeviri de yapılacaktır. İkinci gün ise şu konularda çalışma grupları gerçekleştirilecektir:
1) Kültürlerarası diyaloğu güçlendirmede şair kadınların rolü
2) Edebiyatta bir akım olarak feminizm
3) Alternatif edebiyat: kişisel ifadenin modern biçimleri
Forumun üçüncü günü ise kültürel aktiviteler, turlar gerçekleştirilecektir. Forumun amaçları ise şunlardır:
1) Genç Şair Kadınlar arasındaki kültürlerarası diyaloğu güçlendirmek
2)Edebiyattaki geleneksel olmayan akımlara yönelik bir duyarlık oluşturmak
3) Ortak birikimleri olan farklı ülkelerden genç artistler arasında bir ağ kurmak
Bu projenin en dikkat çeken yanı da 1-3 Ekim 2013, Lublin Polonya’da gerçekleştirilen Doğu Ortaklığı Kongresi’nde “Kültür” alanında en iyi sınır aşırı proje seçilmiş olmasıdır.
Gerçekedebiyat.com
YORUMLAR