Yazar Alişan Birlik, son romanı Kötü üzerine konuşurken yakından görüştükleri dostu Yaşar Kemal’in Orhan Pamuk ve Zülfü Livaneli ile ilgili söylediklerini de aktardı.

Alişan Birlik konuşmasında, Yaşar Kemal’in, “Günümüzde popüler edebiyat kültürünü elinde tutan kişiler tarafından, sistem yazarlarına ait kitaplar piyasaya çıkar çıkmaz, görsel, işitsel ve yazılı medyada sıklıkla yer verildiğini, yazdıkları romanı geniş medya aracılığıyla anlattıklarını ve halkın popülizm kokan bu pazarlama stratejisinin etkisinde kalarak kitapları satın aldığını söylediğini net olarak hatırlıyorum.” dedi.

Birlik’in aktardığına göre, “Bizim zamanımızda gerçekçi yazarlar vardı, kötü kalemler barınamazdı. Şimdi ise yeteneksiz yazarlar, yetenekli yazarların önüne geçti” serzenişinde bulunan Yaşar Kemal’in, “ünlü” diye bildiğimiz sistem yazarları hakkında söyledikleri şöyle:

Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Ahmet Ümit ve benzeri yazarlar sistemin yazarları olduğu için genellikle kollanıp ödüllendiriliyorlar... Yazar payesi ile dolaşan bir takım insanlar yüzünden sanat kendi yatağında ilerleyemiyor...

Yaşar Kemal’in Livaneli için söylediklerini Birlik şöyle anlatıyor:

“Zülfü Livaneli'nin nitelikli bir yazarlık yeteneğinin olmadığını ve bir takım çevrelerce yazar olarak yıldızının parlatıldığını; hatta Livaneli'den uzak durmak için özel bir çaba sarf etmesine rağmen, yanından hiç ayrılmadığını anlatırdı.

Yaşar Kemal sayısız konuşmalarımızda Orhan Pamuk'un 'Nobel Edebiyat Ödülü'nü hak ederek kazanmadığını, bu ödülün bir amaç doğrultusunda verildiğini anlattı. Lobilerin asıl amacının tarihten gelen geleneksel kültürümüzü bozarak, post modern edebiyat kültürünü insanlarımızın bilincine yerleştirmek istediklerini söylemişti. 'İyi bir yazar' ifadesinin kendi iradesini yansıtmadığını, çok fazla tehdit aldığını ve korkularına yenik düşerek gerçek fikirlerini ifade edemediğini anlatmıştı.

Yazarlık yaşamı boyunca etnik kökeninden dolayı sayısız tehditler aldığını, PKK'nında bu tehdit eden yasadışı yapılardan biri olduğunu anlatmıştı. Orhan Pamuk hakkında söylediklerine pişmanlığını her seferinde dile getirse de, söylediklerini geri getiremediğinden yakınırdı.

Yazarlık yaşamı boyunca etnik kökeninden dolayı sayısız tehditler aldığını, PKK'nında bu tehdit eden yasadışı yapılardan biri olduğunu anlatmıştı. Pişmanlığını her seferinde dile getirse de söylediklerini geri getiremediğinden yakınırdı.

Yazar Alişan Birlik kendi düşüncelerini ise şöyle açıklayarak Doğan Hızlan'ı suçladı: "Sadece Türk Edebiyatı değil, Türk Sineması ve Türk Tiyatrosu, ne yazık ki perde arkasında illegal yapılar tarafından yönetiliyor. Lobiler tarafından bir proje dahilinde köklerimizden uzaklaştırarak, bağlarımızın kopartılması hedeflenen Türk Sanatı, büyük bir tehdit altındadır. Bu projenin başındaki görünen ismin Doğan Hızlan olduğunu düşünüyorum."

KONUŞMANIN TÜMÜNÜ OKUMAK İÇİN...

ALİŞAN BİRLİK KİMDİR?

1954 yılında Bayburt'ta doğdu. Ortaokul ve Lise Fen Bölümü'nü İstanbul'da okudu. Küçük yaşlarda saz çalmaya başladı. Âşık Veysel, Davut Sulari ve Âşık Daimi gibi ozanlarla aynı sahneyi paylaştı. Söz ve müziği kendisine ait elli yapıtın sahibi olan Birlik, yurdun hemen her bölgesinde Türk Halk Müziği sanatçısı olarak sahne aldı. İki müzik albümü olan Alişan Birlik, daha sonra ses tellerindeki rahatsızlık nedeniyle sahnelere veda etti. Askerlik sonrası devlet memuru oldu. 2002 yılında yazmaya başlayan yazarın bir deneme, bir şiir kitabı, on iki de romanı bulunmaktadır. 

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)