İzmir-Bayraklı Ömer Özkan İlkokulu öğrencilerinin İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başlattığı ‘Küçük Eller, Güçlü Kalemler’ projesi kapsamında yazdıkları öyküler ve masallar Kalemler Çiçek Açtı adıyla (Nisan 2024, Sonçağ Yayıncılık) yayımlandı.

Birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar 69 öğrencinin yazdıkları ve çizdikleri gösteriyor ki aslında her çocuk bir yetenekle doğuyor bu dünyaya. Çocuklarını gelecekleri için hayata hazırlamak konusunda elinden geleni yapabilen bilinçli aileler ve öğretmenler onlardaki yeteneğin farkına vardıklarında, o yetenek her ne ise gelişip görünür olabiliyor. Yeteneğin farkına varılmadığı zaman da heba oluyor, maalesef.

Ama unutulmamalı ki her ne konuda olursa olsun yetenek işin onda birini, yeteneğin alanında görünür olabilmesi ve meyveye dönüşebilmesi ise işin onda dokuzunu oluşturur.

Yaklaşık 140 sayfalık kitaptaki öykülerin, masalların çoğu özgün ve diğerleri de duyduklarından, dinlediklerinden ve okuduklarından etkilendikleri için öykünmeler de içerse yazana görelik taşıyor diyeyim.

Okul yöneticilerinin, öğretmenlerinin, ailelerinin gözetiminde disiplinli çalışanların gerçekten de şaşırtıcı öyküler, masallar yazdıklarını belirtmeliyim.

Okul başarısının çocukların okudukları kültür kitaplarıyla ölçüldüğü günümüzde dengeli beslenmek kadar beyinsel beslenme de önemlidir. Bu yüzden çocukların ders kitapları yanında çağdaş yazarların da çocuklar için yazdıkları kitaplar da olmalıdır.

Bu anlayışla okullarda öğretmenler okumanın bir alışkanlıktan çok bir gereksinim olduğunu hem anlatımlarında hem de pratikte onlara göstermelidirler.

Aileler için de geçerli bu, çünkü çocuklar öğütlere kulaklarını kapar ama örneklere gözlerini açarlar.

Okul müdürü Öztürk Sarıdede, amaçlarını şöyle özetlemiş önsözünde: ‘Çocuk ve edebiyat arasında güçlü bir köprü inşa ederek onların söz varlıklarını, Türkçeye olan sevgi ve bağlılıklarını hem görünür yapmak, hem de onlara destek olup bu alandaki yeteneklerini desteklemektir.’

Benim de yayına hazırlayanlar arasında olduğum bu kitabın öncesi de var. Çocuklardan Öyküler (Mart 2023, Sonçağ Yayıncılık) 74 sayfalık bu kitapta da 32 öğrencinin yazdıkları var.

İki kitabı düzenlediğimden yeni kitaptaki pek çok öğrencinin ilk kitabın da yazarları olduklarını gördüm. Bu bana kanıksadığımız bir meseli anımsattı: Bir adam okyanus sahilinde yürüyüş yaparken, okyanusa telaşla bir şeyler atan birine rastlar.

Ona yaklaşınca, onun sahile vurmuş denizyıldızlarını attığını görür ve “niçin yapıyorsun bunu?” diye sorar. Topladıklarını okyanusa atmaya devam eden kişi, “yaşamaları için” der. Adama da şaşkınlıkla, “iyi ama burada binlerce denizyıldızı var. Hepsini atmanıza imkân yok. Onları kurtarmanız olanaksız, ne fark edecek ki…” der.

Yerden birini daha alıp okyanusa atan kişi,  “bak onun için çok şey fark etti,” diye karşılık verir. Yazma heveslisi çocuklar için yapılanlar tam da böyle bir şey… Belki çoğu için bir şey değişmeyecek ama birkaçı için bu alanda önlerine bir yol açılacak…

Bize düşen geleceğimiz olan çocuklarımızı, onların çağlarına ve dönemlerine uygun biçimde eğitmek; yetiştirmek ve yapıp ettikleri güzellikleri sahiplenmektir.

Tacim Çiçek
Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)