Türk mitolojisi uzmanı ressam Nuray Bilgili bugün twitter sayfasında bu motiflerin anlamını açıkladı.

Nuray Bilgili mesajında şunları yazdı:

Şaman giysisinin üzerinde bulunan iskelet simgesi onun kemiklerinden ‘yeniden doğduğunu’ ifade eder. Şamanın kemiklerini ve kaburgalarını temsil eden semboller, giysinin üzerine dikilir. ‘İskelet Simgeciliği’ bu şekilde ifade edilir. Bu, Şamanın kendi iskeletini simgeler.

“Aday Şaman, Şaman olabilmek için, yeniden doğmak ve ritüel olarak ölüp dirilmek zorundadır. Yer altına götürüldüğünde ruhlar tarafından etleri kemiklerinden ayrılır ve vücudu yeni etler ile kaplanır. İskelet, onun ölüp dirilmiş olduğunu ve Şamanlık sırlarını öğrendiğini gösterir.

“İnsan iskeleti Şamanlık ile alakalı sembollerin ilk arketipidir. Yani arkaik dönemlerdeki ilk ata şamanları da ifade eder. Bir bakıma aday Şamanın etleri, bu arkaik iskeletin üzerine giydirilir. Yeni Şaman eski Şamanların kemiklerinden yeniden doğar.

“Şaman başlığı kartal ve baykuş tüyleriyle süslüdür. Baykuşun kanatları ve kafası da baş süsü olarak kullanılabilir. Baykuş, kuşların beyi, Beykuş, bilgeliği simgeler. Türk Şamanizm’inde "Ata Ruhlarını" sembolize eden, Şamanların yardımcı hayvanlarından biri de Baykuş'tur.”

Gerçekedebiyat.com

ÖNCEKİ HABER

BENZER İÇERİKLER

YORUMLAR

Yorum Yaz

Kişisel bilgileriniz paylaşılmayacaktır. Yorumunuz onaylandıktan sonra adınız ve yorumunuz görüntülenecektir. (*)