Son Dakika



 

Çizgi romanlarıyla ünlü karikatürist Nuri Kurtcebe hakkında "Basın yoluyla Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan açılan dava sonuçlandı.

 

Mahkeme Aydınlık gazetesi çizeri Kurtcebe'yi 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı.

 

Ceza, aynı suçun bir daha işlenmemesi koşuluyla 5 yıl ertelendi.

 

Usta karikatürist Kurtcebe, mahkeme kararını Marmaris Televizyonu'nda katıldığı televizyon programında değerlendirdi.

 

Kurtcebe, kararı bir 5 yıl çizmemesi için verilen bir rüşvet olarak nitelendirdi.

 

“Bir ceza kesiyosun uygula o zaman niye bana rüşvet teklif eder gibi 5 yıl bana dokunma, 5 yıl bana karikatür çizme gözünü o tarafa çevir ben yapacağımı yapıcam bu ne o zaman gidip yatayım izin versinler içerden çizeyim.”

 

Kurtcebe, davaya konu olan karikatüründe Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ipleri CIA’nin elinde bir kukla olarak çizmişti. 

 

İşte o karikatür:

 

Nuri Kurtcebe kimdir?

8 Ocak 1949 yılında Muğla Yatağan’da doğdu. Babasının subay olması sebebiyle çocukluğu İskilip, Hakkari, Rize, Turhal ve Denizli’de geçti.

1960 yılında İstanbul’a geldi. 1970 yılında bugünkü adıyla Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi olan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Yüksek Resim bölümünü kazandı. Daha sonra Oğuz Aral’la tanıştı ve efsanevi mizah dergisi Gırgır’ın ilk çekirdek kadrosunda yer aldı.

Kurtcebe, 1994 yılında Cumhuriyet Gazetesinde Gaddar Davut çizgi romanını ve “Sessiz Sedasız” başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başlayan Kurtcebe, 1996’da Uğur Mumcu’nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve “Uğur Mumcu Özel Ödülü”ne layık görüldü.

1997’den 1999’a kadar Cumhuriyet Gazetesi’nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üst üste “Yılın Hasan Tahsin”leri ödüllerine layık görüldü.

2001’de Nazım Hikmet’in ünlü “Kuvayi Milliye Destanı”nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl Cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle çağdaş eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü’ne layık görüldü.

2002’de Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından “Yılın Atatürkçüsü” seçildi.

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM