Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyumun açılış törenine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa'dan protokol üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve pek çok davetli katıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, açılış töreninde Kemal Tahir'in kendi sesinin tınısını edebiyatına yansıtan bir yazar olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Altun, Kemal Tahir’in çözümlemelerindeki özgün ve önemli soruların fikir dünyamızda kalıcı izler bıraktığını ifade etti.

Kemal Tahir’in edebi eserlerinde toplumsal bir ödevi varmışçasına yazmakla tanındığını ve Anadolu halkının sesi olma duygusunu ortaya koyduğunu vurguladı. “Gerçekten kendi üzerine düşünen ve bunları da açıkça ifade eden bir yazar oldu” dedi Altun.

Altun, Osmanlı tarihini eleştirenlerin, son 150 yılda yoğun deneyimler sunduğunu ve Kemal Tahir’in bu tarihsel tecrübeyle cesurca yüzleştiğini aktardı.

Toplumsal, sosyo-kültürel gerçekliklerde de cesur bir yüzleşme gösterdiğini ve kendisini sol düşüncenin sabit dogmalarına karşı bir meydan okuyan olarak konumladığını belirtti.

Kemal Tahir'in romanlarının gerçekçilik bağlamında değerlendiğini ve tarihi kırılma dönemlerine cesurca fikrini koyduğunun altını çizdi.

Altun, ayrıştırıcı dil kullanımından kaçınılması gerektiğini belirtirken Türkiye'deki muhalefetin bu tür söylemler için zemin hazırladığını söyledi. Kültürel değerlerimizin geçmişten bugüne sunduğu imkanları nedeniyle Kemal Tahir’in eserlerini önemsediklerini vurguladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, sempozyuma katılan herkese teşekkür ederek güçlü bir organizasyon gerçekleştirmiş olmanın memnuniyeti dile getirdi. Yılmaz, Kemal Tahir'in Türkiye'nin sosyal teorisi ve edebiyatı üzerinde önemli etkileri olduğunu ve sosyal teori ve edebiyatta varoluşsal ilginin temel meseleler arasında yer aldığını ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun, üniversitede Kemal Tahir’in etkilerinin derin olduğunu ve farklı perspektifler etrafında sempozyumun tasarlandığını belirtti. Bursa Uludağ Üniversitesi'nin desteğiyle gerçekleştirilen ikinci sempozyumun iki gün süreceğini duyurdu. Açılış konferansında Erol Üyepazarcı’nın konuşmasıyla başlayan sempozyum, BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz’ın başkanlığında yapılan oturumla ilk gününü tamamladı.

Oturuma Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı da katıldı.

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)