15. Uluslararası Ankara Öykü Günleri Yaşar Kemal anısına
Onur Ödülü Latife Tekin’e
Çankaya Belediyesi, Ankara Üniversitesi ve Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nin birlikte düzenlediği ‘15. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’ başlıyor. ‘Öykü Günleri’, 20-24 Mayıs 2015 tarihleri arasında Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin yanı sıra Ankara Üniversitesi salonlarında ve Öykü Günleri Derneği’nde düzenlenecek.
2014 yılında Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez anısına düzenlenen Uluslararası Ankara Öykü Günleri bu yıl, kısa bir süre önce ölümsüzlüğe uğurladığımız edebiyatın İnce Memed’i Yaşar Kemal anısına gerçekleştirilecek. Uluslararası Ankara Öykü Günleri Onur Ödülü ise büyülü dille gerçekliği daha önce görülmemiş bir biçimde buluşturmasıyla edebiyat tarihinde özel bir yer edinen, yazar Latife Tekin’e sunulacak. Dünyanın dört bir yanından öykücülerin Ankaralı okurlarla buluşacağı etkinlikte onur konukları arasında Kata Kulavkova, Cecilia Davidson, Davit Turashvili, Fırat Ceweri yer alacak.
Öykü Günleri Açılış Töreni, 20 Mayıs’ta Ankara Üniversitesi Rektörlük Yüzüncü Yıl Toplantı Salonu’nda Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Genel Başkanı Özcan Karabulut’un açılış konuşmalarıyla başlayacak. Ardından Uluslararası Ankara Öykü Günleri Onur Ödülü Töreni gerçekleştirilerek, Latife Tekin’e ödülü sunulacak ve Mine Söğüt, Pelin Özer, Oylum Yılmaz’ın katılacağı panelde Tekin’in edebiyatı tartışılacak.
Dolu dolu öykü
Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği’nde öykü günleri boyunca her gün saat 11.00 ya da 11.30’da başlayarak, öyküler okunacak, öykü üzerine kısa konuşmalar yapılacak ve paneller düzenlenecek. Öykü Günleri'nde Davit Turashvili ve Makvala Kharebava “Gürcü Öykücülüğü”, Cecilia Davidson “İsveç Öykücülüğü”, Fırat Ceweri de “Dünden Bugüne Kürt Öykücülüğü” üzerine konuşacak.
Öykü günleri boyunca gerçekleştirilecek panel konuları arasında Erendiz Atasü'nün yönlendiriciliğinde “Ankara’dan Yolu Geçen Öyküler”, Mahir Ünsal Eriş ve Doğuş Sarpkaya'nın birlikte yer alacağı “Çağdaş Türkçe Edebiyatta İstanbul Dışı”, uluslararası yazar örgütlerinde önemli bir yeri olan Kata Kulavkova'nın katılımcılarından olduğu “Kültürlerarası Bir Köprü Olarak Edebiyat”, Aysu Erden ve Çiğdem Ülker'in yönlendiriciliğinde "Edebiyat Atölyelerinden Yazar Çıkar Mı?” sorusu, Melike Uzun'un konuşmacıları arasında olduğu "Edebiyatta Eril Dil", Özcan Karabulut, Yaşar Seyman ve Aydın Çubukçu'nun da katılımcıları arasında bulunduğu "Emek ve Öykü" ve Ayşegül Tözeren'in yönlendiriciliğinde gelenekselleşen "Genç Öykücüler Konuşuyor" yer alıyor. Ahmet Say da öykü günlerinin anısına düzenlendiği Yaşar Kemal üzerine konuşacak.
Ayrıca etkinliğin son günü Haldun Taner'in doğumunun 100. yılı olması nedeniyle Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Bülent Çiftçi tarafından Haldun Taner'in ‘On İkiye Bir Var’ öyküsünün bir anlatı olarak sunumu gerçekleşecek. Ardından Haldun Taner'i anmak üzere, Prof. Dr. Selçuk Erez, Demet Taner, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Prof. Dr. Ayşegül Yüksel ve Hasan Özkılıç buluşacak.
Deli Dalgalar Öykü Günleri'nde
15. Uluslararası Ankara Öykü Günleri‘nde, Çağdaş Sanatlar Merkezi‘nde içeridekilerle kitap köprüsü kuran Dışarıda Deli Dalgalar inisiyatifinin bir de stantları olacak. Öykü Günleri’ne gittiğinizde, aldığınız kitaplardan bir adet daha alarak Deli Dalgalar standına bırakırsanız, hem içeriye hem de inisiyatife destek olabilirsiniz.
YORUMLAR