Anma töreninde muhabir olmak
Yazarımız, karikatür sanatçısı Mustafa Bilgin, bugün, yeni karikatürünün yanında, Moskova'da 'muhabirlik' günlerini anlatıyor.
İşi gereği geçici süreyle Moskova’da yaşayan bir akrabamız, “Gelin sizi evimizde misafir edelim Türkiye’ye dönmeden” diyerek davette bulunmuştu. 2013 yılı Haziran ayının başında, Nazım Hikmet’in 50. Ölüm yıldönümüne rastlayan bu cazip davet sayesinde kapsamlı anma törenlerine de katılabilmiştik eşimle. O günlerde baş sayfa karikatürcüsü olduğum Aydınlık gazetesinin Kültür-Sanat sayfasını, ömrünü sahne sanatları başta olmak üzere kültür-sanat hayatımıza adamış gazeteci-yazar Hayati Asılyazıcı yönetiyordu. Uçağımızın Moskova semalarına doğru havalandığı saatlerdeyse, bütün Türkiye “Gezi Direnişi” nedeniyle ayaktaydı. 4 gece 5 gün olarak planladığımız Moskova gezimizin ikinci gününde telefonum çaldı. Hayati Asılyazıcı Moskova’da olduğumu kimden duymuşsa, tam bir gazeteci tutumuyla aramış, görevimi bildirmişti: -“Nazım Hikmet anma törenini gazete için yaz!” Daha önce bir kez olsun yaptığım bir şey değildi gazeteye haber yazmak… Öte yandan Hayati beyi kırmam da mümkün değildi. Ergenekon-Balyoz kumpasıyla Silivri cezaevinde tutsak edilen yurtseverlerimizle dayanışma ziyaretlerinden birinde yan yana düşmüş, uzun süre sohbet etmiştik. Birbirimizi yakından tanıma şansı bulduğumuz o sohbetimizden öğrenmiştim ki, Kültür Sanat hayatımızdaki 60 verimli yılın kutlamasına hazırlanıyordu usta gazeteci... Ben de bu portre çalışmamı kendisine yollamış, Hayati Asılyazıcı büyüğümüzün emeğini candan kutlamıştım… Bu satırların yazıldığı günlerde, sağlık sorunlarına rağmen, gerçek bir aydın sorumluluğuyla üretmeyi sürdüren Hayati Asılyazıcı’ya yine nice verimli yıllar diliyorum. Moskova gezimize ilişkin anılarımda özel bir yer tutan, verdiği bu onurlu muhabirlik görevi için bir kez de buradan teşekkür ediyorum.
Mustafa Bilgin / Moskova Moskova’da Taksim destekli Nâzım anıldı 2 Haziran 2013 tarihinde Moskova’da Mir Konser Salonunda gerçekleşen Doğa Rutkay’ın sunuculuğunu üstlendiği Nazım Hikmet’i anma programında Güvenç Dağüstün, Zuhal Olcay, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Rutkay Aziz, Orçun Orçunel ve Çellistanbul konser verdi. 1000 kişilik Mir Konser Salonu bütünüyle doluydu. Gezi parkı direnişine de destek veren sanatçılar ve katılımcılar, “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganıyla dakikalarca alkış tuttu. Güvenç Dağüstün pek az kişinin bildiği, bir film için sözleri Nazım Hikmet tarafından yazılmış 1 şarkı olmak üzere toplam 4 şarkı seslendirdi. 3 Haziran 2013 tarihinde Çellistanbul Nazım Hikmet’in mezarı başında mini bir resital sundu. RTİB (Rus Türk İşadamları Birliği) başkanı Naki Karahasan’ın açılış konuşmasını yaptığı anma töreninde, Rutkay Aziz, Zeynep Oral ve Hıfzı Topuz düşüncelerini belirtti. Hıfzı Topuz’un “Şimdi Türkiye’de gençler ayağa kalkarak, isyan ederek Nazım’a layık birer Türk genci olduklarını ispat ediyorlar” şeklindeki sözleri büyük alkış topladı. Törene gelen gençler hazırladıkları pankartlarla İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’deki direnişe destek mesajı verdi. Nazım Hikmetin mezarının ‘Anadolu’da bir çınar ağacı dibine taşınana kadar’ Moskova’daki mezarının her yıl ziyaret edilmesi dileği tekrarlandı. Mustafa Bilgin
Gerçekedebiyat.com
YORUMLAR