Konuyu gündeme getiren Prof. Dr. İlber Ortaylı şöyle dedi: "Elbetteki sürekli devrim olmaz. İnsanlık o kadar aptal değil. Ancak devrimler geriye gidebilir. Karşı devrim olabilir; ister bilinçli ister bilinçsiz...  İşte Atatürk'ten sonra eğitimde gözle görülür bir gerileme söz konusu. Laubalilik, hissi sebepler ya da tembellik yüzünden... Ne derseniz deyin gerileme var. Bu gerileme eğitimde özellikle öğretmen yetiştiren kurumlarda yapılan gerilemedir. Köy Enstitülerini kapatmak gericiliktir. Bir evin çürümesi de öyledir: Önce borular çürür sonra duvara sonra zemine sirayet eder evin çürüdüğünü sonradan anlarsınız.

"Eğitimdeki bu çürümeden sonra beyin göçü başladı. Devamlı da Türkiye'den dışarıya beyin göçü oluyor. Bakın Alman Pfizer koronavirüs aşısını buldu deniyor. Bulanlar iki karı koca Türk profesör.  Yani Türkiye'de olsalardı ne güzel olurdu değil mi? Köy Enstitüleri'ni kapatmak köylerimizi yok etti. % 8 köylü kalmış bugün. Böyle bir şeye hiç bir ülke dayanamaz."

Profesör Celal Şengör ise "İlber'e aynen katılıyorum" diyerek şunları söyledi:
"Türkiye'de eğitim iflas etti. Hiç bir aşamada gerektiği gibi eğitim veremiyoruz. Örneğin coğrafya öğretmekten vaz geçtik yahu, bakan tarih dersinin arasında veririz diyor. Türkiye'de Köy Enstitüleri'nin kaldırılması köylerimizi mahvetti. O köyler şimdi Alman köyleri gibi cennet gibi olurdu.... Hasan Ali Yücel'i kovan Atatürk'ün en yakınındaki ikinci adam İnönü üstelik. Anlamamış Atatürk'ün eğitime verdiği önemi.  Atatürk Batı'dan her şeyi alamayız hep alamayız diyordu. Kendimiz karar verip anlamalı ve uygulamalıyız diyordu..."

 

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

 

Gerçek Edebiyat

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)