Sait Maden kimdi?
Türk edebiyatının en önemli insanlarından şair Sait Maden’i kaybettik. 19 Haziran 2013 tarihinde İstanbul'da vefat eden Sait Maden, uzun süredir akciğer tedavisi görüyordu. Maden'in geçirdiği by-pass ameliyatı sonrası yakalandığı akciğer pnömonisi nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi. Gerçekedebiyat.com
Sait maden grafik sanatıyla edebiyatı bütünleştirmiş, Türk edebiyatının nitelik olarak gelişmesine sanatçı kişiliğiyle çok yönlü olarak katkıda bulunmuştu.
Belki de dünyada en çok kitap kapağı çizen (8 binin üzerinde) bir grafiker olarak ölümsüz kitap edebiyat dergisi kapakları, hepimizin hayranlıkla satın aldığımız edebiyat yayınevlerinin logoları, edebiyat toplantıları afişleri çizdi.
SAİT MADEN KİMDİ?
1932 yılında Çorum’da doğdu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nü bitirdi(1956). Şiir yazmaya ortaöğretimin ilk yılında başladı. Şiirlerini İstanbul, Türkçe, Soyut, Yazko Edebiyat, Soyut, Varlık, Gösteri gibi dergilerde yayınladı. Şiirlerini Açıl, Ey Gizem (1996), Yol Yazıları ve Hiçlemeler (1997) adlı üç kitapta topladı.
Son yıllarında kurduğu Çekirdek Yayınevi'nde tüm kitaplarını ve şiirlerini Açıl Ey Gizem Bütün Şiirler 1, Yol Yazıları Bütün Şiirler 2, Hiçlemeler Bütün Şiirler 3, Şiirin Dip Sularında Bütün Şiirler 4 başlığıyla topladı.
1950’de Varlık Yayınları’nın düzenlediği çeviri şiir yarışmasında Baudelaire’den uyarladığı “Moesta et Errabunda” adlı şiirle birincilik ödülü kazandı. O günden bu yana değişik ülke şairlerinden çok sayıda şiir çevirdi.
Çeviri yapıtları: Güneş Taşı (Octavio Paz, 1962), Seçmeler (Blaise Cendrars, 1964), Kara Ada Şiirleri (Pablo Neruda, 1971), Bütün Şiirler (Federico Garcia Lorca, 1974), 20 Aşk ve Umutsuz Bir Şarkı (Pablo Neruda, 1975), Seçme Şiirler (Eugenio Montale, 1975), Elsa’ya Şiirler (Louis Aragon, 1976 – Türk Dil Kurumu Çeviri Ödülü), Şiirler (Paul Eluard, 1976), Şiirler (Saint-John Perse, 1981), Şiirler (Vladimir Mayakovski, 1985), Çeviri alanındaki en kapsamlı ürünleri Lorca: Bütün Şiirler, insanlığın beş bin yıllık şiir birikiminden derlediği Şiir Tapınağı(1985), Baudelaire’den çevirdiği Kötülük Çiçekleri (1996) ve dünyanın değişik dillerinden oluşan Yeryüzü Şiiri’dir
YORUMLAR