Son Dakika



Birinci gazete haberi:

 

“Yüzyılın en önemli matematik problemlerinden birini cozen Rus matematikçi, bu başarısı nedeniyle kendisine verilen bir milyon dolarlık ödülü reddetti. Kırkdört yaşındaki Doktor Grigori Perelman St. Petersburg’da salaş ve bakımsız bir evde inzivaya çekilmiş durumda yaşıyor, 40 dolarlık maaşla geçiniyor. Kendisiyle konuşmak için gelenlere “ihtiyacım olan her şeyim var” diyor.

 

Grigori Perelman

 

Matematikçilerin 100 yıldır çözemediği “Poincare Conjecture” adı verilen matematik problemini çözen Perelman, çözümü de internet üzerinden gönderdi.”

 

İkinci gazete haberi:

X kamu kuruluşu başkanı EB’nin maaşının 6.400TL’den 7.600 TL’ye çıkarılması talebi başbakanlıkça reddedildi. İşadamlığından geldiğini ve paraya ihtiyacı olmadığını belirten EB, şu an ayda 40-50 bin lira dolayında kira geliri elde ettiğini açıkladı. EB, “Paraya ihtiyacım yok. Ama insanın nefsi istiyor” diye konuştu.

 

E.B.

 

Hepimiz bu iki türün arasında bir yerde konumlanmış durumdayız, çoğumuz ikincisine daha yakın… Bunlar, insanın iki hâli, iki ayrı insanlık durumudur. Toplumda ikincisi lehine ve birincisi aleyhine bir yapay seçilim söz konusudur. Toplumsal düzenek ikincilerin yaşar kalma olasılığını arttırma yönünde işlediğinden, bu insanlık hâlinin bir sonraki kuşağa geçme ve kendini sürdürme olasılığı diğerine göre çok fazladır. Zaman ilerledikçe şu sonuç kaçınılmazdır:

 

Daha az Perelman daha çok EB

 

Taylan Kara

(Vasatlığa Giriş Dersleri kitabından alınmıştır.)

 

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)

REKLAM

ÜCRETSİZ ABONE OL

REKLAM