Anadolu Kadın Başlıkları kitabı çıktı...
Türkler Orta Asya ve Anadolu uygarlıklarını birbiriyle etkilenmesine birbirinden etkilenerek zengin bir kültür ve sanatın oluşmasına neden olmuş önemli bir uygarlığın oluşmasına katkıda bulundular.
Bu kültür kendini daha çok mimari uygulamalar, beslenme, sözlü edebiyat, müzik-oyun, inançlar, el sanatları, giyim-kuşam ve süslenmede daha belirgin olarak kendini göstermiştir.
Halk kültürü verilerinden sadece birini oluşturan maddi kültür örneklerinden olan giyim kuşam bu sentez hakkında bize ip uçları verir.
Öyle ki bir başlıktan giyen kişinin hangi aşiret/soy/boy'a ait olduğunu öğrenebilir, başlığı giyen kişinin sosyal konumu hakkında bilgi edinilebilir.
Oysa kadın evinde, köyündedir, dış dünya ile bağlantısı hemen hiç yoktur. Kendi toplumunun yaşam biçimine, geleneklerine göre giyinir. Süslenme gereksinimlerini gelenekte gördüğü ne ise, o şekilde karşılamıştır.
Avrupa ülkeleriyle ve komşu ülkelerle ilişkilerin artması da yaşam biçimi ve giyim kuşamda değişimlere yol açmıştır. Tanzimatla başlayan bu etki Cumhuriyetle kendini daha fazla göstermeye başlamıştır.
Günümüzde ise geleneksel giyim biçimleri yalnız kırsal kesimde ve köylerde varlığını sürdürmektedir.
İşte Nevin Balta, Anadolu Kadın Başlıkları adlı büyük emekle yapılmış önemli çalışmasında bu kültürün izlerini sürerek bir araya topluyor, bir bütün olarak okura sunuyor.
Yeni biçimler alarak gittikçe solan bu kültür Nevin Balta'nın kitabında ölümsüzleşiyor.
Bugün Anadolu'da geleneksel kadın giyim kuşam parçalarına, erkek giysilerinden daha çok rastlamak mümkündür. Erkeklerin iş, askerlik ve benzeri nedenlerle kırsal dışına çıkmış olmaları, geleneksel erkek giyim kuşamı örneklerinin kaybolmasına yol açmış, bunlar kentsel yaşamda kullanılmadığından giyilmeyerek zamanla ortadan kalkmıştır.
YORUMLAR