Koronavirüs salgını karşısında çaresiz kalan Almanya'nın skandal bir karar imza atarak koronavirüslü hastalar ve yaşlılar için 'Huzurlu ölüm' kararı aldığı iddia edildi.

Sabah gazetesinde bugün yer alan haberde Almanya'da ağır hastalar için huzurlu ölüm protokolu hazırlandı

Alman doktorlar ağır hastalarına "huzurlu" ölmeleri için uyuşturucu iğne yapabilecek.

O protokolde doktorlara hangi sakinleştirici iğne yapacakları tek tek anlatıldı.

Genç ve iyileşme ihtimali yüksek hastalara İtalya ve İspanya öncelik tanıyor ve onlara solunum cihazı takıyor; yaşlı hastaları kaderine terk ediyor.

Alman hükumetinin ölüm oranlarını da mahsus düşük gösterdiği Almanlar tarafından sosyal medya hesaplarından bir isyan gibi dile getiriliyor.

Sabah gazetesinin Almanya şubesinin hazırladığı habere göre, "Korona virüse hazırlıksız yakalanan Almanya, yaşlı hastalarını gözden çıkardı."

SABAH GAZETESİNİN HABERİ ŞÖYLE:

Almanya'da ağır hastalar için 'huzurlu ölüm' protokolü hazırlandı. Alman doktorlar artık, ağır durumdaki hastalarına, huzurlu şekilde ölmeleri için yoğun sakinleştirici ilaç verebilecekler Alman Palyatif Tıp Derneği ile Alman Pnömoloji ve Suni Solunum Derneği'nin hazırladığı ölüm protokolünde, doktorlara, yaşlı Covid-19 hastalarına, huzurlu şekilde ölmeleri için yoğun ve sürekli bir sakinleştirici (palyatif sedasyon) vermeleri önerildi.

Derneklerin hazırladığı tavsiye ve uygulama protokolünde, ileri yaşta solunum sıkıntısı çeken ve destek verilemeyen hastalara nasıl davranılması gerektiği yer alıyor. "Acı çekmeden, huzur içinde ölmelerine yardımcı olmak üzere" ifadelerinin yer aldığı protokolde, morfin ile birlikte etkisi yüksek sakinleştirici ilaçların kullanılması öngörülüyor.

Protokolde morfin ile birlikte midazolam, lorezepam, haloperidol gibi etkisi çok ağır olan ilaçların hangi dozda ve nasıl verilmesi gerektiği tek tek anlatılıyor.

İtalya, İspanya ve Almanya mevcut kapasiteleri ile sağlık sistemimde tıkanma yaşadı. Gerekli esnekliği sağlayamadıkları için hastalar koridorlarda yerlere yatırılarak veya hastane bahçelerine çıkartılan yataklarda tedavi edilmek zorunda kaldı. Yaşlı nüfusun fazlalığı sebebiyle hastaların çoğunun yoğun bakım ve solunum cihazı ihtiyacı doğdu. Hastalıktan kurtulma ihtimali daha düşük olan ileri yaştaki hastalar yerine iyileşme ihtimali daha yüksek olan daha genç yaştaki hastalar solunum cihazlarına bağlandı. Bu sıkıntının yaşandığı ülkelerden olan Almanya'da şimdi Alman Etik Konseyi de doktorlara "yeşil ışık" yaktı. Doktorlar, tıbbi kriterlere göre, kimin yaşatılıp kimin yaşatılmayacağına karar verecek. 

CİNAYETİN ADI PALYATİF SEDASYON
Alman Palyatif Tıp Derneği ile Alman Pnömoloji ve Suni Solunum Derneği'nin hazırladığı protokolde şu önerilere yer verildi:
* İlaçların mümkün olduğunca erken safhada damar yoluyla (veya gerekirse subkutan), sürekli veya her 4 saatte bir verilmesi. Midazolam- Perfüsörü (Morfin ile kombine şekilde).
* Enfeksiyon, hipoksi, izolasyon tedbirleri ve benzeri durumlar nedeniyle Covid-19 enfeksiyonu olan hastalarda ajitasyon ve deliryum sıkça görülür ve mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir.
* Farmakolojik olmayan tedavi yöntemleri arasında sebeplerin araştırılması ve olası nedenlerin tedavisi yanı sıra hastayla yeterli iletişim kurma, mümkün olduğunca sakin bir ortam yaratma ve oryantasyonlarını sağlamak yer almalıdır.

HUZURLU ÖLÜM!
Yoğun nefes darlığı ve boğulma korkusu, kaygı ve huzursuzluk durumlarında hastaların yaşamlarının son anında semptomların kontrolü ve huzurlu bir ölüm sağlamak amacıyla yoğun ve sürekli bir sakinleştirici (palyatif sedasyon) vermek gerekebilir.

Gercekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)