İzmir Karşıyaka Belediyesi tarafından 2003 yılından bu yana verilen ve bu yıl 146 yazarın öyküsüyle katıldığı Homeros Edebiyat Ödüllerinden Tarık Dursun K Hikâye Ödülü'nü Ahmet Yıldız “Yaratma Cesareti” adlı öyküsüyle kazandı. Nazım Hikmet'in mapushanede, Şeyh Bedreddin Destanı'nı yazdığı geceyi grotesk öğelerle bezenmiş şiirsel bir dille anlatan öykü, bir sanatçının yaratma öncesi duyduğu sancıyı, gerilimi ve yaratma sonrası oluşan boşluğu anlatıyor.

146 yazarın öyküsüyle katıldığı ödülde, birinciliği Yaratma Gecesi adlı öyküsüyle Ahmet Yıldız aldı.  

Törende Tarık Dursun K. nın edebiyata katkılarını anlatan şair Veysel Çolak, “Tarık Dursun K. ülkemizde öykücülüğün gelişmesinde en çok katkı koyanların başında gelmektedir. Onun öykülerinde her zaman insanı görürsünüz. Yüzün üzerine eseri bulunmaktadır. Eserlerinde ülkemizin insanını anlatmıştır“ dedi.

Yarışma birincisi Ahmet Yıldız’a plaketini veren İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ise konuşmasında, “Bu güzel etkinliğin gerçekleşmesini sağlayan Belediye Başkanı Cevat Durak’ı ve emeği geçenleri içtenlikle kutluyorum. Edebiyata gönül veren yazarlarımızı tebrik ediyorum” dedi.

Tarık Dursun K. Hikaye Ödülü birincisi Ahmet Yıldız’da konuşmasında 1997 yılın aldığı bir ödülden sonra yazı yazmaya yöneldiğini belirterek, “Yazarlık zor bir uğraşıdır, sorumluluk ister. Türk edebiyatı çok zengindir. Tarihsel birikimi çoktur. Bu ödül beni çok heyecanlandırdı. Emek verenlere teşekkür ediyorum” dedi.

İzmirli edebiyatseverlerin ve çok sayıda konuğun katıldığı törende konuşma yapan Ödül Birincisi yazar Ahmet Yıldız, "Tarık Dursun K.’nın öykülerini okumadan iyi öykü yazılamaz, öyküde kısa tümce kullanma ve sözcük ekonomisini öğrenme açısından bu öyküler her yazar için iyi bir örnektir" dedi.

Özcan Karabulut, Sezer Ateş Ayvaz, Jale Sancak, Faruk Duman ve Veysel Çolak dan oluşan seçici kurul ayrıca, Seçici Kurul Özel Ödüllerini Hakkı İnanç, Emrah Öztürk, Ayşe Ümran Ersin ve Pelin Temur'a verdi.

İshak Kuşunun Çağırdığı Çocuk” isimli eseri ile Murathan Çarboğa ve “Bir Kara Leke” ile de Mehmet Fırat Pürselim ikinciliği paylaştı. Üçüncülük ödülünün sahibi de, “Ölü Deniz Mezarlığı” adlı öyküsüyle İbrahim Karaoğlu ve “İçeri Giremez miydiniz?” isimli eseri ile Neslihan Önderoğlu oldu.

Hikaye yazarlığının özendirilmesi ve yarışmanın yaygınlaştırılması amacıyla verilen Jüri Özel Ödülünü ise, Hakkı İnanç, Emrah Öztürk, Ayşe Ümran Ersin ile Pelin Temur aldı.

AHMET YILDIZ KİMDİR?

Ahmet Yıldız, 1960 yılında Artvin'de doğdu. Kâzım Karabekir Lisesi ve Ankara Gazi Lisesi'nde okudu. 12 Eylül 1980'de, "Generallerin Sonu Şah ve Somoza Gibi Olacak" başlıklı bildirileri basıp dağıttığı için yargılandı ve yaklaşık üç yıl tutuklu kaldı. Çıkınca Karadeniz Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi.

İlk öyküsü 1982 yılında Trabzon'da Kıyı dergisinde yayınlanan Yıldız, Üçlü Kavşak adlı öykü kitabıyla 1987 Akademi Kitabevi Öykü Birincilik Ödülü'nü almıştı.

1992 yılında Edebiyat ve Eleştiri dergisini kurdu. Dergiyi 2009 yılına dek 100 sayı olarak aralıksız çıkardı. Edebiyat Yıllığı 2006 kitabını hazırladı ve yayınladı. Eylül 2009'dan Şubat 2011 arasında Halk TV'de Gerçek Edebiyat adlı edebiyat programını tam 70 hafta hazırlayıp sundu. Haziran 2012'de www.gercekedebiyat.com adlı edebiyat sitesini kurdu. Halen bir kuruluşta basın danışmanı olarak çalışmaktadır.

Tarık Dursun K.

Ahmet Yıldız'ın Öykü kitapları

Üçlü Kavşak (1988) Cem Yayınevi, Kadın ve Boğa (1998) Çalıntı Yayınları, Genç Kyros'un Yazgısı, 2002 Everest Yayınları. Eleştiri kitabı: Kertenkeleler ve Edebiyat, (2004), Papirüs Yayınları.

Melih Elhan'ın “Ödül Sekreterliği”ni yaptığı ödül kurulunda “Seçici Kurul Üyeleri” Özcan Karabulut, Sezer Ateş Ayvaz, Jale Sancak, Faruk Duman, Veysel Çolak'dan oluşuyordu.

Ödül töreninin yapılacağı gün daha sonra açıklanacak.

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)